#

Rakentaminen

Rakentamisen luvat ja valvonta

Oletko ryhtymässä rakennus- tai remontointihankkeeseen?

On tärkeää, että rakennuksen suunnittelu ja toteutus tapahtuvat rakentamista koskevien säännösten, määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Rakentaessasi lähes jokaiseen toimenpiteeseen edellytetään rakennusvalvontaviranomaisen lupa.

Korjaus- ja muutostöihin tarvitaan rakennuslupa, jos työ on verrattavissa uuden rakentamiseen, rakennusta laajennetaan, kerrosalaa lisätään tai jos työllä voi olla vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin. Rakennuslupa tarvitaan myös sellaiseen rakennuksen vaippaan tai teknisiin järjestelmiin kohdistuvaan korjaus- ja muutostyöhön, jolla voidaan vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energiatehokkuuteen.
Rakennuksen käyttötarkoituksen muutos edellyttää rakennusluvan.

Kunnan rakennusvalvontatoimisto auttaa ja neuvoo mielellään lupa-asioissa. Tietoa luvista ja niiden hakemisesta sekä rakennusvalvonnan vaiheista saat myös näiltä verkkosivuilta.

Ohje käyttötarkoituksen muutos ja poikkeaminen (pdf)

Rakennusvalvonnan viranomaistentävien maksuperusteet ja taksat 2024 (lataa pdf)

Tee hakemus Lupapiste.fi-palvelussa

Rakennusvalvontaan tulevat hakemukset tehdään Lupapiste-verkkopalvelun kautta paikasta ja ajasta riippumatta.
Arkistoimme paperihakemukset sähköisesti. Tämän vuoksi joudumme muuttamaan paperiset hakemukset sähköiseen muotoon, josta veloitamme rakennusvalvonnan viranomaistehtävien maksuperusteet ja taksat mukaisen maksun 50,00 €/hakemus (§ 31.4). 

Lupapiste Kauppa on verkossa toimiva asiointipalvelu, josta voi ostaa rakennusvalvonnan arkistoon tallennettuja rakennuspiirustuksia. Näitä ovat pääpiirustukset ja erityissuunnitelmat (KVV-, IV- ja rakennesuunnitelmat).

Palvelusta on saatavilla pääsääntöisesti tuoreempaa aineistoa, mutta vanhempaa aineistoa digitoidaan jatkuvasti. Mikäli et löydä haluamaasi aineistoa, voit lähettää palvelun kautta aineistopyynnön suoraan kunnan rakennusvalvontaan.

Työnjohtajat

Lupaa tai muuta viranomaishyväksyntää edellyttämässä rakennushankkeessa tulee olla työn suorituksesta ja laadusta vastaavan työnjohtaja, joka johtaa rakennustyötä sekä huolehtii rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan ja hyvän rakennustavan mukaisesta työn suorittamisesta.

Rakennuslupapäätöksessä on mainittu kiinteistön vesi- ja viemäri- ja ilmanvaihtolaitteiden vastaava työnjohtaja, jos ne ovat vaadittu.

Rakennustyötä ei saa aloittaa ennen kuin vastaava työnjohtaja on hyväksytty.

Yhteystiedot

Rakennusvalvontatoimisto
Otto Mannisen tie 2
51200 KANGASNIEMI
Kangasniemen kunnantalo

Toimisto avoinna ma-pe 9.00 – 15.00 kunnantalolla.

Rakennustarkastaja tavattavissa varmimmin toimistolla maanantaisin 9.00 – 13.00.

Rauno Kuokkanen

rakennustarkastaja

040 534 5790 rauno.kuokkanen@kangasniemi.fi

Päivi Puukari

toimistosihteeri (rakennusvalvonta)

040 678 1007 paivi.puukari@kangasniemi.fi