#

Julkaistu: 22.12.2021

Kangasniemen kunnan koronatiedote 22.12.2021

Valtioneuvosto on päättänyt tiistai-iltana 21.12.2021 uusista rajoituksista vaikean koronatilanteen hillitsemiseksi. Etelä-Savon osalta tilanne on se, että Essote kuntayhtymä ja Itä-Suomen Aluehallintovirasto odottavat Suomen hallituksen linjauksiin perustuen ohjauskirjettä, jonka nojalla Etelä-Savon alueelle asetetaan mahdollisesti uusia rajoitteita. Viranomaisten mukaan mahdollisia uusia rajoitteita asetetaan maakunnan alueelle joulun jälkeen.

Essote kuntayhtymän terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kehottaa joulun vieton osalta yleisenä suosituksena, että joulua vietetään perheen kesken, kotitestien käyttöä suositellaan.

LEVIÄMISALUE 14.12.2021 ALKAEN

Etelä-Savon alue siirtyi koronavirusepidemian leviämisalueeksi 14. joulukuuta. Valtakunnallinen tilanne alueittain THL:n nettisivuilla.

ASIAKAS- JA YLEISÖTILOJEN KÄYTTÖ

Itä-Suomen aluehallintovirasto on asettanut Essoten alueelle tartuntatautilain mukaisen määräyksen asiakas- ja yleisötilojen käytön järjestämisestä ilman osallistujien välisiä lähikontakteja. Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja, uimahalleja, yleisiä saunoja ja tanssipaikkoja. Muiden asiakastilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Yksityiskohdat AVI:n päätöksessä.

ESSOTEN ALUEEN KOKOONTUMISRAJOITUS

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tiukentanut Essoten alueen kokoontumisrajoitetta ajalle 20.12.2021–9.1.2022 koskien yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia (AVI:n päätös).

Kokoontumisrajoitus koski 13.–19.12. yli 100 henkilön yleisötilaisuuksia (AVI:n päätös).

Rajoitteen vaihtoehtona on tapahtuman järjestäjän edellytys koronatodistuksen, eli niin kutsutun koronapassin esittämiselle ja henkilöllisyyden todistamiselle tilaisuuteen osallistumiseksi. Lisätietoa kokoontumisrajoituksesta yllä olevista AVI:n linkeistä.

SUOSITUS LAULU- JA MUSIIKKITILAISUUKSIIN

Essote suosittaa joulun ajan laulu- ja musiikkitilaisuuksien koronaturvallisuuden toimenpiteitä. Ilmateitse leviävien koronatartuntojen ehkäisemiseksi Essoten alueella on voimassa kasvomaskin käyttösuositus kaikissa sisätiloissa, joissa kahden metrin turvavälien ylläpitäminen ei ole mahdollista.

Laulu- ja musiikkitilaisuuksissa suositellaan lisäksi laulajille käytettäväksi aina kasvomaskia. Yhteislaulutilaisuuksissa yleisölle suositellaan laulamisen sijasta hyräilyä.

ESSOTEN ALUEELLINEN KORONATESTAUSSUOSITUS

Lue ajankohtainen testaussuositus koronatestien nettisivulta (päivitetty 10.11.2021).

ESSOTEN ALUEELLINEN KASVOMASKISUOSITUS

Suositus kasvomaskin käytöstä koskee yli 12-vuotiaita koronarokotettuja ja rokottamattomia sisätiloissa lähikontakteissa (alle 2 m).

Käytä kasvomaskia aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja tartuntariski ilmateitse on olemassa:

 • joukkoliikenteessä, erityisesti ruuhkavuoroilla linja-autoissa ja junissa
 • matkalla koronavirustestiin tai takaisin
 • palatessa riskialueelta Suomeen ja siirtyessä maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, esimerkiksi akuuttiin terveysasiaan liittyen.
 • toimitiloissa (kuten kaupat, kahvilat, palvelupaikat) henkilöstöä kehotetaan noudattamaan työnantajan ohjeistusta/velvoitetta kasvomaskin tai visiirin käytöstä
 • julkisilla paikoilla ja tilaisuuksissa sisätiloissa, joissa voi olla vaikeaa välttää lähikontakteja (alle 2 m)

Lue ajankohtainen kasvomaskisuositus kasvomaskien nettisivulta (päivitetty 10.11.2021).

