#

Asuminen ja ympäristö

Kylät

Kangasniemi on maantieteellisesti laaja kunta (pinta-ala 1326 km2, josta vesistöjä 20 %). Kirkonkylän lisäksi kunnassa on monta aktiivista kylää, jotka on esitelty tässä lyhyesti. Paikkakunnalla on kaksi toimivaa kyläkoulua. Kylillä toimivat yhdistykset sekä yritykset järjestävät toimintaa kylätalojen, torien, kesäkauppojen, pubien ym. yhteydessä. Hienoja maalaismaisemia sekä vesistöjä on tarjolla kuntamme jokaisessa kylässä.

HARJUNMAA
Harjunmaan kylä sijaitsee n. 20 km etäisyydellä Kangasniemen keskustasta. Suosituimmat nähtävyydet ovat Pukkiselän lintutorni ja Hiski Salomaan synnyinkodin muistomerkki.

HOKKA
Hokan kylän kaikki osa-alueet ovat niemiä, jotka rajoittuvat Puulaan. Hokan tori sekä Kärräinniemen kiervari ovat sekä kyläläisten että vapaa-ajan asukkaiden suosiossa.

KAIHLAMÄKI
Kaihlamäki sijoittuu n. 8 km päähän kirkonkylältä Toivakan suuntaan. Alueen suurin tila, Hännilän kartano, kuuluu kulttuurihistoriallisesti suojeltaviin rakennuksiin.

KOITTILA
Suomen Vuoden Kylä 2023.
Kunnan pohjoisosassa oleva Koittilan kylä on n. 22 km päässä keskustasta. Kylällä toimivat Koittilan koulu sekä ryhmäperhepäivähoito Mörrimöykyn kolo. Talvisin aktiivinen kyläseura pitää yllä mm. kyläkahvilaa ja kesäisin Passari Pubia.

KUTEMAJÄRVI
Kutemajärvi sijaitsee n. 16 km päässä keskustasta pohjoiseen. Kylällä on vireää yritystoimintaa mm. kotieläinpiha Hiidenniemen Farmi ja majoitustakin tarjoava Villilä Luonto Oy.

LAITIALA-ISTRUALA
Laitiala-Istrualassa toimii aktiivisesti Kangasniemen Eteläinen kyläseura ry. Kylä sijoittuu Joutsan maantien varteen. Puulan ja Haapajärven rantamaisemat ihastuttavat kauneudellaan.

LUUSNIEMI
Luusniemi sijaitsee Kyyveden ympäröimällä niemellä n. 25 km päässä kuntakeskuksesta. Luusniemen Elon talo on keskeinen toiminta- ja kokoontumispaikka. Talvisin Elon talolta lähtee valaistu latu.
Kiven ja Veden Polku johdattelee sinut Luusniemen metsiin ja tutustuttaa alueen kiehtovaan luontoon.

LÄSÄKOSKI – RAUHAJÄRVI
Kyyveden ja Puulan väliselle kannakselle sijoittuva Läsäkoski on n. 20 km päässä kuntakeskuksesta. Kolmihaaraisen kosken pituus on n. 3 km ja putoamiskorkeus 5,1 m. Läsäkosken Kartano on kylän tunnetuimpia kohteita.

MAKKOLA
Makkola sijaitsee 24 km päässä keskustasta Jyväskylän suuntaan. Kyläkunnan alueella on Etelä-Savon korkein kohta; Paukkulanmäki. Toukola toimii Kangasniemen Läntisen kyläseuran kokoontumispaikkana ja sen pihapiiristä alkaa myös Siikajärven luontopolku sekä talvisin valaistu latu.

OHENSALO
Ohensalo sijaitsee kunnan itäreunalla. Kylän pääväylä, Ohensalontie, kiemurtelee pitkin Puulan rantaa. Putkisaaren retkipaikka sekä kyläkota ovat kyläläisten ja mökkiläisten yhteiskäytössä.

RUOKOMÄKI
Ruokomäki sijaitsee kunnan pohjoisosassa maantieteellisesti vedenjakajan alueella. Kangasniemen keskustaan on matkaa 33 km. Kyläläisten kokoontumispaikkoina toimivat metsästysseuran kota sekä upea kivinavesta tehty Ruokomäen kylätalo.

SUUROLA
Heti taajaman kupeessa Puulan ja Säynätlammen rantamaisemissa sijaitsee Suurolan kylä. Suosituimpia nähtävyyksiä ovat Suurolan luontopolku sekä Leppäselän lintutorni.

SYNSIÖ
Synsiön kylä sijaitsee valtatie 13 varrella n. 14 km kuntakeskuksesta. Kyläseuran talo toimii kokoontumispaikkana ja Sinivuoren retkipolku tarjoaa hienot maisemat 223 m korkealta Sinivuoren laelta.

VAIMOSNIEMI-REINIKKALA
Puula ympäröi Vaimosniemeä ja pohjoispuolelle sijoittuvan Reinikkalan rantoja huuhtovat Malloksen aallot. Kyläläiset perustivat uuden yhdistyksen alueelle syksyllä 2019. Kokoontumispaikkana toimii metsästysseuran talo Metsola. Kesäisin kylälle tuovat vipinää PuulaGolf sekä KiviGalleria.

VUOJALAHTI
Vain 15 minuutin ajomatkan päähän kirkonkylältä sijoittuva Vuojalahti houkuttelee erityisesti lapsiperheitä omalla kyläkoululla sekä päiväkodilla. Raviharrastuksella on kylällä pitkät perinteet. Tästä on hyvänä esimerkkinä oma harjoitusravirata. Puulan rantamaisemat ovat ominaista tällekin kylälle.

ÄKRY
Äkryn kylä sijaitsee n. 8 km keskustasta Toivakan suuntaan. Historian havinaa pääsee ihastelemaan Kangasniemen Kotiseutuyhdistyksen omistamalla Pitkäpellon kotiseututalolla.

maalaismaisema

Kangasniemen kyläparlamentti

Kangasniemen kyläparlamentti tuo kunnan lukuiset ja aktiiviset kylät yhteen tekemään Kangasniemestä maaseutuasumisen edelläkävijän.

kyläparlamentti elmamessut

kukka aitta

Suurolan luontopolku