#

Julkaistu: 9.12.2021

Kangasniemen kunnan koronatiedote 9.12.2021

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tiistaina 7. joulukuuta. Koronavirustartuntojen määrä on kasvussa Etelä-Savossa. Viime viikolla alueella todettiin 68 tartuntaa. Se on tämän syksyn suurin viikkolukema, peräti 26 enemmän kuin edeltäneellä viikolla.

– Tartunnat ovat kasvaneet rajusti. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme henkilöä, joista yksi tehohoidossa, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Niin kutsuttu koronanyrkki tulkitsi, että Etelä-Savossa eivät vielä täyty kaikki koronaepidemian leviämisalueen kriteerit. Koronanyrkki päätti esittää Itä-Suomen aluehallintovirastolle kokoontumisrajoitusten käyttöönottoa Etelä-Savossa samansisältöisenä kuin Pohjois-Savossa 6.12. käyttöönotettu rajoitus.

Essoten koronapandemian työryhmä asetti tiistaina Essoten sisäisen rajoituksen kokoontumisille koskien henkilöstöä ja luottamushenkilöitä. Lähtökohtaisesti kokoukset tulee järjestää etäyhteyksin. Välttämättömissä läsnäolokokouksissa voi olla enintään 10 osallistujaa. Kangasniemen kunta ottaa käyttöön tämän suosituksen vuoden 2021 loppuun asti. Kunnanvaltuuston 13.12. kokous järjestetään poikkeusjärjestelyin Kangasniemi-salissa ilman yleisöä (videokatselumahdollisuus). Vuoden loput kokoukset poikkeusjärjestelyin Kangasniemi-salissa ilman tarjoiluja.

– Pyrimme näin turvaamaan omaa toimintakykyämme. Suosittelemme kaikkia alueen toimijoita harkitsemaan vastaavantyyppisiä kokoontumisrajoituksia myös omassa toiminnassaan, Seppälä tähdentää.

ESSOTEN SUOSITUS KORONATESTAUKSESTA

Suositus koronatestiin hakeutumisesta Etelä-Savossa koskee tällä hetkellä kaikkia ikäryhmiä sekä koronarokotettuja ja rokottamattomia.

Hakeudu koronatestiin, mikäli koet koronaan viittaavia oireita. Mikäli oireesi ovat lieviä, esimerkiksi kuumeetonta vähäistä nenän vuotoa tai kurkun käheyttä, voit seurata oireitasi kotona ilman koronatestiin hakeutumista 1–2 vuorokauden ajan. Vältä kotiseurannan aikana perheen ulkopuolisia kontakteja. Mikäli lievät oireet jatkuvat pidempään tai muuttuvat voimakkaammiksi, hakeudu testiin.

Lapsiperheissä useilla perheenjäsenillä esiintyvien samanlaisten oireiden vuoksi ei ole tarvetta testata koko perhettä. Samanlaisten oireiden osalta 1–2 perheenjäsenen testaaminen riittää.

Mikäli olet altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle ja koet lieviäkin koronaan viittaavia oireita, hakeudu välittömästi koronatestiin.

HAKEUDU OIREISTASI KORONATESTIIN HETI, JOS:

· olet altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle ja koet koronaan viittaavia oireita

· koronaan viittaavat oireesi ovat voimakkaat

· olet sosiaali- tai terveyshuollon ammattilainen

· jos olet lievästikin oireinen ja asut laitoksessa tai hoivakodissa

· jos koet tarvitsevasi terveydenhuollon apua

ESSOTEN ALUEELLINEN KASVOMASKISUOSITUS

Suositus kasvomaskin käytöstä koskee yli 12-vuotiaita koronarokotettuja ja rokottamattomia sisätiloissa lähikontakteissa (alle 2 m).

Käytä kasvomaskia aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja tartuntariski ilmateitse on olemassa:

· joukkoliikenteessä, erityisesti ruuhkavuoroilla linja-autoissa ja junissa

· matkalla koronavirustestiin tai takaisin

· palatessa riskialueelta Suomeen ja siirtyessä maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, esimerkiksi akuuttiin terveysasiaan liittyen.

· toimitiloissa (kuten kaupat, kahvilat, palvelupaikat) henkilöstöä kehotetaan noudattamaan työnantajan ohjeistusta/velvoitetta kasvomaskin tai visiirin käytöstä

· julkisilla paikoilla ja tilaisuuksissa sisätiloissa, joissa voi olla vaikeaa välttää lähikontakteja (alle 2 m)

OPPILAITOKSET JA OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN

Oppilaitoksissa ja opetuksen järjestäjillä suositellaan yleisiä hygieniaohjeistuksia ja tartuntojen ehkäisyyn alueellisesti annettuja turvallisuusohjeita. Opetuksen järjestäjät voivat kysyä apua turvallisen opetuksen järjestämiseen tartuntauti@essote.fi osoitteesta. Oppilaille ja vanhemmille tiedotetaan mahdollisista muutoksista erikseen. Kouluissa voidaan määrätä tiukempia rajoituksia tilanteen niin vaatiessa.

TYÖNANTAJAT JA TYÖNTEKIJÄT

Suositellaan kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä lähikontaktissa sekä kaikissa tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja (esimerkiksi parturit/kampaajat, ravintolat, hoitolat, asiakaspalvelutyö).

Kangasniemen kunnassa otetaan käyttöön laaja etätyösuositus 31.12.2021 saakka.

Kangasniemen kunnan toistaiseksi voimassa olevat koronarajoitukset

· Kunnan tiloissa edellytetään käytettävän maskeja ja turvavälit on huomioitava.

· Kunnantalon aula on avoinna ma-pe klo 9.00–15.00. Asiointipiste on avoinna ma-pe klo 9.00–11.30 ja 12.30–15.00. Kunnantalolla kävijöiden edellytetään käyttävän maskeja ja huomioimaan turvavälit.

· Kunnan sisäliikuntatilat ja kuntosalit ovat avoinna yleiset rajoitteet ja suositukset huomioiden.

· Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudettavaksi turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia sekä turvavälejä.

· Maskien käyttöä suositellaan tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää. Turvavälit ja hyvä käsihygienia on syytä edelleen pitää käytäntönä. Uudet virusvariantit leviävät sen verran herkästi, että turvavälit, kasvomaskit ja käsienpesu on pidettävä edelleen rutiineissa ja näiden käyttöä jopa lisättävä, kun sosiaalisten kontaktien määrä lisääntyy.