Viikkovinkit

Viikkovinkit, viikko 21

Atlas, Papa Saltin tarina

Riley, Lucinda: Atlas, Papa Saltin tarina

Seitsemän sisarta -sarjan häikäisevä, unohtumaton päätös

Lukijoiden sydämet valloittaneen Lucinda Rileyn ja hänen poikansa Harry Whittakerin kirjoittama Atlas, Papa Saltin tarina on elämänmittainen matka läpi rakkauden ja menetyksen, yli rajojen ja valtamerten.

Kunniatta kadonnut -kirjan kansikuva

Weaver, Tim: Kunniatta kadonnut

Palveltuaan vuosikymmeniä poliisissa Leonard Franks muuttaa vaimoineen maaseudulle kauas kaupungin hälinästä. Pian heidän unelmansa auvoisista eläkepäivistä pirstoutuu. Leonard lähtee hakemaan polttopuita – eikä koskaan palaa.

Eila Roine -kirjan kansikuva

Heikkinen, Antti: Eila Roine

Suuri yleisö tuntee Eila Roineen legendaarisista televisiorooleista, mutta elämäntyönsä hän on tehnyt Tampereen Työväen Teatterissa.

Roineen rooliskaala on yltänyt ämmistä hienostorouviin ja farsseista klassikkodraamoihin. Hän on työskennellyt mm. Edvin Laineen, Lasse Pöystin ja Jouko Turkan ohjauksessa.

Emily forever -kirjan kansikuva

Navarro Skaranger, Maria: Emily forever

19-vuotias Emily on seitsemännellä kuulla raskaana ja töissä ruokakaupassa, kun tulevan lapsen isä katoaa kuvioista. Tyttöparka. Emilyn oma yksinhuoltajaäiti muuttaa tyttärensä avuksi pieneen asuntoon, mutta mitä järkeä koko harmaassa arjessa on?

Viikkovinkit, viikko 20

Pariisin kirjakauppias -kirjan kansikuva

Maher, Kerri: Pariisin kirjakauppias

Kun nuori amerikkalainen Sylvia Beach avaa Shakespeare and Company -kirjakaupan hiljaiselle pariisilaiskadulle vuonna 1919, hänellä ei ole pienintäkään käsitystä siitä, miten voimakkaasti hänen kirjakauppansa tulee mullistamaan kirjallisuuden tulevaisuuden.

Miehiltä kielletty -kirjan kansikuva

Wahldén, Christina: Miehiltä kielletty

Paikka, joka on pyhitetty vain naisille. Kaivosyhtiö, jolle mikään ei ole pyhää. Murha, jonka tekijä on löydettävä, ennen kuin on liian myöhäistä.

Isäni sodan salaisuudet -kirjan kansikuva

Neumann, Ariana: Isäni sodan salaisuudet

Ariana Neumann haaveili lapsena salapoliisin työstä. Eräänä päivänä hän teki shokeeraavan löydön perheen dokumenttien seasta – hänen isänsä ei ollut se, kuka hän vaikutti olevan. Kun Arianan isä kuoli vuonna 2001, hän oli jättänyt jälkeensä ratkaisevan johtolangan: laatikollisen sota-aikaisia papereita.

Näkymättömät-kirjan kansikuva

Isto, Sanna: Näkymättömät

Lomanvietto kaukana kaupungista ja kavereista ei ollut se, mitä Pii toivoi hartaasti odottamaltaan kesältä. Ja sitten vielä lomatalokin osoittautuu oudoksi ja arveluttavaksi. Kuka on poika, joka liikuskelee huoneissa kuin kotonaan, ja miksei kukaan muu näe häntä?

Viikkovinkit, viikko 19

Kolme toivetta -kirjan kansikuva

Moriarty, Liane: Kolme toivetta

Liane Moriartyn esikoisromaani nyt suomennettuna! Viisas ja hauska romaani elämästä, sisaruudesta ja ystävyydestä. Kolmoset Lyn, Cat ja Gemma tulevat aina olemaan kolmen kimppa – hyvässä ja pahassa.

