Julkaistu: 25.1.2021

Savonmurre se on veikeetä!

Ullan tarinoita 3.

Olen aina puhunut savonmurretta! Ja puhun jatkossakin. Tässä on niin paljon mahdollisuuksia aiheuttaa ilon pirskahduksia, hämmennystä ja jopa mykistymistä. Saada puheliaskin ihminen mykistymään. Saada ihminen nauramaan oikein selkäkeikkanaurua. Saada ihminen tuntemaan hämmennystä ja miettimään: Mitä tässä minun pitäisi ymmärtää.

Ystäväni Sirpa laittoi neulomastaan kirjoneulesukasta kuvan. Vastasin: ”Onpa yökeä.” Yökeä! Sirpa mietti miehensä kanssa sanan eri versioita vaihtamalla kirjainten paikkaa. Eivät saaneet tolkun sanaa.

Leivoin unelmatorttuja, joiden sisään laitoin tuorejuustoa, johon sekoitin hilloa. Nuoret miehet Teemu ja Ville olivat siinä maistamispuuhissa. Aprikoin: ”Tulikohan siitä liäryä?” Liäryä! Pojat alkoivat ihmetellä sanaa, onko se substantiivi, adjektiivi vai peräti verbi.

Olen saanut kunnian liittyä facebookin Savolaisuus on lahja maailmalle- ryhmään. Uskotteko, että siellä sitä riittää ilon aiheita. Siellä henkilöt aprikoivat milloin mitäkin sanaa tai sanontaa.

Joku aika sitten eräs kysyi: Mikä on moottoritie savoksi? Arvannette, että vastauksia tuli toinen toistaan hauskempia. Paras mikä minuun osui ja uppos oli Yks suhhaos.

Yks suhhaos. Nauroin tälle muutaman päivän.

Saman tyyppinen kysymys: Mikä on lähimaksu savoksi? No mikä se muu on kuin Yks piippaos. Tämä osui ja upposi myös. Yks piippaos. Eivät tienneet paikallisessa kodinkoneliikkeessä…nyt tietävät.

Tutkintotoimikuntaan kuului jäseniä joka puolelta Suomea. Olimme syömässä ravintolassa ja kysyin mitä on jälkiruuaksi. Pirkko kävi hakemassa ja totesi jottai sotkellusta näkkyy olevan. Sotkellusta! Me savolaiset ymmärrettiin heti, marjarahkaa söimme. Olisittepa nähneet ilmeet pohjaisen ja helsinkiläisen kasvoilla!

Jatketaan savoksi. Lottuutan niin, että ilo pirskahtelee!

Ulla Tanttu

Kirjoittaja on Vaimosniemi-Reinikkala kyläyhdistyksen perustajajäsen

 Blogissa kangasniemeläiset kertovat elosta ja olosta Kangasniemellä.
Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä
Paula Ruusupuroon, paula.ruusupuro@kangasniemi.fi.
Kirjoitus voi koskea vaikkapa yhtä päivää, viikkoa, kokonaista vuotta tai vain yhtä tärkeää hetkeä, joka tekee kirjoittajan onnelliseksi.
Tarinat julkaistaan joko kuvan kanssa tai ilman.