Julkaistu: 25.3.2021

Vuosia mukana matkanneesta unelmasta tuli totta – mökkimaisemissa vuoden jokaisena päivänä

Nyt löytyi rauha.

Eija ja Ilkka Pursiainen

Työt olivat vieneet Pursiaisen perhettä jo vuosia kaupungeista toisiin ja kauan aikaa sitten syntynyt haave viettää eläkepäivät luonnonrauhassa, järven äärellä, tuntui ruuhkavuosina kaukaiselta.

Erja ja Ilkka Pursiainen toteuttivat pitkäaikaisen haaveensa ja muuttivat kaupungista vakituisesti kesäpaikalleen Puulan rannalle, Kangasniemelle.

– Ajatus ei kuitenkaan jättänyt meitä kumpaakaan rauhaan, se kyti mielensopukoissa. Lopulta keväällä 2005 sanoin Erjalle, että jos me emme nyt toimi, unelma karkaa käsistämme. Asuimme tuolloin Riihimäellä. Piirsin karttaan ympyrän, jonka sisältä lähdimme etsimään niin valmiita mökkejä kuin vapaita tonttejakin. Pitkän katselmuskierroksen pysäytti Kangasniemen Istrualan kylässä, luonnonrauhassa sijainnut mäntymetsäinen rinnetontti, upealla Puulaveteen sijoittuvalla näkymällä.

Heti seuraavana vuonna rantaan nousi mökki-rantasaunayhdistelmä.

–Rantamökkiä rakensimme yhdessä jo aikuistuneiden poikiemme kanssa. Jotenkin osasimme jo silloin ajatella kauaskantoisesti, pyysimme nimittäin kaivinkonekoneyrittäjää tasoittamaan rinteen yläreunan mahdollista talon rakentamista ajatellen.

Perhe nautti mökkeilystä, ja uusia rakennuksia nousi tontille hiljalleen. Mökkeilyelämän keskellä unelma pysyvämmästä asumisesta eli edelleen.

Vuonna 2017 jo vuosia valmiina olleelle ylärinteen pohjalle alettiin rakentaa isompaa päämökkiä, josta löytyisi tilaa tulevaisuuttakin ajatellen. Upea hirsimökki avarilla näkymillä Puulaan valmistui syksyllä 2019.  

Palaset loksahtivat paikoilleen töiden järjestyessä

Vuosia Lahdessa vaativaa esimiestyötä tehnyt Erja avasi keskustelun viime kesänä kertoen kaipaavansa työelämältä vielä jotakin uutta. Mielenkiintoinen mahdollisuus löytyikin Mikkelistä, kohtuullisen ajomatkan päässä mökiltä.

Yhtäkkiä pariskunta huomasi palasten loksahtavan paikoilleen, ja pitkäaikainen unelma vakituisesta asumisesta mökkiympäristössä lähti toteutumaan vauhdilla.  

– Sain omassa työssäni mahdollisuuden ottaa nykyisen alueeni lisäksi Mikkelin, Lappeenrannan sekä Imatran vastuualueet. Heti töiden varmistuttua otimme yhteyden kunnan rakennustarkastajaan. Mökille tuli hakea käyttötarkoituksenmuutos, jotta vakituinen asuminen olisi mahdollista, Ilkka kertoo.  

Muutos sujui mutkitta, sillä Pursiaiset olivat rakentaneet kesämökkinsä omakotitalon rakennusmääräysten mukaan. Suunnitteluvaiheessa oli otettu jo huomioon vaadittavat rakennusmääräykset liittyen lämpöeristeisiin, ilmanvaihtoon, lämmitysmuotoon ja jätevesijärjestelmään imeytyskenttineen.

– Emme voi olla kuin kiitollisia kunnan, rakennusvalvonnan ja paikallisten yrittäjien osaamisesta, sekä asioinnin sujuvuudesta, Ilkka sanoo hymyillen.

Kotiutumisen helppous yllätti

Uuden kodin sijainti luonnonrauhassa poikkeaa pariskunnan aiemmista kotiympäristöistä. Kirkolle palvelujen pariin on Pursiaisilta 18 kilometrin matka. Kotiutumisen helppous on yllättänyt entiset kaupunkilaiset.

– Meidät on otettu todella hyvin vastaan. Istrualan kyläläiset ovat olleet suuressa merkityksessä kotiutumisessamme, Erja kiittelee, – kaupungissa asuessa emme juurikaan tunteneet naapureita. Täällä tervehditään jokaista vastaantulijaa, ja huomaamattamme olemmekin tulleet tutuiksi.

Ilkkaa on ilahduttanut hyväksyminen paikalliseen metsästysseuraan. Jäsenyyden myötä on löytynyt uusia ystäviäkin.

Ilkka on pariskunnasta se, joka on kaivannut luonnon läheisyyttä. Erja on mökkeilyn myötä opetellut rakastamaan luonnon tuomaa rauhaa.

– Ei onneksi tarvinnut odottaa eläkepäiviin saakka, Erja iloitsee, – täällä on ihana olla. Luonto ja vesi ovat heti läsnä, kun avaa oven. Aluksi ehkä vähän arastelin metsän keskellä kulkemista, mutta en enää.

– Kaupungissa omat hyvät puolensa, mutta kyllä tämä vie voiton. Ja onhan täällä Kangasniemellä vaikka mitä harrastusmahdollisuuksia. Kesällä tori on kiva paikka, Ilkka kiteyttää.

Pursiaiset iloitsevat veneilystä. Puulavedellä riittää pituutta ja mukavia reittejä eväsretkeillen. Ilkka nauttii uistelusta, ja ihan perinteisestä mato-onginnastakin.

– Lähiruoka nousee täällä kunniaan, esimerkiksi Otonkulman Suoramyynnin kotitekoiset leivät ja Roinilan lihatuotteet ovat tulleet tutuiksi. Kesäillan vieton kruunaa itse pyydetty kuha kanttarellikastikkeen kera, Erja hymyilee.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on autotallin rakentaminen. Ja tietenkin maalla-asumiseen liittyvät askareet eli metsän harvennusta, polttopuupuuhastelua, kasvimaan hoitoa, mutta ne eivät rasita.

Erja haluaa tarjota lapsenlapsille vaihtoehtoisen paikan nykypäivän kiireiseen ja viihdeteknologiaan keskittyneeseen elämäntapaan. Tutustuttaa lapset rauhalliseen luontoympäristöön. Kangasniemellä se onnistuu.

– Täällä on ihanaa. Odotan, että pääsen töistä kotiin rauhoittumaan, iloitsee entinen kaupunkilainen Erja Pursiainen yhdessä miehensä Ilkan kanssa.

Rohkeasti unelmat todeksi

Pursiaiset ovat huomanneet, että samanlaisia suunnitelmia mökin muuttamisesta vakituiseksi kodiksi puuhaillaan monessa paikassa. Tuoreet kangasniemeläiset vinkkaavat, että varsinkin kaupunkilaisten on hyvä ensin tutkiskella itseään. Miten suhtautuu ajatukseen asua syrjässä, kilometrien päässä palveluista?

– Parasta on, jos voi totutella maalla-asumiseen vaikka juuri näin, kun me teimme, mökkeillen.

– Ja onhan täällä Kangasniemellä tarjolla tontteja ja asumisvaihtoehtoja myös lähempänä kirkonkylää, Ilkka muistuttaa.

Kiinnostuitko? Kysy lisää kesämökin muuttamisesta asuinkäyttöön: rakennustarkastaja Rauno Kuokkanen puh. 040 534 5790 rauno.kuokkanen@kangasniemi.fi