Salaisuuksien ranta -kirjan kansikuva

Monsén, Anna Breitholtz: Salaisuuksien ranta

Pahasti traumatisoitunut poliisi Lina Lantz haluaa jättää entisen työnsä ja unohtaa menneet. Kissahotellin hoito pikkukaupungissa tarjoaa juuri sopivan uuden alun. Kunnes tapahtuu murha.

Kakkuja salaisesta puutarhasta -kirjan kansikuva

Pölkki, Anna: Kakkuja salaisesta puutarhasta

Miten Montgomeryn Anna-kirjat taipuvat kakuiksi? Millaisen kakun voisi kuvitella pikku naisten joulupöytään? Millaisina kakkuluomuksina Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Kotiopettajattaren romaani voisivat herätä henkiin?

Saara ja naakka: aikamatka vuoteen 1779 -kirjan kansikuva

Rosenberg, Riikka-Maria: Saara ja naakka – aikamatka vuoteen 1779

Lasten seikkailuromaanissa eläinrakas Saara päätyy satumaiselle aikamatkalle lemmikkinaakkansa taikapesän kautta. 1700-luvun kartano on täynnä yllätyksiä, onneksi neuvokas tyttö ei vähästä säikähdä!

Viikkovinkit, viikko 18

Lieka-kirjan kansikuva

Havaste, Paula: Lieka

Ratsutilasta haaveileva isä lähettää Riston Turun katedraalikoulun kuunteluoppilaaksi, ja kun hevonen hankitaan, Risto pääsee huoviksi. Hänet nimetään Kristofiksi ja hänestä varttuu komea mies, jonka vakaumuksena on uskonnon tarjoama kieltäymyksen tie: kaikki lihallinen on syntiä.

Köyhä ritari -kirjan kansikuva

Mäki, Reijo: Köyhä ritari

”Sen naisen kanssa kun aivan kaikki on täysin mahdotonta.” Öinen kohtaaminen johdattaa Jussi Vareksen syviin ja sameisiin vesiin.

Jokisaarnat-kirjan kansikuva

Kononen, Suonna: Jokisaarnat – kirjallisia melontoja

Jokisaarnojen ”kirjallisissa melonnoissa” Suonna Kononen kehittelee uuden, esseetä ja retkikertomusta yhdistävän genren.

”Meloin Pohjois-Karjalan Nivanjoella, jonka varrella kirjailija Matti Mäkelä asui. Jokin liikahti mielessäni, ja aloin metsästää uusia kirjallisia jokia. Juhani Aho ja Koljonvirta, Kalle Päätalo ja Iijoki, Juice Leskinen ja Juankoski”, Kononen kertoo.

Supermarsu ja eläinten vastaisku -kirjan kansikuva

Noronen Paula: Supermarsu ja eläinten vastaisku

Supermarsu-Emilia on hoitanut hommansa erityisen hyvin ja ansaitsee Jättiläismarsun mielestä palkinnon: hän saa erikoisluvan tehdä supervoimillaan myös hauskoja ja vähän kiellettyjäkin juttuja!

Viikkovinkit, viikko 17

Takaisin kotiin - kirjan kansikuva

Morton, Kate: Takaisin kotiin

Kun potkut saanut toimittaja Jess palaa Lontoosta Australiaan sairaalaan kiidätetyn isoäitinsä luo, hän löytää paljon muutakin kuin uuden siteen synnyinmaahansa: hänelle aiemmin vieraita sukulaisia; vaietun tragedian; koteja, joissa ei ole koskaan käynyt; tarinoita, joita ei ole koskaan kuullut.

Sininen enkeli -kirjan kansikuva

Vihinen, Antti: Sininen enkeli

Rikkaan teollisuussuvun musta lammas Miki Davidson kuolee kotonaan epäselvissä olosuhteissa, eikä hän ole perheen ainoa traagisesti kuollut jäsen. Halusiko joku tappaa fanien palvoman ex-rocktähden?

Hilkka Ahde, sinisilmäinen optimisti -kirjan kansikuva

Talvitie, Liisa: Hilka Ahde, sinisilmäinen optimisti

Hilkka Ahde kertoo avoimesti ilon ja surun hetkistä, joiden keskellä perhe hänen ja Matti Ahteen näkyvien yhteiskunnallisten tehtävien vuoksi eli. Julkisuuden valokeila heijastui voimakkaasti myös yksityiselämään.

