#

Julkaistu: 26.4.2022

TIEDOTE: Essoten alueen koronanyrkki luopui alueellisesta kasvomaskisuosituksesta

Koronatilanteen helpottamisen merkit jatkuvat Essoten alueella. Koronaa sairastavien hoidon tarve on laskenut edeltäneen parin viikon aikana alle kymmeneen. Tiistaiaamuna osastohoidossa oli seitsemän potilasta, joista yksi tehohoidossa.

– Tässä kohtaa voi varovaisesti todeta, että ollaan menossa parempaan päin. Sairaalakuormitus on vähentynyt ja rokotuskattavuutemme on valtakunnan kärjessä, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Tautia kuitenkin todetaan edelleen noin puolesta terveydenhuollossa tehdyistä näytteenotoista. Essoten alueen testaussuositus on ollut jo maaliskuun lopusta alkaen kansallisen testaussuosituksen suuntainen. Testaussuositus koskee riskiryhmiin kuuluvia ja sote-huollossa työskenteleviä.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä totesi, että Essoten alueella tähän asti voimassa olleesta kansallista suositusta tiukemmasta kasvomaskin käyttösuosituksesta voidaan luopua.

– Nämä edeltäneet kaksi viikkoa oli tärkeä nähdä, jotta saimme varmuutta siihen, että tilanne oikeasti helpottaa. Nyt voidaan todeta, ettei ole syytä pitää voimassa kansallista suositusta tiukempaa linjaa kasvomaskin käytössä, Seppälä perustelee.

THL:n kansallinen kasvomaskisuositus sisältää enää kolme kohtaa. Maskin käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä:

  • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

Essoten henkilöstötilanne on ollut koko alkuvuoden ajan hyvin haastava. Korkea sairauspoissaolojen määrä on kuormittanut henkilöstöä paljon. Koronaa sairastaneiden hoidontarpeen suuren määrän vuoksi hoitoon pääsy on ollut vaikeaa.

– Onneksi meillä tilanne ammattilaisten määrässä on kuitenkin kohtalainen. Toisin kuin muualla Suomessa olemme onnistuneet lisäämään vakituisten työntekijöiden määrä varsinkin hoitohenkilöstöön viime vuoteen nähden. Tämä mahdollistaa toivottavasti myös palveluvelan purun aloittamisen lähiaikoina, jos työmarkkinatilanne rauhoittuu, Seppälä sanoo.

Essoten alueen koronanyrkki ei asettanut seuraavaa kokoontumisajankohtaa.

KANSALLINEN KASVOMASKISUOSITUS

Essoten alueella ei ole 26.4.2022 alkaen voimassa erillistä alueellista kasvomaskisuositusta. Alueella noudatetaan THL:n 14.4. antamaa kansallista kasvomaskisuositusta: https://thl.fi/fi/-/thl-n-yleinen-maskisuositus-poistuu-mutta-maskia-voi-oman-harkinnan-mukaan-edelleen-kayttaa