Julkaistu: 6.6.2022

Raitsikka jatkaa kulkuaan!

Ullan tarinoita 10.

Kesäkuu aloitettiin kokoontumalla Kyläkirjaraitsikan tiimoilta Osuuspankin kerhohuoneella! Selkeästi kevätasiat olivat monelle haasteena. Jouko ilmoitti roikkuvansa katolla ja ennen sadetta pitää saada katto pitäväksi. Helka oli aamusta tehnyt jo 70 karjalanpiirakkaa ja illalla piti vielä tehdä toinen mokoma.

Raitsikka sai sitten ensimmäisen kolhun. Kääk. Veej´jakalta tuli hylsy – odottamatta. Ei rahaa. Käytiin asiallinen keskustelu ja todettiin, että kyllä ne rahat jotakin kaivetaan. Toisaalta eipä tarvitse joka liikahdusta kirjata tarkasti – liian pienelle riville… Niin, että ne, joilla rahapussin pohjalla jokunen kolikko on, varaudu… Täältä tullaan!

Minuun otti yhteyttä metsänhoitaja Ilmari Kosonen, joka on perehtynyt mm. Kangasniemen paikannimien syntyyn. Hän kertoili puhelimessa niin hauskasti, että olisin syömättä juomatta kuunnellut ensimmäiset kaksi viikkoa. Kuitenkin loppupuolella puhetulvaa kysyin: ”Mitenkäs kallis mies sinä olet?” No ei ollut kallis, aika halpa. Päätimme hänet kutsua alkutalvesta 2024 kertomaan nimistä kuhunkin kyläkirjaan. Jaaha pitääkö minulla olla jo 2024 allakka? Ei ole…

Riia esitteli eilen Luusniemen Elon 100 vuotisjuhlakalenteria. Oli upea! Sekin tehdään projektin loppupuolella. Siitä ne rahavirrat alkavat…

Lupasin vielä kertoa tavoitteistamme. Neljäs tavoitteemme on aloittaa ja vakiinnuttaa kylien välinen yhteistyö. Muutamat kylät tekevät jo yhteistyötä, muutamat eivät. Nyt on paikka yhteisöllisyydelle ja verkostoitumiselle.

Viides tavoitteemme on tutustua uusiin ihmisiin, kyläyhteisöihin ja niiden toimintatapoihin. Ainakin minun kohdalla uusia ihmisiä on tullut koko ajan lisää. Eilenkin tuli eteen Päivi. Hienoa, että tulit!

Kuudes tavoitteemme on pitää maaseutu asuttuna. Etenkin Kangasniemi ja sen kaikki kylät. Muutto tänne on lottovoitto, eikö olekin.

Kyläkirjatarinoiden alkutaival on nyt hyvässä vauhdissa jokaisessa ryhmässä. Joku aloittaa sisällysluettelon avulla, joku asumus kerrallaan, joku persoonat edellä.

Raitsikan kesähuollon jälkeen OP:n kerhohuoneella tavataan 24.8.2022 klo 18.00.

Hyvää kesää!

Ulla Tanttu

Kirjoittaja on Vaimosniemi-Reinikkala kyläyhdistyksen perustajajäsen

Blogissa kangasniemeläiset kertovat elosta ja olosta Kangasniemellä.
Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä
Paula Ruusupuroon, paula.ruusupuro@kangasniemi.fi.
Kirjoitus voi koskea vaikkapa yhtä päivää, viikkoa, kokonaista vuotta tai vain yhtä tärkeää hetkeä, joka tekee kirjoittajan onnelliseksi.
Tarinat julkaistaan joko kuvan kanssa tai ilman.