#

Julkaistu: 27.11.2020

Tilannekuva: Seitsemän uutta koronatartuntaa – Juvalla ja Kangasniemellä paljon altistuneita

Seitsemän uutta koronatartunnan saanutta on löytynyt Essoten alueelta. Kaksi tartunnan saaneista on löytynyt karanteeniin asetettujen joukosta Mikkelistä. Kaksi sairastunutta löytyi Juvalta, joista yhden tartuntaketju on uusi ja kolme sairastunutta Kangasniemeltä.

Yhden tartuntaketjun jäljitys on edelleen käynnissä ja sen suhteen tehdään massatestausta. Noin 50 henkilöä massatestataan eri puolilla Essoten aluetta ja karanteeniin asetetaan yhteensä noin sata henkilöä.

Tilanne on nyt huolestuttava Kangasniemellä ja Juvalla. Vaikka olemme yhä perusvaiheessa koronatartuntojen suhteen, on viitteitä siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen. Tätä silmällä pitäen tiukennamme ohjeistuksia sekä alueen väestölle että henkilöstöllemme, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Yksi Juvan tartunnoista on Paatelan kyläkoululla, jonka sisältä ja ympäriltä on asetettu karanteeniin noin 50 henkilöä. Koulu siirtyy etäopetukseen Juvan kunnan päätöksillä.

Tilanteen selvittämiseksi Essote on suositellut Juvan joulukauden avauksen perumista. Uusia tapauksia voi vielä ilmetä massatestauksessa.

Kolme samaan tartuntaketjuun kuuluvaa tapausta löytyi Kangasnimeltä. Yksi tartunnoista on Essoten Kangasniemen jaksohoidon yksikön työntekijällä, jonka johdosta jaksohoidon asiakkaat ja henkilöstö on asetettu karanteeniin 5.12. saakka ja yksikkö vierailukieltoon. Jaksohoito tarkoittaa ikäihmisten lyhytaikaista hoitoa, kun tarve hoitopaikkaan ei ole pysyvä.

Essote testaa jaksohoidon asiakkaita ja henkilöstöä ja siirtää hoitohenkilökuntaa kuntayhtymän muista toimipisteistä toiminnan turvaamiseksi. Vanhus- ja vammaispalvelujen päivätoimintaa ei toistaiseksi järjestetä ja asiakkaille pyritään järjestämään vastaavia palveluja kotiin.

–          Juvalla ja Kangasniemellä järjestetään koronatestauksia myös tulevana viikonloppuna, kertoo pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Essoten tehostut alueelliset toimet koronatartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi:

Essoten alue on edelleen perusvaiheessa korontartuntojen suhteen. Työssäkäyntialueista Uusimaa ja Päijät-Häme ovat jo leviämisvaiheessa ja Jyväskylä kiihtymisvaiheen kynnyksellä.

On todennäköistä, että lähialueiden tilanne huonontaa myös Etelä-Savon tilannetta mahdollisesti nopeastikin. Tartuntoja tulee nyt varsinkin yksityistilaisuuksista ja työpaikoilta.

Tilanteen johdosta Essote suosittelee

  • leviämisalueilta tulevia henkilöitä suositellaan välttämään yleisötapahtumia, tarpeettomia perheen ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja ja käyttämään kasvomaskia aina kodin ulkopuolella liikuttaessa 10 vuorokautta alueilta paluun jälkeen
  • riskiryhmiin kuuluvia erityisesti harkitsemaan niin yksityisiin kuin julkisiin tilaisuuksiin osallistumisia varsinkin, jos näihin osallistuu leviämis-  tai kiihtymisvaiheen alueilta tulevia ihmisiä.
  • yrityksiä varmistamaan oman toimintansa terveysturvallisuutta ja perehtymään työterveyslaitoksen ohjeistukseen yrityksille täältä
  • kaikkia alueen asukkaita varmistamaan terveysturvallisuus perheen ulkopuolisissa sosiaalisissa kontakteissa (tapaamiset mieluusti ulkona, turvavälit, maskit, käsihygienia)
  • käyttämään kasvomaskia kaikissa niissä tilanteissa, joissa turvavälin pitäminen on vaikeaa (jo aiemmin annettu suositus).

Kaikki ohjeet suositukset löytyvät täältä

Lisätietoja
Santeri Seppälä
Terveyspalvelujen johtaja
Essote
040 359 6934
santeri.seppala@essote.fi