Kuka suojelee minua

Toista henkisesti tai fyysisesti vahingoittava tarkoituksellinen ja suunnitelmallinen toiminta on väkivaltaa, ei kiusaamista.

Kuka suojelee minua on tositarina koulukiusaamisesta, sen pitkistä jäljistä ja toipumisen tiestä. Elokuvan päähenkilö, kangasniemeläinen Anni-Riina, pyytää meitä puhumaan ilmiöstä siksi, ettei kenenkään tarvitsisi kokea sellaista kuin hän. Elokuvassa ääneen pääsevät myös alan asiantuntijat.

Anni-Riina pyytää meitä myös puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä. Hän on joutunut väkivallan kohteeksi ja haluaa kertoa kokemastaan siksi, että kenenkään ei tarvitsisi kokea sellaista kuin hän. Anni-Riinan viesti on vakava. Liian moni ”kiusaamisen” kohteeksi joutunut nuori valitsee äärimmäisen ratkaisun päästäkseen ulos tilanteesta.

Meistä jokaisella on velvollisuus puuttua toista vahingoittavaan toimintaan – väkivaltaan – sillä yksikin teko voi muuttaa elämän pysyvästi. Kangasniemen kunta edistää keskustelua aiheesta ja toimii rohkeasti sen puolesta, että jokainen voi elää turvallista arkea ja hyvää elämää.

Kuka suojelee minua -dokumenttielokuvan materiaalia

”Aikuisten yksiselitteinen velvollisuus on suojella lapsia väkivallalta”

Lapsiasiavaltuutettu

Kuraattori
Mia Paavilainen
elokuvantekijä Esa Orren
haastateltavana

Psykologian professori
Liisa Keltikangas-Järvinen
elokuvantekijä Esa Orren
haastateltavana


Opetusministeri
Li Andersson
elokuvantekijä Esa Orren
haastateltavana


Lapsiasiavaltuutettu
Elina Pekkarinen
elokuvantekijä Esa Orren
haastateltavana
 

Psykologian lehtori
Aino Saarinen
elokuvantekijä Esa Orren
haastateltavana
Elokuvasta mediassa

Apu: Kun kiusaaminen oli pahimmillaan, Anni toivoi kuolevansa

Yle Uutiset: Yläasteella se räjähti käsiin, sanoo koulukiusattu – uusi kangasniemeläinen elokuva on tositarina väkivaltaisen kohtelun seurauksista

Länsi-Savo: ”Tapa ittes, vitun huora, minulle huudettiin”, kertoo koulukiusattu Anni-Riina Lindholm – Ysiluokkalainen yritti häivyttää pahaa oloaan viiltelemällä itseään

Kangasniemen kunnallislehti: Anni-Riina Lindholmin kokemasta koulu­kiusaamisesta kertova Kuka suojelee minua -elokuva tulee kaikkien katsottavaksi

Yle Areena: Kuka suojelee minua -elokuvan traileri

Elokuvan tekijä Esa Orre

Kangasniemeläinen elokuvantekijä Esa Orre on tottunut käsittelemään vaikeita aiheita. Esan kuunnellessa Anni-Riinaa ja hänen läheisiään alkoi hahmottua ajatus dokumenttielokuvasta. Keskustelun laajentuessa kuntayhteisössä oltiin yhtä mieltä siitä, että elokuvan tekeminen tarjoaisi uudenlaisia mahdollisuuksia käsitellä haastavaa aihetta. Syntyi Kangasniemen kunnan dokumenttielokuvaprojekti, Kuka suojelee minua.