Mikko Franck -kuva

Julkaistu: 24.7.2023

Wiljam Sarjala-mitali Kangasniemen Musiikkiviikkojen taiteelliselle johtajalle, kapellimestari Mikko Franckille

Kansainvälisesti arvostettu ja menestynyt kapellimestari Mikko Franck on toiminut Kangasniemen Musiikkiviikkojen taiteellisena johtajana ja laulukilpailun tuomariston puheenjohtajana 20 vuotta. Kunnianosoitukseksena ja kiitoksena Kangasniemen kunta on myöntänyt Mikko Franckille Wiljam Sarjala-mitalin Kangasniemen Musiikkiviikkojen ja kunnan hyväksi tehdystä pitkäjänteisestä ja arvokkaasta työstä. Mitali luovutettiin perjantaina 21.7.2023 Kangasniemen Musiikkiviikkojen konsertin jälkeen järjestetyssä tilaisuudessa.

Mikko Franck aloitti kansainvälisen kapellimestarin uransa vuonna 1997, ja hän on siitä lähtien työskennellyt merkittävimpien orkestereiden, festivaalien, konserttitalojen ja oopperatalojen kanssa eri puolilla maailmaa. Hän on johtanut mm. Berliinin, Los Angelesin, Lontoon ja Wienin filharmonikkoja sekä Chicagon ja Tokion sinfoniaorkestereita. Oopperaa hän on johtanut mm. New Yorkin Metropolitanissa, Lontoon Govent Gardenissa ja Wienin valtionoopperassa. Ranskan radion filharmonisen orkesterin musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina Franck aloitti syksyllä 2015. Tätä ennen hän toimi Belgian Kansallisorkesterin musiikillisena johtajan ja ylikapellimestarina. Vuosina 2006-2013 hän työskenteli Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina ja vuodet 2008-2013 myös oopperan taiteellisena johtajana.

Kangasniemen Musiikinystävät ry:llä ja Kangasniemen kunnalla on ollut ainutlaatuinen etuoikeus tehdä yhteistyötä Mikko Franckin kanssa, joka on esiintynyt viime vuosina vain harvoin Suomessa. Franckin toimikaudella Kangasniemen Musiikkiviikot on profiloitunut vahvasti laulumusiikkiin sen eri muodoissaan (erityisesti kotimaisten taitelijoiden esittämänä). Korkeatasoinen konserttiohjelmisto on tarjonnut yleisölle elämyksiä niin klassisen kuin kevyen musiikin alalla. Kangasniemen laulukilpailun voittajista valtaosa on tehnyt ammatillisen uran laulajana, ja yli puolet heistä on menestynyt myös kansainvälisillä konserttiareenoilla.

Vuonna 2022 Kangasniemen laulukilpailu oli ensimmäistä kertaa orkesterisäestyksellinen. Tämä muutos antoi kilpailijoille sinfoniaorkesterin kanssa laulamisen kokemuksen ja nosti loppukilpailun profiilin uudelle tasolle. Myös koulutustoiminta on ollut tärkeä osa Musiikkiviikkoja alusta alkaen. Vuosittain järjestetyt ammattiopiskelijoille suunnatut laulukurssit ja oopperakurssit on toteutettu korkeatasoisten opettajien ja oopperalaulajien ohjauksessa.

Mikko Franckin Kangasniemen Musiikkiviikkojen hyväksi tekemän työn ansiosta myös Kangasniemen kunta on profiloitunut yhä vahvemmin kulttuurikunnaksi, millä on ollut merkittävä vaikutus kunnan elinvoimaan ja tunnettuuteen.

Wiljam Sarjala-mitali on nimetty Kangasniemellä vaikuttaneen, ansioituneen politiikon ja pitkäaikaisen kansanedustajan mukaan. Wiljam Sarjala toimi ministerinä vuosina 1957 ja 1959-1962. Wiljam Sarjala-mitali myönnetään yksityiselle henkilölle silloin kun kunnalla on erityinen syy kiitollisuuden ja huomaavaisuuden osoittamiseen.