Kimurantti kisakeikka - kirjan kansikuva

Hirvonen, Lauri: Kimurantti Kisakeikka

Kuraa, kommelluksia ja kuivakakkua!

Viikkovinkit, viikko 16

Unikoita ja unelmia Jylhäsalmella -kirjan kansikuva

Pehkonen, Kirsi: Unikoita ja unelmia Jylhäsalmella

Riittääkö elämässä, jos on ajautunut ihan mukavaan parisuhteeseen ja ihan sopiviin töihin? Jennistä ei enää tunnu siltä, joten hän on palannut Jylhäsalmelle miettimään, miten voisi toteuttaa haaveitaan. Pian hän huomaa hoitavansa puuhakasta kanaparvea ja pyörittävänsä osa-aikaisesti idyllistä kahvila-kukkakauppaa

Inari-kirjan kansikuva

Lukkarila, Anne: Inari

Huipputason ympäristöseminaari Inarissa sotkee virkavapaata viettävän rikostutkija Pertti Lämsän kalastusloman, kun avajaispäivänä herää ensimmäinen murhaepäily. Seminaarin päätähti Noah Green on joutunut anonyymin Arkkivihollisen armottoman maalittamisen kohteeksi.

Katri Helena: laulaja -kirjan kansikuva

Hirvonen Elina: Katri Helena – laulaja

Vihdoinkin Katri Helena kertoo elämäntarinansa itse.

”Kaikkien lehtijuttujen, kauniisti valaistujen kuvien ja jo unohtamieni yksityiskohtien takaa nousee yksi kysymys ylitse muiden: kuka minä olen? Siihen haluan löytää vastauksen.”

Bengtskär itä kahdeksan -kirjan kansikuva

Paasio, Leena: Bengtskär itä kahdeksan

Nuortenromaanissa Harmaja luode seitsemän käynnistynyt jännityskertomus tiivistyy teosparin jatko-osassa Bengtskär itä kahdeksan. Eetun äidin katoamisen ympärille kiristynyt vyyhti alkaa selvitä.

Viikkovinkit, viikko 15

Tervahovi-kirjan kansikuva

Valkama, Johanna: Tervahovi

Tukholma 1643. Tervaporvari Susanna Katariina Weckin seesteinen elämä murenee, kun kaupunkitalon ovelle kolkuttavat leskiminiä ja outoja unia näkevä lapsenlapsi. Leski hakee kuningatar Kristiinalta oikeutta valtakunnan sodissa palvelleille ratsutiloille, myös tutulle Ilkkalan mahtitalolle.

Sen maksaa minkä tilaa -kirjan kansikuva

Jokinen, Seppo: Sen maksaa minkä tilaa

Tampereelta löydetään outoja henkirikosten uhreja, joiden henkilöllisyyksistä ei ole tietoa. Onko uhreilla yhteys toisiinsa vai mistä oikein on kyse? Koskisella on kiire ratkaista rikos, ennen kuin ruumiita tulee lisää.

Matkalaukkulapsuus-kirjan kansikuva

Saahko, Lotta-Sofia: Matkalaukkulapsuus

Shuichi elää Japanissa filippiiniläisen äitinsä kanssa, kunnes tämä rakastuu Mr. Ristoon ja perhe muuttaa Suomeen. Suomalaista Nicholasta luullaan Kanadassa kausityöntekijäksi isän tummien geenien vuoksi. Ruotsissa syntyneen Sofian äiti on suomalainen ja isä tunisialainen, mutta amerikkalaisen koulun juhlassa hänelle tyrkätään Ruotsin lippu.

Kissat ja koirat -kirjan kansikuva

Lucas, Gareth: Kissat ja koirat

Löydätkö koiranpennut ja kadonneen luun? Osaatko laskea tuoleilla istuvat kissat? Kuka köllöttää matolla, ja kenellä on kaulapanta? Entä huomaatko hölkkäävät hiiret?

