Koulujen lukuvuosi on päässyt hyvään alkuun. Pysyvänä teemana koulujen toiminnassa on koulurauha, jota rakennetaan pienin teoin koulun arjessa. Oppilaiden osuus koulurauhan rakentamiseen on tärkeä. Tavoitteena on, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on koulussa hyvä olla, että ketään ei kiusattaisi, kukaan ei jäisi yksin ja jokainen oppilas voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen.
Tänä vuonna koulurauha julistettiin Ylivieskasta Taanilan koululta. Koululaiset valitsivat rauhanjulistuksen teemaksi ”Erilaisuus on rikkaus”. Aihe on tärkeää nostaa keskusteluun, jotta kiusaaminen saataisiin kuriin. Moninaisuuden ymmärtämisen eteen täytyy tehdä jatkuvasti töitä ja siitä lapset ja nuoret haluavat muistuttaa aikuisia. Kaikkien tulee saada olla koulussa rauhassa. Oppilaat korostavat, että ihmisten erilaisuus on rikkaus.
Koulurauha-ohjelman taustalla ovat Opetushallitus, Suomen Vanhempainliitto, Poliisihallitus, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Folkhälsan.
Kouluterveyskyselyn mukaan teinityttöjen kiusaamiskokemukset ovat nyt historiallisen yleisiä, ja ylipäätään säännöllisestä kiusaamisesta kertoo yhä useampi yläkoululainen. Kyselyn mukaan poikien osalta kiusattujen osuus on palannut noin vuoden 2010 tilanteen tasolle sen oltua aiemmin laskusuunnassa. Tytöillä vähintään kerran viikossa kiusaamista kokeneiden osuus on hieman suurempi kuin kertaakaan vuoden 1996 jälkeen.
”Kuka suojelee minua” on Esa Orren ja Kangasniemen kunnan yhteistyönä syntynyt dokumenttielokuva, joka avaa kipeää ja ajankohtaista aihetta kiusatun näkökulmasta.
”Kun teimme kuvauksia ja haastatteluosuuksia dokumenttiin, minulle selvisi ainakin yksi asia: nuoret tarvitsevat turvalliseksi koetun ihmisen, joka osaa kuunnella ja toimia vastuullisesti tarvittaessa. Usein tähän tarvitaan aikuista, joten ole sinä se aikuinen nyt.”
Esa Orre
Kuka suojelee minua -elokuva on katsottavissa verkossa. Elokuvan sivuilla on myös runsaasti dokumenttielokuvan materiaalia.