THL:n riskitaulukkoa voi halutessaan käyttää apuna tilanteeseen liittyvän riskin arvioinnissa.

RAVINTOLAT, KAHVILAT, ANNISKELUPAIKAT

Aukiolossa, paikkamäärissä ja ohjeistuksissa noudatetaan valtioneuvoston määräyksiä. Lue lisää valtioneuvoston päätöksistä.

Essote suosittelee sekä asiakkaille että työtekijöille kasvomaskin käyttöä varsinkin kaikissa niissä sisätiloissa, joissa turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.

YLEISÖTILAISUUDET

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestettäessä tulee noudattaa lainsäädännön velvoittamia hygieniakäytäntöjä, joihin kuuluvat muun muassa mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitämiseen ja tilojen puhdistamiseen.

Yleisötilaisuudet kannattaa suunnitella siten, että ihmiset voivat halutessaan pitää turvavälejä. Essote suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa sellaisissa yleisötilaisuuksissa (sisällä ja ulkona), joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää.

Tapahtumajärjestäjät voivat kysyä Essotelta apua terveysturvallisten tilaisuuksien järjestämiseen sähköpostitse: tartuntatauti@essote.fi

ALUEEN VÄESTÖ

Julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Kansalaisia suositellaan pitämään riittäviä turvavälejä kohdatessa lähipiirin ulkopuolisia henkilöitä.

HARRASTUSTOIMINTA

Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudettavaksi yleisiä hygieniaohjeistuksia.

OPPILAITOKSET JA OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN

Oppilaitoksissa ja opetuksen järjestäjillä suositellaan yleisiä hygieniaohjeistuksia ja tartuntojen ehkäisyyn alueellisesti annettuja turvallisuusohjeita. Opetuksen järjestäjät voivat kysyä apua turvallisen opetuksen järjestämiseen tartuntauti@essote.fi osoitteesta. Oppilaille ja vanhemmille tiedotetaan mahdollisista muutoksista erikseen. Kouluissa voidaan määrätä tiukempia rajoituksia tilanteen niin vaatiessa.

TYÖNANTAJAT JA TYÖNTEKIJÄT

Suositellaan kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä lähikontaktissa sekä kaikissa tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja (esimerkiksi parturit/kampaajat, ravintolat, hoitolat, asiakaspalvelutyö).

Kangasniemen kunnassa otetaan käyttöön laaja etätyösuositus toistaiseksi.

MATKUSTUS

Lue lisätietoa maahantulosta Suomeen

 • Matkustamisen suhteen noudatetaan edelleen valtioneuvoston määräyksiä.
 • Ulkomaille lähtiessä on hyvä muistaa sekä liikennöitsijän että kohdemaan ohjeistus.
 • Ulkomailta palatessa henkilö saa ohjeistuksen näytteenotosta / terveysturvallisuustarkastuksesta rajalla. Omaehtoista karanteenia voi lyhentää ottamalla toinen koronanäyte aikaisintaan 72 tuntia Suomessa olon jälkeen. Koronatestiajan Mikkeliin voi varata Essoten nettisivuilta: essote-covid.eaika.fi tai FINENTRY-järjestelmän kautta täältä.

Kangasniemen kunnan toistaiseksi voimassa olevat koronarajoitukset

 • Kunnan tiloissa edellytetään käytettävän maskeja ja turvavälit on huomioitava.
 • Kunnantalon aula on avoinna ma-pe klo 9.00–15.00. Asiointipiste on avoinna ma-pe klo 9.00–11.30 ja 12.30–15.00. Kunnantalolla kävijöiden edellytetään käyttävän maskeja ja huomioimaan turvavälit. Kunnantalo on suljettuna 23.12.2021-2.1.2022.
 • Kunnan sisäliikuntatilat ja kuntosalit ovat avoinna yleiset rajoitteet ja suositukset huomioiden.
 • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudettavaksi turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia sekä turvavälejä.
 • Maskien käyttöä suositellaan tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää. Turvavälit ja hyvä käsihygienia on syytä edelleen pitää käytäntönä. Uudet virusvariantit leviävät sen verran herkästi, että turvavälit, kasvomaskit ja käsienpesu on pidettävä edelleen rutiineissa ja näiden käyttöä jopa lisättävä, kun sosiaalisten kontaktien määrä lisääntyy.