#

Julkaistu: 27.7.2023

Ilmoita lintujen joukkokuolemista eläinlääkärille

Lintuinfluenssan leviäminen myös Etelä-Savoon on mahdollista. Ilmoita alueen kunnaneläinlääkärille tai valvontaeläinlääkärille viipymättä, kun havaitset lintujen joukkokuolemia.

Lintuinfluenssaan viittaavana joukkokuolemana voidaan pitää yli viiden kuolleen vesilinnun tai yli kymmenen muun kuolleen linnun löytymistä. Myös yksittäiset isot kuolleet petolinnut tai useampi kuin yksi kuollut joutsen samassa paikassa voivat viitata lintuinfluenssaan.

Suomessa ei ole vielä todettu tartuntoja ihmisillä. Lintuinfluenssa voi kuitenkin tarttua myös ihmiseen. Kuolleisiin lintuihin ei tule koskea ilman asianmukaista suojautumista. Jos olet kuitenkin jo koskenut kuolleeseen lintuun, pese kädet hyvin vedellä ja saippualla sekä käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Ruokavirasto suosittelee harrastekanojen sisällä pitoa koko Suomessa, koska luonnonvaraisissa linnuissa on runsaasti lintuinfluenssaa. Suojelet lintujasi pitämällä ne sisällä tai ainakin katetussa verkkohäkissä. Näin linnut eivät pääse kosketukseen luonnonlintujen kanssa.

Etelä-Savon alueen kunnaneläinlääkäreiden yhteystiedot

Mikkeli, Hirvensalmi, Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa

Savonlinna, Juva, Puumala, Rantasalmi ja Sulkava

Pieksämäki

Lisätietoa lintuinfluenssasta:

Ruokavirasto | Lintuinfluenssa

Ruokavirasto | Ajankohtaista lintuinfluenssasta

Ohjeita harrastekanojen pitäjille:

Muistilista kesä- ja harrastekanojen pitäjälle

Ruokavirasto suosittelee myös harrastekanojen sisälläpitoa koko Suomessa – luonnonvaraisissa linnuissa on runsaasti lintuinfluenssaa – Ruokavirasto