Viikkovinkit, viikko 14

Suolaisten tuulten saari -kirjan kansikuva

Colgan, Jenny: Suolaisten tuulten saari

Lontoon hektiseen arkeen tottunut lakifirman avustaja Flora ei voi kuvitellakaan, että palaisi tuuliselle Muren saarelle keskelle Skotlannin ja Norjan välistä merta veljiensä ja ikääntyvän isänsä luo. Yllättäen työtehtävät kuitenkin vievät Floran takaisin kotisaarelle, missä hänen on kohdattava menneisyytensä sekä päätettävä, miltä tulevaisuus voisi näyttää.

Yöhaukat- kirjan kansikuva

Griffiths, Elly: Yöhaukat

Arkeologi Ruth Gallowayta tarvitaan taas, kun aarteenetsijäryhmä Yöhaukat löytää Norfolkin rannalta pronssiaikaisen asekätkön – ja ruumiin. Samaan aikaan komisario Nelson ratkoo syrjäisessä maatalossa kuolleen pariskunnan arvoitusta, joka mutkistuu, kun Ruth kaivaa pihasta jättiläiskoiran ruumiin.

Kuninkaallisia naisia -kirjan kansikuva

Vainikainen, Tuula: Kuninkaallisia naisia – elämää aikamme hoveissa

Kuninkaallisten arki on kaukana tavallisten ihmisten elämästä, ja ehkä juuri siksi heidän edesottamuksensa kiinnostavat monia. Tuula Vainikainen kirjoittaa teoksessaan Euroopan hovien naisista ja heidän välisistään suhteista: hallitsijoista, puolisoista, äideistä, tyttäristä, anopeista ja miniöistä.

Yökoulu ja riivattu ruokala -kirjan kansikuva

Noronen, Paula: Yökoulu ja riivattu ruokala

Oppilaat ovat ihmeissään, kun itkevät nakit ovat muuttuneet nauraviksi, hapankaali on hyväntuulinen, käärmetorttu tylsä ja kinkkukiusaaja kiltti. Ruokaa ei saa enää jättää, kun ennen oli pakko. Koulun entinen oppilas Jätekasa on toiminut ruokalan biojäteastiana, mutta nyt sille ei liikene mitään. Lisäksi ruoasta pitää kiittää.

Viikkovinkit, viikko 13

Juurikasvua-kirjan kansikuva

Vuori, Katariina: Juurikasvua

Kasvitantraa, perhesalaisuuksia ja huumoria versova romaani kasviholistista elämänsä ryteikössä.

Arvoton-kirjan kansikuva

Patrakka, Anu: Arvoton

Nelson Monteiro on juuri aloittanut johtavana rikostutkijana Porton poliisin henkirikosyksikössä, kun päivystäjä ilmoittaa, että hiekkarannalta on löytynyt ihmisen pää pussiin pakattuna.

Elämäni eläimet: Jampan villlieläinhoitola -kirjan kansikuva

Kontiainen, Vesa: Elämäni eläimet – Jampan villieläinhoitola

Hauskoja, liikuttavia, opettavia ja värikkäitä eläintarinoita mieheltä, jolle villieläinten pelastaminen ja hyvinvointi on sydämen asia.

Hiilellä peitetty -kirjan kansikuva

Hokkanen, Eveliina: Hiilellä peitetty

Hiilellä peitetty on romaani ilmastoahdistuksesta ja tasapainoilusta epätäydellisen maailman keskellä. Se on tarina aikuiseksi kasvamisen kivuista, rakkaudesta ja ystävyydestä.

Viikkovinkit, viikko 12

Pikkuinen unelmien kaksio -kirjan kansikuva

Davidsson, Camilla: Pikkuinen unelmien kaksio

Suuren suosion Ruotsissa saanut Pikkuinen unelmien kaksio on syvällistä feelgoodia. Se kertoo uskalluksesta, jota vaatii ottaa harppaus kohti merkityksellisiä asioita elämässä.

