Julkaistu: 9.11.2021

Värejä ympärilläni

Ullan tarinoita 5.

Olen työurani aikana ollut erityisen paljon tekemisissä värien kanssa. Henkilökohtaisten värien maailma on aivan ihastuttava ja innostava. Luonnon antamat värielämykset ovat ihan omaa luokkaa.

Keväällä ja kesällä värit ovat hehkeimmillään. Niistä ei sen enempää.

Mutta tämä syksy! Puhumme paljon siitä, että miten osaakin olla harmaata, ankeaa, synkkää jne. Kääk! Miten ihmeessä selviää synkän ajan yli?

Otetaan selviytymiskeinoksi luonnon värit!

Tänä syksynä meitä ympäröi kaunis ruska. Miten paljon olikaan värien eri sävyjä luonto pullollaan! Sauvakävelyllä sielu lepäsi ja puhelimen kamera lauloi. Ilmakin oli raikas. Mikäpä on lenkkeillessä.

Eräänä tiistaiaamuna me paikkakunnan naisuimarit läksimme aamutuimaan ajamaan Pieksämäen uimahallia kohti. Välillä ajoimme punaista asfalttia pitkin. Koko matkan saimme ihastella auringon upeaa kipuamista päivää kohti. Altaassa sinisessä? uimahallin vedessä beigen värisiä laattoja laskiessa ulkona harmaus syveni koko ajan. Harmaa on hieno väri – sekin.

Karpalosuon Ihanan tuoksun keskellä löytyy myös värejä. Laske kuinka monta eriväristä karpaloa sangossa on! Ennen kuin karpalot ovat kerätty, joutuu muutaman kerran suoristamaan selkänsä ja samalla näkee keltaisen, ruskean, vihreän, sinisen, valkean eri sävyjä. Keräätkö sinä erivärisiä sammaleita ja ruohoja? Yhtäkkiä kuuluu ”kälätystä”! Iso hanhiparvi – eri harmaan sävyjä – siirtyy luvalliselle pellolle aterioimaan ennen muuttoa lämpimään.

Ruskeaan kyllästyin nuorena aloittelevana ompelijana saatuani tädiltä ruskeaa kangasta. Se kangas ei tuntunut loppuvan koskaan! Päinvastoin tuntui lisääntyvän. Sen jälkeen ruskea ei ole ollut minun suosikkini. Viikonlopun aikana lenkkeillessä aamulla aurinko paistoi aukon laidassa oleviin mäntyihin. Ei hassumman värinen ruskea.

Joskus menetän nojatuolipaikkani – räväkän sinisen, lämpöisen villapeiton – tyttäreni kissalle. Lenni-Tapio osaa ottaa rennosti. Otetaan mekin rennosti väreistä nauttien ja joulua odottaen!

Ulla Tanttu

Kirjoittaja on Vaimosniemi-Reinikkala kyläyhdistyksen perustajajäsen

Blogissa kangasniemeläiset kertovat elosta ja olosta Kangasniemellä.
Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä
Paula Ruusupuroon, paula.ruusupuro@kangasniemi.fi.
Kirjoitus voi koskea vaikkapa yhtä päivää, viikkoa, kokonaista vuotta tai vain yhtä tärkeää hetkeä, joka tekee kirjoittajan onnelliseksi.
Tarinat julkaistaan joko kuvan kanssa tai ilman.