#

Julkaistu: 31.3.2020

Uusia yritystukia ja helpotuksia yrityksille tulossa

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n yrityskirje 28.3.2020.

ELY-keskusten avustukset haettavaksi tiistaina 31.3.2020ELY-keskusten kautta avautuu tiistaina 31.3. haettavaksi uusi ”Yrityksen kehittämisavustus koronavirusepidemiasta aiheutuneissa markkina- ja tuotantohäiriöissä”. Rahoitus on suunnattu yrityksille, jotka työllistävät vähintään yhden ja enintään viisi työsuhteessa olevaa työntekijää, jotka eivät ole yrittäjäasemassa toimivia henkilöitä. Rahoitusta voidaan myöntää kaikkien toimialojen pienyrityksille lukuun ottamatta maa-, kala- ja metsätaloutta sekä maataloustuotteiden jalostusta.

ELY-keskusten rahoituksen avautumisen myötä TEM ohjeistaa hakijoita seuraavasti:1-5 henkilöä työllistävien hakemukset osoitetaan ELY-keskuksiin6-250 henkilöä työllistävien hakemukset osoitetaan Business Finlandiin
Lue lisää ELY-keskusten rahoituksesta

Yksinyrittäjille valmistellaan tukipakettia, jossa yrittäjät voivat hakea tukea kunniltaTyö- ja elinkeinoministeriö valmistelee tällä hetkellä yhteistyössä Kuntaliiton ja kuntien kanssa tukipakettia yksinyrittäjille. MikseiMikkelin saamien tietojen mukaan päätöstä tukipaketista ja tuen jakamisesta odotetaan ensi viikolla.

Yksinyrittäjät ovat toistaiseksi olleet väliinputoajia yritystuissa. Tilanteeseen odotetaan parannusta uuden tukipaketin myötä. Tuen kriteerit ovat kaikille kunnille samat. Tuen määrä on vakio ja se on käytettävissä kaikkiin yritystoiminnasta aiheutuviin kuluihin, erityisesti yritystoiminnasta aiheutuviin kiinteisiin kustannuksiin, kuten vuokriin. Tavoitteena on avata haku mahdollisimman pian, kun mallin ja toimeenpanon yksityiskohdat on saatu ratkaistua. 

Valtio rahoittaa tuen kokonaisuudessaan suuntaamalla siihen vuoden 2020 lisätalousarviosta ELY-keskusten yritystukien myöntämisvaltuuksista 100 miljoonaa euroa. Tukea voidaan myöntää rinnakkain yrittäjille laajennetun työttömyysturvan kanssa.
Lue Kuntaliiton tiedote aiheesta
Lue Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote aiheesta

Ensimmäisistä Business Finlandiin lähetetyistä rahoitushakemuksista 80% sai myönteisen päätöksenBusiness Finlandin johtajan Reijo Kankaan mukaan 80% ensimmäisistä Business Finlandiin saapuneista hakemuksista on saanut myönteisen tukipäätöksen. 

Mikäli yritysmuotosi on osakeyhtiö (tai oyj/ay/ky/osk), liiketoimintasi on ollut kannattavaa ennen koronavirusepidemiaa ja olet kärsinyt koronaviruksen aiheuttamista häiriöistä liiketoiminnassasi, rohkaisemme ottamaan yhteyttä ja pohtimaan hakemuksen tekemistä. Business Finlandin avustusosa on tukea, jota yrityksen ei tarvitse maksaa takaisin.


Rahoituksen myöntövaltuuksia nostettiin viimeksi torstaina 26.3.2020 lisätalousarviossa. Viikon aikana Business Finland on vastaanottanut 12 000 hakemusta.
Lue lisää Business Finlandin rahoituksesta

Katso TE-palvelujen uusi video ”Lomauttaminen askel askeleelta”
Katso tähän mennessä luvattuja tukitoimia yrityksille1. Työeläkemaksua alennetaan 2,6 prosenttiyksikköä. Muutos toteutetaan nopealla aikavälillä ja se on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.

2. Finnveran takausvaltuudet nostettiin 12 miljardiin euroon. Ennen koronaepidemiaa takauksia oli noin 2 miljardin edestä.

3. Business Finlandin avustusvaltuutta on tähän mennessä korotettu useasti, nyt valtuudet ovat 700 miljoonaa euroa.

4. ELY-keskusten avustusvaltuutta on nostettu 300 miljoonalla eurolla.

5. TEM valmistelee yksinyrittäjille uudenlaista tukea, joka haettaisiin kunnilta. Tukeen suunnataan 100 miljoonaa euroa ELY-keskusten valtuuksista.

6. Työttömyysturvan omavastuupäivät poistetaan lomautuksissa ja irtisanomistilanteissa. Työttömyysturvan piiriin pääsee heti. Työssäoloehtoa lyhennetään ja työttömyysturvan omavastuuaika poistuu.

7. Yksinyrittäjien ja freelancereiden työttömyysturvaa on parannettu. Työttömyysturvan saaminen ei nyt edellytä yrityksen lopettamista.

8. Lomautustilanteiden ilmoitusaika lyhenee 14 päivästä viiteen päivään. Lomautusoikeus koskee nyt myös määräaikaisia työntekijöitä.

9. Finnairia tuetaan 600 miljoonan euron takauksilla. Avasimme verkkosivuillemme uuden Korona-botin. Klikkaa alta ja kokeile uutta sähköistä asiakaspalvelijaamme.
Kokeile uutta korona-bottia

MikseiMikkelin vinkit: näin taklaat kassakriisiä
1. Varmista rahoitus
Taloudellisten haasteiden kohdatessa kannattaa ensin olla yhteydessä omiin rahoittajiin. Rahoittajat ovat varautuneet koronan myötä lisääntyvään rahoituksen kysyntään ja lainsäädännön sallimaan joustavuuteen.

Ensisijainen rahoituskanava yrittäjälle on pankki. Ota yhteyttä omaan rahoittajapankkiisi ja selvitä, millaisia tuotteita heillä on tarjota tilanteeseesi. Kysy pankiltasi myös Finnveran takauksista. Neuvottele esimerkiksi lyhennysvapaasta. Mikäli oma rahoittaja ei kykene auttamaan, seuraavaksi kannattaa olla yhteydessä Finnveraan. Finnveralla on valmius reagoida, jos rahoitusmarkkina ei muutoin toimi.

Pikavippiin tai vastaavaan korkeakorkoiseen rahoitukseen ei kriisitilanteessa kannata turvautua. Normaalin pankkirahoituksen ehdot ovat nyt erittäin joustavat.

2. Hyödynnä hallituksen tukipaketit
Business Finland avasi torstaina 18.3. uuden Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa -rahoituksen.
 Rahoitus on tiistaista 31.3. alkaen suunnattu 6-250 henkilöä työllistäville yrityksille. BF on myös on luvannut hankkeissaan etumaksua sekä tavanomaisesta kevyemmän raportointivelvoitteen. MikseiMikkeli auttaa hakemusten tekemisessä.

Taiteen edistämiskeskus TAIKE on organisoinut kulttuuri- ja luoville aloille hätärahoituspaketin. Lisätietoa hakuprosessista löydät tästä uutisesta.