#

Kirjasto

Omatoimikirjasto

Lehtilukusalin omatoimikäyttö 1.9.2022 alkaen

Lehtilukusalin omatoimiajan toimintaohjeet:

  • Lehtilukusali on sopimuksen tehneiden omatoimiasiakkaiden käytettävissä maanantaista perjantaihin kello 18 – 21, lauantaisin kello 14 – 21 ja sunnuntaisin kello 8 – 21.
  • Omatoimiajalla voi lukea lehtiä, tietokoneet eivät ole käytössä.

Omatoimikirjasto

Kirjaston omatoimikäyttö tarkoittaa sitä, että täysi-ikäinen asiakas pääsee lehtilukusaliin kirjaston aukioloajan ulkopuolella. Omatoimikäyttöä varten sinulla tulee olla Kangasniemen kunnankirjaston kirjastokortti ja voimassa oleva tunnusluku. Ennen omatoimikäyttöä teet kirjallisen sopimuksen kirjaston kanssa, jolloin käydään vielä tarkasti läpi omatoimikäyttöön liittyvät säännöt.

Mitä omatoimikirjasto tarkoittaa yleisesti?

Omatoimikirjasto on kirjaston peruspalvelun rinnalla tarjottava lisäpalvelu. Se tarkoittaa kirjastotilaa, johon on asennettu asiakkaiden omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä. Asiakas pääsee kirjastotilaan erikseen sovittuna aikana myös palveluajan ulkopuolella, mikäli hänellä on Kangasniemen kunnankirjaston kirjastokortti ja voimassa oleva tunnusluku.

Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta tiloissa on tekninen valvonta, mm. kamera- ja kulunvalvonta. Kangasniemellä omatoimikirjastossa voit käyttää lehtilukusalia, jossa käytössäsi on asiakastietokoneita, voit lukea lehtiä ja työskennellä. Käytettävissä on myös langaton verkko, jonka salasanan saat tarvittaessa sopimuksen teon yhteydessä.

Kirjaston palvelut, jotka edellyttävät henkilökuntaa, eivät ole käytettävissä omatoimiaikana. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi maksujen maksaminen ja uuden kirjastokortin hankinta. Tietokoneiden ja muiden laitteiden mahdollisia teknisiä ongelmia voidaan selvittää vasta kun henkilökunta on paikalla. Omatoimiaikana kirjastossa ei saa järjestää yleisiä kokouksia tai yleisötilaisuuksia. Kangasniemen kirjaston henkilökunta opastaa asiakkaita omatoimikirjaston käytössä normaaleina aukioloaikoina.

Sisäänkirjautuminen ja poistuminen

Omatoimiaikana kirjastoon pääsee sisälle täysi-ikäinen henkilö, joka on tehnyt omatoimikirjaston käyttösopimuksen Kangasniemen kirjaston kanssa ja omistaa voimassa olevan Kangasniemen kirjaston kirjastokortin ja tunnusluvun. Kirjastokortin ja tunnusluvun saat Kangasniemen kirjaston asiakaspalvelusta todistamalla henkilöllisyytesi. Jokaisen asiakkaan on kirjauduttava sisään omalla kirjastokortillaan, poikkeuksena alle 18-vuotiaat, jotka voivat käydä omatoimikirjastossa yhdessä huoltajan kanssa. Muiden ulkopuolisten henkilöiden päästäminen sisään omalla kortilla on kielletty.

Kirjastotilassa omatoimiajan alkamisesta ja päättymisestä kerrotaan kuulutuksella. Asiakkaan tulee poistua kirjastotilasta välittömästi omatoimiajan päättyessä ja kirjaston sulkeutuessa. Tällöin aktivoituu kirjastotilan normaali murtosuojaus. Tilaan jääminen aiheuttaa hälytyksen. Kirjasto laskuttaa asiakkaasta johtuvista turhista hälytyksistä toteutuneiden kustannusten mukaisesti. Mikäli asiakkaan kirjastokortti on Kangasniemen kirjaston asiakasrekisterissä käyttökiellossa, sisäänkirjautuminen omatoimiaikana ei onnistu.

Tervetuloa tekemään omatoimikirjaston käyttösopimuksia kirjastolle!

Lehtilukusalin omatoimiajat

Lehtilukusalin omatoimiajat 1.9.2022 alkaen

maanantai – perjantai  18 – 21

lauantai 14 – 21

sunnuntai 8 – 21

Kirjaston aukioloajat 1.9.2022 alkaen

maanantai – perjantai 10 – 18

lauantai 10 – 14

 

 

Lisätietoa

Kangasniemen kirjaston aineistonkorvausohje
Kokoontumislaki 530/1999
Vahingonkorvauslaki 412/1974
Laki yleisistä kirjastoista 2016/1492
Järjestyslaki 612/2003
Henkilötietolaki 523/1999
Kangasniemen kunnan omatoimikirjaston asiakasrekisteriseloste

Asiakirjat ovat myös nähtävillä kirjastossa.