Rósa ja Björk -kirjan kansikuva

Rämö, Satu: Rósa & Björk

Syrjäisillä Islannin vuonoilla tapahtuu outo murha. Vaikutusvaltainen kunnallispoliitikko löydetään ammuttuna hiihtoladulta. Murhaa tutkiessaan rikosetsivä, Atlantin hyisissä aalloissa surffaava Hildur Rúnarsdóttir ja suomalainen poliisiharjoittelija, villapaitojen neulomiseen hurahtanut Jakob Johanson joutuvat vaikean kysymyksen eteen. Kannattaako kaikkia salaisuuksia selvittää?

Hornet-lentäjä -kirjan kansikuva

Mansikka, Heikki: Hornet-lentäjä

Tarina nuoren miehen matkasta Hornet-lentäjäksi kurkistaa Suomen vaarallisimman ammatin kulisseihin ja maamme ensimmäisen superhävittäjän ohjaamoon.

Metallinetsijät ja aarre maan alla -kirjan kansikuva

Paretskoi, Jyri: Metallinetsijät ja aarre maan alla

Omissa oloissaan viihtyvä Joel saa isältään lahjaksi vanhan metallinpaljastimen. Kun ensimmäiset aarteet – naulanpala ja naapurinrouvan kadonnut sormus – löytyvät nopeasti, Joel innostuu tosissaan. Uimarantaa haravoidessaan hän törmää kokeneempaan harrastajaan Julleen, jolta hän oppii lisää maanalaisten aarteiden etsimisestä. Vaikka useimmiten saaliiksi tulee pullonkorkki, voi joskus tehdä oikean muinaislöydön.

Viikkovinkit, viikko 11

Lainakengissä-kirjan kansikuva

Moyes, Jojo: Lainakengissä

Kun syvällä keski-iän syövereissä tarpova Sam löytää salikassista räjähtäneiden lenkkareidensa sijasta punaiset Christian Louboutinit, korkkarit johdattavat hänet muutosten poluille. Ja kun Nisha tajuaa pahimman pelkonsa toteutuvan – hänen upporikas aviomiehensä hakee eroa – hän päättää pitää raivokkaasti kiinni luksuselämästään, vaikka sitten jonkun vieraan naisen halpahallivetimissä.

Erämaa-kirjan kansikuva

Kvensler, Ulf: Erämaa

Kolme ystävystä on jo monena vuonna käynyt yhdessä patikoimassa pohjoisen Ruotsin tunturimaisemissa. Kun Milena haluaa pyytää reissuun myös uuden poikaystävänsä, Anna ja Henrik eivät kehtaa sanoa ei. Jacob vaikuttaa hyvältä tyypiltä, Anna tosin ei pääse eroon ajatuksesta, että on tavannut tämän jossain aiemmin.

Kata-kirjan kansikuva

Talvitie, Eveliina: Kata

Kata hätkähdytti Playboy-kuvilla 1980-luvulla, loi seuraavalla vuosikymmenellä uran käsikirjoittajana ja kirjailijana ja 2000-luvulla kuvataiteilijana. Valovoimaisen naisen elämäkerta on Eveliina Talvitien upeasti kirjoittama syväsukellus poikkeusyksilön mielenmaisemaan ja median luomaan naiskuvaan kolmenkymmenen vuoden aikana.

Katse palloon, Iida! -kirjan kansikuva

Kuutti, Maria: Katse palloon, Iida!

Kuutosluokkalainen Iida on onnellinen, sillä futis sujuu ja Rozalian lisäksi myös Kanerva on nykyään hänen ystävänsä. Kun sisäkausi alkaa, tytöt etsivät itselleen toisen lajin futiksen rinnalle kuntoa kohottaakseen. Uusi harrastus on kuitenkin aivan erilainen kuin he osasivat odottaa.

