#

Kunta ja hallinto

Ruoka- ja puhtauspalvelut

Ruokalistat


Kangasniemen kunnan ruokapalvelu vastaa kunnan alueen koulujen, varhaiskasvatuksen sekä henkilökunnan ruokailujen järjestämisestä.

Keskuskeittiö sijaitsee yläkoulun yhteydessä ja toimii valmistuskeittiönä. Ruokapalvelun toiminta on keskitetty keskuskeittiölle, josta ruoka, muut aterianosat ja tarvikkeet jaetaan alueen muihin toimipisteisiin. Lounas valmistetaan kokonaisuudessaan keskuskeittiöllä, josta se lähtee lämpimänä jakelukeittiöihin. Toimipisteitä, joihin aterioita toimitetaan, on yhteensä 9. Yläkoulun ja lukion ruokailu tapahtuu samassa rakennuksessa, jossa keskuskeittiö sijaitsee.

Henkilöstön määrä ruoka- ja puhtauspalveluissa on tällä hetkellä 21, joista suurin osa toimii myös yhdistelmätyöntekijöinä siivoustehtävissä. Ruoka- ja puhtauspalvelut toimivat siis yhteistyössä vastuualueiden sisällä. Keskuskeittiöllä työskentelee pääsääntöisesti kolme henkilöä, joista kaksi ovat kokkeja ja yksi ruokapalvelutyöntekijä. Aamuisin keskuskeittiöllä tavaroiden pakkauksessa ja salaatin valmistuksessa avustaa kaksi yhdistelmätyöntekijää, jotka myös kuljettavat aterioita muihin toimipisteisiin.

Toimipisteisiin kuuluvat tällä hetkellä yläkoulun lisäksi Kalliolan koulu, Beckerin koulu, Kalliolan päiväkoti, Kunnantalon henkilöstöruokala, Metsäpirtti, Vuojalahden koulu, Vuojalahden päiväkoti, Koittilan koulu ja Mörrimöykyn kolo. Aamupalan valmistavat päivähoidon pisteissä niiden oma henkilöstö, mutta lounasruoka ja välipalat toimitetaan valmiina keskuskeittiöltä.

Keskuskeittiö valmistaa päivittäin lounasta n. 730 annosta ja välipaloja n. 180 annosta. Lisäksi keskuskeittiö pakkaa kaikkien toimipisteiden tilaamat tuotteet ja tarvikkeet. Keskustan alueella ruokapalvelun ruoka-auto hoitaa tavaroiden ja lounasruokien kuljetuksen. Kyläkouluille ja niiden yhteydessä oleville päiväkodeille tavarat ja lounasruoat toimitetaan yhdistelmätyöntekijän kuljettamana.

Ruokapalvelun toimintaa säätelevät erilaiset koulu- ja varhaiskasvatuksen ruokailua koskevat ateriasuositukset. Kouluruokailu ja varhaiskasvatuksen ruokailu toteutetaan lain edellyttämällä tavalla tarjoamalla koulupäivinä täysipainoinen ateria, joka sisältää lämpimän pääruoan lisäksi tarvittavat lisäkkeet.

Sydänmerkki

Ruokapalvelu on sitoutunut vuodesta 2018 Sydänmerkkiin, joka säätelee ruokien kokonaisuutta rasvan laadun, suolan ja sokerin sekä kuidun määrän suhteen.

Keskuskeittiöllä on käytössä 12 viikon kiertävä ruokalista, jossa on yli 50 erilaista lounasruokaa. Joka päivä lounasruokailussa on tarjolla lämpimän ruoan lisäksi, salaattia tai tuoreita vihanneksia, näkkileipää tai keitonruoan kanssa tuoretta leipää levitteineen ja ruokajuoma. Suositusten mukaisesti kasvis-, kana- ja kalaruokia tarjotaan kerran viikossa. Kaikkien ruokailijoiden on mahdollista saada kasvisruokavaihtoehto, kun ilmoittaa siitä keskuskeittiön henkilökunnalle. Ruokalistat koulujen, päivähoidon ja henkilöstöruokailun osalta päivitetään Kangasniemen kunnan nettisivuille.

Ruokapalvelun ruokalistoissa näkyvät monipuolisuus ja vaihtelevuus. Liha-, kala- ja kasvisruokia on monissa erilaisissa muodoissa kappaleruokina, laatikkoina, keittoina, kastikkeina ja lisäkkeinä. Keskuskeittiö valmistaa itse keitot, vuokaruoat (laatikot, risotot, uunikalat), perunasoseen, kastikkeet, puurot, kiisselit ja rahkat. Keittiön käytössä on myös puolivalmisteita sekä valmiita tuotteita esimerkiksi erilaiset lihapyörykät, kalapihvit ja ohukaiset ovat valmistuotteita. Lihatuotteet tulevat keittiölle valmiiksi kypsennettyinä suikaleina tai kuutioina. Kaikki liha- ja broilerituotteet ovat 100% suomalaista. Lounasruoissa kotimaisuusaste on n. 90%.

Ruoka- ja puhtauspalvelut toimivat kokonaisuutena asiakaslähtöisesti, vastuullisesti ja kustannustehokkaasti kunnan lasten ja nuorten ravitsemuksellisiin tarpeisiin vastaten sekä tarjoamalla heille hygieeniset ja viihtyisät työskentelytilat. Toimintaa kehitetään jatkuvasti ruokalistasuunnittelun, uusien valmistusmenetelmien ja -tekniikoiden avulla aikaansa sopivaksi kokonaisuudeksi. Uutta tietoa hankitaan jatkuvasti ravitsemisalan erilaisista lähteistä, jotta toiminnan nykyaikaisuuteen ja uusiin ravitsemuksellisiin vaatimuksiin pystytään vastaamaan nopeasti. Tarvittaessa henkilökunnalla on mahdollisuus käydä koulutuksia oman ammattitaitonsa kehittämiseksi.

Lisätietoja

– Kangasniemen ruokapalveluselvitys 2021

Lue tarkemmin ruokapalvelun elintarvikkeiden hankinnasta ja kotimaisuudesta, omavalvonnasta sekä ruokahävikistä ja sen hallinnasta ruokapalveluselvityksestä!

– Oiva-raportit

Oiva-raportti tuo elintarvikealan yritysten valvontatulokset kuluttajien tietoon sitä mukaa kun elintarvikevalvontaviranomaiset tekevät tarkastuksia.

Anne Ukkonen

ruoka- ja puhtauspalvelupäällikkö

040 534 5065 anne.ukkonen@kangasniemi.fi

Johanna Hokkanen

kokki, ruoka- ja puhtauspalvelupäällikön sijainen

040 6783 028 johanna.hokkanen@kangasniemi.fi