#

Julkaistu: 15.3.2022

UKRAINALAISTEN VASTAANOTTOA KOSKEVAT TOIMINTAOHJEET KANGASNIEMELLÄ

Suomeen ja Etelä-Savon alueelle Ukrainan sota-alueilta saapuu tällä hetkellä Ukrainan sota-alueilta mittavassa määrin henkilöitä. Myös Kangasniemellä varaudutaan heidän vastaanottamiseensa.

Ukrainalaisilla voi olla erilaisia perusteita olla Suomessa. Tyypillisin peruste ennen sodan puhkeamista oli Suomessa asuminen työn perusteella tai väliaikainen asuminen kausityön perusteella. Ukrainan sodan puhkeamisen seurauksena ukrainalaisia on paennut sotaa Schengen-alueelle. Voimassa olevien sopimusten perusteella ukrainalaisille on oikeus olla Schengen-valtiossa (ml. Suomi) 90 vuorokautta ilman erillistä ilmoitusta viranomaisille.

Kangasniemen kunta suosittelee, että sota-alueilta saapuvat ukrainalaiset ilmoittautuisivat heti paikkakunnalle tulon jälkeen viranomaisille, jotta heidän palvelunsa voidaan turvata mahdollisimman nopeasti. Ilman rekisteröitymistä esim. kotimajoituksessa oleskelevat eivät ole kuntien tai valtion maksamien korvausten tai palvelujen piirissä.

Ukrainan sotaa pakenevien auttamiseksi Euroopan Unionissa on otettu käyttöön ns. tilapäisen suojelun direktiivi. Sen tarkoituksena on turvata ukrainalaisille välitön suoja ja yhdenmukainen asema EU:n jäsenmaissa. Kangasniemen kunta suosittelee, että alueelle tulevat ja sotaa pakenevat ukrainalaiset hakevat tilapäisen suojelun statusta heti maahan saapuessaan rajaviranomaiselta tai poliisilta seuraavien yhteystietojen kautta:

https://migri.fi/tilapainen-suojelu

https://poliisi.fi/poliisin-yhteystiedot-turvapaikkaa-hakeville)

Itä-Suomen poliisilaitos

Joensuun poliisiasema, Pykäläkuja 1, Joensuu. Joensuun poliisiasema, poliisipäivystys – Poliisi

Kuopion pääpoliisiasema, Suokatu 44, Kuopio. Kuopion pääpoliisiasema, poliisipäivystys – Poliisi

Mikkelin poliisiasema, Hallituskatu 4, Mikkeli. Mikkelin poliisiasema, poliisipäivystys – Poliisi

Kangasniemelle saapuvia ukrainalaisia tai heidän edustajiaan suositellaan olemaan suoraan yhteydessä myös Mikkelin Vastaanottokeskukseen, jonka yhteystiedot ovat: puh. 040 861 3575, mikkelivok@vokki.fi tai Otto Leppä puh. 040 861 3993.

Tilapäisen suojelun statuksen saavat henkilöt pääsevät Maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskuksen palvelujen ja palveluohjauksen piiriin. Vastaanottokeskus järjestää vastaanottopalveluja, joihin kuuluvat mm. majoitus, vastaanottoraha, sosiaalipalvelut ja terveydenhuoltopalvelut.

Tarvittaessa avun tarvitsija voi olla yhteydessä myös suoraan Kangasniemen kuntaan, josta opastetaan palvelujen äärelle.  Kunnassa yhteyshenkilönä toimii sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mika Huovinen (puh. 040 534 5785, mika.huovinen@kangasniemi.fi).

Tilapäistä suojelua hakeva voi myös itse järjestää asumisensa esim. yksityismajoituksessa, mutta näitä asumiskuluja ei korvata. Tällöinkin suositellaan, että maahan saapuvat ukrainalaiset rekisteröityvät tilapäisen suojelun statuksella rajaviranomaisen tai poliisin kautta vastaanottokeskukseen, jolloin he pääsevät vastaanottokeskuksen palvelujen piiriin.