Viikkovinkit, viikko 10

Puuvillatehtaan kilpailija -kirjan kansikuva

Antell, Ann-Christin: Puuvillatehtaan kilpailija

Puuvillatehdas-sarjan kolmas osa Puuvillatehtaan kilpailija herättää eloon Turun liike-elämän jännitteet ja jazzin ja kimalluksen vuosikymmenen, joka tuo yhteen kolme sukupolvea Barkerin naisia: nykyaikaisen Paulan, äidillisen Martan ja Jenny-mummin lukupiireineen

Metsämaa-kirjan kansikuva

Mo, Johanna: Metsämaa

Kesäkuussa 1999 ryhmä lukiolaisia juhlii valmistumistaan, kun yksi heistä katoaa. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin nuoren miehen jäänteet löytyvät keskeltä metsää Öölannissa, ja kaikki merkit viittaavat murhaan. Poliisipari Hanna Duncker ja Erik Lindgren kollegoineen alkavat tutkia selvittämätöntä katoamistapausta ja jahdata kaksi vuosikymmentä lakia pakoillutta murhaajaa.

Tulilahti-kirjan kansikuva

Keskisarja, Teemu: Tulilahti – tutkimuksia naismurhista

Kaksi nuorta naista, telttaretki ja murhaaja.

Teemu Keskisarja avaa koko Suomea järkyttäneen Tulilahden kaksoismurhan ja asettaa sen rankkoihin raameihinsa osaksi suomalaisten naismurhien historiaa.

Lastenhuoneen loruromukoppa -kirjan kansikuva

Ilmasti, Pirjo: Lastenhuoneen loruromukoppa

Änkänvänkkä ja muut hilpeät hahmot johdattavat lukijan loruromukopan opettavaisten, mutta huumorilla höystettyjen tarinoiden äärelle. Millainen hurja otus vaanii pikkuruista Mörkö Mökö-Pöötä lammen pinnan alla? Mitä tekee Topi, kun Ärrä ja Ässä lähtevät taas kerran karkuun? Entäpä miten käy Kemppaisten korkokenkäbisneksen?

Viikkovinkit, viikko 9

Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa -kirjan kansikuva

Darling, Annie: Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa

Ninalla on elämässä selvät sävelet: häntä kiinnostavat vintagemekot, tatuoinnit ja tietysti pahat pojat. Niin ja tosirakkaus. Intohimoinen, räjähtelevä ja raju – sellainen kuin Humisevassa harjussa. Hän haluaa löytää oman Heathcliffinsä, mutta jostain syystä sellaisia ei ole deittisovelluksissa tarjolla.

Vaeltaja-kirjan kansikuva

Petrie, Nick: Vaeltaja

Peter Ash on Irakin ja Afganistanin sotien veteraani, jolle jäi sotilasuralta muistoksi rautaiset taistelutaidot ja traumaattinen ahtaan paikan kammo. Hän on elänyt vuoden vuoristoissa taivasalla, mutta kun vanha ystävä merijalkaväestä tekee itsemurhan, Ash palaa sivistyksen pariin auttamaan leskeä. Remonttitöissä Ash löytää lesken kuistin alta vihaisen, vaarallisen koiran ja matkalaukun täynnä rahaa ja räjähteitä.

Kalannahan jäljillä -kirjan kansikuva

Nore, Hanna: Kalannahan jäljillä – vesiemme unohdetut aarteet

Kalannahan jäljillä vie lukijan kalaan saaristomme häikäiseviin maisemiin. Mitä syntyykään kun vapaa-ajan kalamies, kokki ja nahkuri hyppää veneeseen? Syntyy matka, jonka aikana kala jatkojalostetaan kokonaisvaltaisesti.

Pitkä ja komee -kirjan kansikuva

Kallioniemi, Tuula: Pitkä ja komee

Vennu ei todellakaan halua muuttaa iskän työn takia hikiseen satamakaupunkiin sellutehtaan varjoon. Siellä sanojakin väännellään ihan kummasti. Entisille kotikulmille pitää jättää rakas Viivi. Viivin silmät, kikatus ja pehmeys… Miten Vennun ja Viivin jutun käy?

Viikkovinkit, viikko 8

Tujuin terkuin ope -kirjan kansikuva

Leppänen, Aino: Tujuin terkuin ope

Koulumaailman ihastuttavan samaistuttava kuvaus saa jatkoa! Yksi runoilee, toinen keimailee, kolmas lusmuilee. Viekö heikosti motivoituneiden opiskelijoiden eteenpäin patistaminen huomion tärkeimmästä – läheisten hyvinvoinnista?

