#

Julkaistu: 18.8.2021

Kangasniemen kunnan koronatiedote 18.8.2021

Koronatilanteen osalta on Essoten alue siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. Oleellista on, että tilanne on hyvin herkkä ja äkilliset muutokset ovat mahdollisia.

Valtioneuvoston rajoitukset ja suositukset koronaepidemian kiihtymisvaiheen aikana ovat seuraavat:

· Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta. Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.
· Yksityistilaisuuksia koskee sama suositus kuin yleisötilaisuuksia.
· Lasten ja nuorten harrastustoiminnassa sisätiloissa vältetään lähikontaktia toisiin.
· Aikuisten harrastustoiminnassa osallistujien on vältettävä lähikontakteja toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.
· Viranomaiset suosittelevat etätyön tekemistä laajasti sekä julkisella että yksityisellä sektorilla kaikilla kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla.

Tartuntatautilain 58 c §:n (19.2.2021/147) Toimenpiteet covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi: Yleisölle avoimien tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen sisätilojen sekä alueellisesti ja toiminnallisesti rajattujen ulkotilojen, joita käytetään asiakkaille tai osallistujille suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan toiminnan järjestäjä vastaa tiettynä ajankohtana, hallinnasta vastaavan 3 momentissa tarkoitetun toimijan on covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi toiminnassaan huolehdittava, että:

1) asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen;
2) asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet; ja
3) tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään. Seuraavat ohjeet ja suositukset ovat voimassa kaikissa Essoten alueen kunnissa:

YLEISÖTILAISUUDET

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestettäessä tulee noudattaa lainsäädännön velvoittamia hygieniakäytäntöjä, joihin kuuluvat muun muassa mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitämiseen ja tilojen puhdistamiseen.

Yleisötilaisuudet kannattaa suunnitella siten, että ihmiset voivat pitää turvavälejä. Essote suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa sellaisissa yleisötilaisuuksissa (sisällä ja ulkona), joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää

Tapahtumajärjestäjät voivat kysyä Essotelta apua terveysturvallisten tilaisuuden järjestämiseen osoitteesta tartuntatauti(at)essote.fi.

ALUEEN VÄESTÖ

Julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Kansalaisia suositellaan pitämään riittäviä turvavälejä, kun hän kohtaa lähipiirin ulkopuolisia muita ihmisiä.

Kaikkien yli 12-vuotiaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia:
· joukkoliikenteessä
· koronatestissä sekä sinne tultaessa ja paluumatkalla
· Essoten toimipisteissä asioitaessa
· työyhteisöissä sisätiloissa
· julkisissa sisätiloissa (kaupoissa, ostoskeskuksissa, museoissa)
· yleisötilaisuuksissa

HARRASTUSTOIMINTA

Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudettavaksi yleisiä hygieniaohjeistuksia.

OPPILAITOKSET JA OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN

Oppilaitoksissa ja opetuksen järjestäjillä suositellaan yleisiä hygieniaohjeistuksia ja tartuntojen ehkäisyyn alueellisesti annettuja turvallisuusohjeita. Opetuksen järjestäjät voivat kysyä apua turvallisen opetuksen järjestämiseen tartuntauti(at)essote.fi osoitteesta.

TYÖNANTAJAT JA TYÖNTEKIJÄT

Suositellaan kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä lähikontaktissa sekä kaikissa tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja (esim. parturit/kampaajat, ravintolat, hoitolat, asiakaspalvelutyö).

Etätyösuositus on voimassa valtioneuvoston kiihtymisvaiheen kansallisen tason linjauksen ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaisesti.

RAVINTOLAT, KAHVILAT, ANNISKELUPAIKAT

Aukiolossa, paikkamäärissä ja ohjeistuksessa noudatetaan valtioneuvoston määräyksiä. Lue lisää valtioneuvoston päätöksistä täältä.

Essote suosittelee sekä asiakkaille että työtekijöille kasvomaskien käyttöä varsinkin kaikissa niissä sisätiloissa, joissa turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.

MATKUSTUS

Matkustamisen suhteen noudatetaan valtioneuvoston tämän hetkisiä määräyksiä.

Kangasniemen kunnan toistaiseksi voimassa olevat koronarajoitukset

· Kunnantalon aula sekä asiointipiste ovat avoinna ma-pe klo 9.00 – 11.30 toistaiseksi. Kunnantalon kokoustiloista varattavissa talon ulkopuolisille käyttäjille ovat Kangasniemi-sali sekä Takkahuone. Kunnantalolla kävijöiden edellytetään käyttävän maskeja ja huomioimaan turvavälit.
· Kunnan sisäliikuntatilat ja kuntosalit ovat avoinna yleiset rajoitteet ja suositukset huomioiden.
· Kirjastossa kävijöiden edellytetään käyttävän maskeja ja huomioitava turvavälit. Lehtilukusalin omatoimikäyttö on avoinna rajatusti viikonloppuisin. Kirjasto tiedottaa aukioloajoista erikseen.

Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudettavaksi turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia sekä turvavälejä.

Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa tehtävissä, joissa se ei aiheuta kohtuutonta haittaa.

Maskien käyttöä suositellaan tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää. Turvavälit ja hyvä käsihygienia on syytä edelleen pitää käytäntönä. Uudet virusvariantit leviävät sen verran herkästi, että turvavälit, kasvomaskit ja käsienpesu on pidettävä edelleen rutiineissa ja näiden käyttöä jopa lisättävä, kun sosiaalisten kontaktien määrä lisääntyy.