Julkaistu: 21.5.2021

Maailmalta Kangasniemelle luonnon ääreen

Molempia yhdisti sama lähtökohta: kaipuu rauhalliseen ympäristöön kauniin luonnon ja vesistöjen äärelle, keskeiselle sijainnille.

Esa Orre ja Eeva Saarenpää

Elokuvantekijä Esa Orre ja laulaja-laulunopettaja Eeva Saarenpää ovat kumpikin kotiutuneet Kangasniemelle kierrettyään ensin maailmalla. Eeva asui viime vuodet Sveitsissä, jossa hän opiskeli laulua ja oli työssä Luzernin teatterin oopperakuorossa. Esa palasi Suomeen viimeisimpänä Prahasta, Tsekistä. Molempia yhdisti sama lähtökohta: kaipuu rauhalliseen ympäristöön kauniin luonnon ja vesistöjen äärelle, keskeiselle sijainnille. Esa on muuttanut Kangasniemelle vaimonsa Tarjan kanssa talvella 2017, Eeva miehensä Jounin kanssa kesällä 2019.

-Elokuvantekijänä ajan työssäni paljon, joten minulle on tärkeää, että kotona ollessa auto saa olla tallissa ja pääsen palveluihin jalan tai pyörällä. Kuvausmatkat saattavat olla hyvin eri puolille maata, ihan Pohjois-Suomeen tai Uudenmaan alueelle, jonne ei ole täältä matka eikä mikään,  Esa kertoo.

Eeva liikkuu myös työssään eri puolille Suomea. 

– Musiikkiteatteri- tai konserttikeikoille on helppo ajella täältä minne päin vaan. Asumme kirkonkylällä, mutta silti saamme nauttia omasta rauhasta, isossa pihapiirissä järven rannalla. 

Aktiivinen kylä ja avoimet ihmiset 

Päätökseen Kangasniemelle asettumisesta vaikutti myös kunnan aktiivinen imago.

-Kangasniemestä erityisen kiinnostavan asuinpaikan teki aktiivinen kulttuurielämä, mm. Musiikkiviikot, Seutuopisto, urheilumahdollisuudet ja hyvät palvelut. Pieneksi kyläksi paikka vaikutti todella virkeältä, ja on sellaiseksi osoittautunutkin!, Eeva iloitsee. 

Esalla on vahva kokemus, että Kangasniemi on pieni, kiinteä, toistaan tukeva yhteisö. 

-Täällä on puhallettava yhteen hiileen, ja täällä myös puhalletaan, oikeasti. Ihmiset täällä on ihanan avoimia ja sydämellisiä. Usein myös ehdotan kaunista Kangasniemeä kuvauspaikaksi muualla Suomessa oleville yritysasiakkailleni. Näihin kuvauspaikkavarauksiin on suhtauduttu todella myönteisesti, ja esimerkiksi ihmiset ovat ilmoittautuneet itse avustajiksi. Tämä on todella hieno ja vahva kylä. 

Eeva ja Esa edustavat molemmat hieman erikoisempia aloja, ja heidät on otettu paikkakunnalla avosylin vastaan. 

-Paikallisten yrittäjien ja yhdistysten vastaanotto on ollut todella loistava ja koen, että meidät on ihan todella toivotettu tervetulleiksi yhteisöön. Ihmiset ovat kiinnostuneita ja haluavat tehdä monenlaista yhteistyötä. Joskus täytyy vaan itse ottaa se ensimmäinen askel, että pyörät lähtevät pyörimään, Eeva miettii. 

-Luulen, että meidän taiteentekijöiden lähestyminen vaati usein jonkunlaisen kynnyksen ylittämistä. Mutta jos on tehnyt työuransa vaikka metsurina tai kangaspuiden ääressä, minusta se näyttää todella suurelta. Meidän urat on vaan olleet erilaiset, toinen ehkä julkisempi kuin toinen. Taiteentekijän tulee suhtautua nöyrästi siihen jos joku tulee hakemaan hänen asiantuntemustaan, ja kuunnella ihmisiä. Täällä ihan todella kohtaa avoimia ja omalla alallaan todella taitavia ihmisiä, Esa pohtii.

Kaksi taiteentekijää kohtasivat Kangasniemellä 

Taiteentekijä kohtasi toisen, kun Eeva tarvitsi uutta markkinointimateriaalia esiintymispalveluita ja laulunopetusta tarjoavalle toiminimelleen. 

-Yrittäjä-mieheni Jouni oli tutustunut Esaan sulkapallo-harrastuksen kautta. Miehillä oli myös muita yhteisiä kiinnostuksen kohteita kuten kitaransoitto ja valokuvaus. Esa työstää parhaillaan markkinointimateriaalia Jounin yritykselle, ja siten oli luontevaa tehdä itsekin yhteistyötä paikallisen huipputekijän kanssa.

-Työssäni kerron tarinoita kuvan keinoin. Musiikki luo mielikuvia, mutta myös kuvat soi, Esa kuvailee.  

-Varsinkin muusikkotaustansa ansiosta Esa on loistava yhteistyökumppani minulle.  Yhteistyömme on sujunut erinomaisesti ja jatkuu varmasti nykyisten projektien jälkeenkin.

Laulaja-laulunopettaja Eeva Saarenpää
ja
elokuvantekijä Esa Orre

Blogissa kangasniemeläiset kertovat elosta ja olosta Kangasniemellä.
Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä
Paula Ruusupuroon, paula.ruusupuro@kangasniemi.fi.
Kirjoitus voi koskea vaikkapa yhtä päivää, viikkoa, kokonaista vuotta tai vain yhtä tärkeää hetkeä, joka tekee kirjoittajan onnelliseksi.
Tarinat julkaistaan joko kuvan kanssa tai ilman.