Haihtuneet-kirjan kansikuva

Kanto, Anneli: Haihtuneet

Tehtaan johtaja ja kaksi nuorta naista ovat kadonneet jälkiä jättämättä. Katoaminen vaivaa paikkakuntalaisia, mutta uskonnollinen yhteisö sulkee heidän suunsa. Oudon näkijän saapuminen sekoittaa paikkakunnan elämänmenon ja vaietut salaisuudet alkavat nousta pintaan.

Aurin siivousrakkauskirja -kirjan kansikuva

Laine, Oona: Aurin siivousrakkauskirja

Tamperelaisella Auri Kanasella on somekanavillaan yli 12 miljoonaa seuraajaa ympäri maailman. Siivousvideoillaan hän puhdistaa ja järjestää ilmaiseksi jopa asuinkelvottomaksi muuttuneita koteja sekä antaa arkisia, kaikille sopivia siivousvinkkejä.

Miten joku voikin rakastaa siivoamista niin paljon? Mitä siivouskeikoilla tapahtuu ja millaisia ihmisiä Auri on auttanut?

Poika nimeltä Toni -kirjan kansikuva

Jalo, Merja: Poika nimeltä Toni

Varpu palaa vuoden tauon jälkeen Haarlaan ja nousee takaisin kesyttömän Titanin selkään. Hänen rohkeutensa kuitenkin pettää ja ratsastus loppuu lyhyeen, vaikka onnettomuudesta on kulunut jo vuosi.

Varpun sisko Johanna ei ymmärrä, miltä Varpusta tuntuu. Varpun omat kokemukset auttavat häntä kuitenkin suhtautumaan ennakkoluulottomasti poikaan nimeltä Toni, jolla on todettu autismikirjon häiriö, Aspergerin oireyhtymä. Voisivatko he kenties auttaa toisiaan?

Viikkovinkit, viikko 7

Jaettu-kirjan kansikuva

Suviala, Emilia: Jaettu

Brooklynissa asuvan Merin arki nyrjähtää, kun avuksi saapuu sukulaistyttö Helmi. Järjestelmälliselle Merille on tärkeää, että aikataulut pitävät ja tiskirätti ripustetaan oikein, ja nuoren au pairin rempseä käytös ahdistaa häntä. Uhmaikäinen Hope leimautuu kuitenkin nopeasti hoitajaansa.

Kuhala ja epätarkka-ampuja -kirjan kansikuva

Ropponen, Markku: Kuhala ja epätarkka-ampuja

Leskeksi jäänyt Kuhala päättää myydä Mustankorkean töllinsä. Kaupanhieronnan keskeyttää verinen mies, joka iskeytyy keittiön ikkunaan. Kohta pyöritellään niin ministeriä, salamurhaajaa kuin hulavannettakin. Lisäriesaksi ripustautuu Jyväskylän uusi rikoskonstaapeli Sihtarinen, innokas Kuhala-fani, joka kinuaa yksityisetsivää muistelmahankkeeseen.

Kumppanina koira -kirjan kansikuva

Jyrkinen, Venla: Kumppanina koira

Sekarotuinen Humu pistää eläinlääkäriopiskelijan elämän sekaisin ja saa tunteet aaltoilemaan. Vähitellen kumppanukset alkavat ymmärtää toisiaan paremmin ja hankaluuksiin hankkiutuvasta rasittavasta riiviöstä kasvaa tärkeä tuki omistajalleen. Yhteiset kokemukset tekevät parivaljakosta erottamattoman, aina viimeiseen yhteiseen matkaan asti.

Ella ja kaverit tuevaisuudentoivoina -kirjan ansikuva

Parvela, Timo: Ella ja kaverit tulevaisuudentoivoina

– Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa opettavaisin, opettaja pyysi peililtä, jossa oli upeat, kultaiset kehykset.

Kaikkien harmiksi peili kuitenkin menee rikki ja langettaa opettajalle seitsemän vuoden epäonnen.

Voivatko oppilaat kumota sen ja varmistaa valoisan tulevaisuuden?

