Julkaistu: 16.4.2024

Tulvat nousemassa Etelä-Savossa harvinaisen korkealle

Lämmin sää on saanut lumet sulamaan nopeasti Etelä-Savossa ja vettä on nyt paljon liikkeellä. Lumien nopea sulaminen on saanut vesistöt tulvimaan ja kevään vesisateet ovat edelleen kiihdyttäneet tulvien nousua. Vedenpinnat ovat nousseet paikoin voimakkaastikin ja virtaamat ovat suuria. Useat järvet ovat ajankohdan ennätyskorkeudessa. Pienemmät vesistöt saavuttavat tulvahuippunsa todennäköisesti jo tällä viikolla.

KYYVESI on noussut voimakkaasti ja tulvasta ennakoidaan tavanomaista suurempaa. Vedenpinnan ennakoidaan nousevan vielä todennäköisesti 20–30 cm toukokuulle mentäessä. Tällaisia tulvakorkeuksia ei ole tavattu Kyyvedellä sitten 1980-luvun.

Suuresta juoksutuksesta huolimatta säännöstellyn PUULAN vedenpinta on nousussa. Nousua ennakoidaan vielä todennäköisesti 20–30 cm toukokuun puoliväliin mennessä. Kevään sademäärät vaikuttavat vielä Puulan lopulliseen tulvakorkeuteen. Suuri juoksutusmäärä on nostanut alapuolisten vesistöjen vedenkorkeutta.

Vesitilanteen kehittymistä kannattaa nyt seurata ja käydä tarkistamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Rannalta kannattaa kerätä irtotavara suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Alimmat rantarakennelmat saattavat kastua tai kellareihin mennä vettä.  Myös matalat rantatiet voivat jäädä tulvaveden alle. Niillä ajamista on syytä välttää.

Katso Etelä-Savon ELY-keskuksen tiedote kokonaisuudessaan tästä