Kangasniemen kunta varautuu myös osaltaan tilapäisen majoituksen järjestämiseen yhteistyössä vastaanottokeskuksen ja Maahanmuuttoviraston kanssa. Kunta pyytää tekemään ilmoituksen mahdollisista Kangasniemellä yksityisesti majoitettavista ja alueelle saapuvista ukrainalaisista. Tarvittaessa kunta auttaa majoitukseen liittyvissä järjestelyissä. Jos majoitat ukrainalaisia pakolaisia niin kunta pyytää ilmoittamaan pakolaisten määrän ja iän kirjaamon kautta osoitteeseen: kirjaamo@kangasniemi.fi

Kunta on velvollinen järjestämään perusopetusikäisille kunnassa oleville maahan saapuville esi- ja perusopetusta sekä näihin liittyvän koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon sekä tilanteesta riippuen myös varhaiskasvatuspalveluita. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen osalta kunta tekee yhteistyötä tarvittaessa Essoten kanssa, jossa maahanmuuttoon liittyvistä kysymyksistä vastaa Pia Koivisto (puh. 044 794 5050, pia.koivisto@essote.fi).

Vapaaehtoiset, jotka ovat kiinnostuneita auttamaan Kangasniemellä Ukrainasta saapuvia henkilöitä, voivat ilmoittautua seuraavaan osoitteeseen: Suomen Punainen Risti, Kangasniemen osastolle kangasniemenosasto@gmail.com. Lisätietoja: https://rednet.punainenristi.fi/kangasniemi

OHJEITA UKRAINALAISTEN PAKOLAISTEN AUTTAJILLE JA UKRAINASTA TULLEIDEN KOIRIEN, KISSOJEN JA FRETTIEN OMISTAJILLE

Ukrainassa esiintyy ekinokokkoosia ja lähinnä luonnoneläimissä raivotautia. Ukrainassa on koirien rokotuspakko raivotautia vastaan. Koska ukrainasta pakenevat tulevat Suomeen kiireessä, koirien ekinokokkilääkitys ja koirien, kissojen sekä frettien raivotautirokotus ja mikrosirutus varmistetaan vasta Suomessa. Varmuuden vuoksi Ruokavirasto ohjeistaa, että 30 vrk ajan ukrainalaisilla lemmikeillä ei tule olla kontakteja muihin eläimiin ja ihmisiin, koirat pitää ulkoiluttaa hihnassa ja ekinokokkiriskin vuoksi koirien ulosteet kerätä ja hävittää sekajätteen mukana. Koirien, kissojen ja frettien omistajien tulee ottaa yhteys kaupungin/kunnaneläinlääkäriin tai yksityiselle eläinlääkäriasemalle 3 vrk sisällä maahan saavuttuaan.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden kaupungineläinlääkäreiden ajanvaraus:

Kangasniemi klo 8–16 puh. 0400 151 422, 040 510 2747

Mikkeli ma-pe klo 8.00–11.00, puh. 015 366 218

Mäntyharju arkisin klo 8–15 p. 044 794 5579

Ruokaviraston ohjeet:

ukrainaksi: Домашні тварини, щоі супроводжують осіб, які рятуються від  війни в Україні: tiedote_pakeneville_ukraina_fi-uk_2.pdf (ruokavirasto.fi)

suomeksi: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/elaimet-ja-elainperaiset-tuotteet/ajankohtaista/

englanniksi: https://www.ruokavirasto.fi/en/companies/import-and-export/import/animals-and-animal-products/topical/

Lisätietoa toimijoille Mikkelin, Hirvensalmen, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Pertunmaan alueella:

terveysvalvonnan johtaja Maria Tirkkonen, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut

p. 040 129 5120 tai maria.tirkkonen@mikkeli.fi