Viikkovinkit, viikko 6

Hukkareissu-kirjan kansikuva

O’Leary, Beth: Hukkareissu

Siobhan, Miranda ja Jane ovat kovin erilaisia naisia, mutta jotain yhteistäkin heillä on: kaikkien ystävänpäivätreffit menivät pilalle, kun toinen osapuoli ei ilmaantunutkaan paikalle. Ja mikä vielä kummallisempaa, kaikille teki oharit yksi ja sama mies – Joseph Carter.

Huonetoveri-kirjan kansikuva

Ware, Ruth: Huonetoveri

April oli Hannahin ensimmäinen ystävä Oxfordissa. Ja millainen ystävä! Valovoimainen mutta teräväkielinen April keräsi ympärilleen tiiviin ystäväpiirin – ja sitten hän kuoli. Kymmenen vuotta myöhemmin Hannah odottaa esikoistaan. Kun Aprilin murhasta tuomittu mies kuolee vankilassa, Hannah saa käsiinsä todisteita, joiden mukaan mies oli syytön.

USA: keittokirja -kirjan kansikuva

Takala, Mikko: USA – Keittokirja

Ruokatoimittaja Mikko Takalan ja valokuvaaja Tommi Anttosen USA – Keittokirja vie värikkäälle ruokamatkalle kahteentoista amerikkalaiseen kaupunkiin New Yorkista San Franciscoon. Vuosia valmisteltu järkäle esittelee monipuolisen ja ennen kaikkea monikulttuuriseen suurvallan rakastetuimmat ruuat komein kuvin, helpoin reseptein ja – kyllä – musiikkisuosituksin.

Maailman mahtavin idea -kirjan kansikuva

Spires, Ashley: Maailman mahtavin idea

Tämän tarinan tyttö rakastaa tehdä asioita koira-apulaisensa kanssa. Tytön aivot ovat suorastaan ideamylly: uusia keksintöjä pulpahtelee niin nopeaa tahtia, että perässä on vaikea pysyä. Kunnes yhtenä päivänä kaikki loppuu. Tyttö ei keksi yhtään uutta ideaa. Ei, vaikka hän yrittää kaikkea mahdollista, jopa yhdellä jalalla hyppimistä ravistaakseen idean päästään.

Viikkovinkit, viikko 5

Kadonneet sydämemme -kirjan kansikuva

Ng, Celeste: Kadonneet sydämemme

Polttavan ajankohtainen ja hätkähdyttävä romaani äidin ja pojan välisestä murtamattomasta rakkaudesta yhteiskunnassa, jota hallitsee pelko ja viha.

Vimma-kirjan kansikuva

Hunter, Cara: Vimma

Nuori nainen löytyy harhailemasta Oxfordin laitamilta. Hän on joutunut kaappauksen ja pahoinpitelyn kohteeksi, mutta ei kerro kokemastaan yksityiskohtaisesti tai halua tehdä rikosilmoitusta. Uhrin vaikeneminen tekee tapauksen tutkimisesta haastavaa, mutta kun pian toinenkin nuori tyttö katoaa, on komisario Adam Fawleyn kohdattava epäilynsä.

Zov: venäläissotilas joka sanoi sodalle ei -kirjan kansikuva

Filatjev, Pavel: Zov – venäläissotilas joka sanoi sodalle ei

Venäläinen laskuvarjojääkäri Pavel Filatjev hyökkäsi ensimmäisten venäläisjoukkojen mukana Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Häneltä kesti pitkään tajuta, ettei Venäjän alueella ollut sotaa vaan että Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Sodittuaan kaksi kuukautta ankarissa oloissa hän joutui sairaalaan silmätulehduksen vuoksi ja päätti olla palaamatta rintamalle. Sen sijaan hän päätti kirjoittaa siitä, mitä oli nähnyt.

Isämies ja mahdoton aikasolmu -kirjan kansikuva

Unkari, Arttu: Isämies ja mahdoton aikasolmu

Oona ja kumppanit saavat selville, ettei Isämies olisi koskaan päässyt poliisikouluun ilman apua – heiltä! Miten se on mahdollista? Kaverusten ei auta muu kuin hypätä aikakoneeseen ja lähteä Isämiehen nuoruuteen ottamaan asiasta selvää.