Julkaistu: 14.3.2022

Etelä-Savoon perustetaan työryhmä Ukrainan sodan aiheuttaman maahantulon hallintaan

TIEDOTE 11.3.2022

Etelä-Savon valmiusfoorumi kokoontui perjantaina 11. maaliskuuta keskustelemaan Ukrainan sotatilan aiheuttaman maahantulon poikkeustilanteesta. Valmiusfoorumiin osallistuvat Etelä-Savon kuntien ja viranomaisten sekä kriittiseen infrastruktuuriin kuuluvat elinkeinoelämän ja eri järjestöjen edustajat. Foorumin kutsuu koolle Etelä-Savon pelastuslaitos ja sen puheenjohtajana toimii pelastusjohtaja Seppo Lokka.

Valmiusfoorumi kuuli Etelä-Savon ELY-keskuksen johtavan asiantuntijan Irja Sokan välittämän tilannekuvan, joka perustui Maahanmuuttoviraston 9.3. antamiin tietoihin. Suomeen ja Etelä-Savoonkin on jo saapunut henkilöitä Ukrainan sota-alueilta EU:n suojeludirektiivin turvin. Maahan saapuvat henkilöt tarvitsevat majoituksen lisäksi jo päivittäin sosiaali- ja terveyshuollon palveluita.

Todettuaan huolen monialaisten resurssien riittävyydestä maahantulomääriin liittyen valmiusfoorumi päätti perustaa pienemmän alueellisen työryhmän kokoamaan tilannekuvaa ja pohtimaan tulevia toimenpiteitä tilanteen hallitsemiseksi. Työryhmään kootaan maahanmuuton asiantuntijoita ja sen kutsuu koolle Essoten maahanmuuttotoimiston esimies Pia Koivisto.

Valmiusfoorumi korosti, että ensimmäinen toimenpide maahan saapuville on tilapäisen suojelun hakeminen rajavartiolaitokselta tai poliisin asiointipisteissä. 

Lisätiedot:

Irja Sokka
Johtava asiantuntija
irja.sokka@ely-keskus.fi
0295 024 089

Seppo Lokka
Pelastusjohtaja
seppo.lokka@espl.fi
0201 3344 00