Julkaistu: 15.2.2022

Kyläkirjaraitsikka

Ullan tarinoita 7.

Raitsikka Kangasniemellä! Jes! Tätä blogia miettiessäni kyläkirjajuna kuulosti väljähtyneelle, kovasti jo käytetyltä. Eräänä unettomana yönä se pälkähti päähän Raitsikka. Tietenkin Raitsikka. Kangasniemeltä puuttuu kaikentyyppinen raitsikka-ajattelu ja ajelu…

Raitsikka lähti liikkeelle tietämättäni jo pari vuotta sitten lukiessani Vaimosniemen historiikin. Ajatus sen jatkosta jäi kytemään. Pyörittelin ja ihmettelin ja aloin puhumaan asiasta ääneen. Sitten tielleni tupsahti pari ihmistä, joista toinen osoittautui varsinaiseksi aarteeksi. Kirjaston Sari! Hänelle ei mikään ole ongelmallista. Hän luo uskoa, että kaikki kaavakkeetkin tulevat tehtyä. Uskon sen.

Ensimmäinen raitsikkapysäkki tapahtui Kunnallislehden peräkammarissa. Haastattelijana lempeä, pilkettä silmäkulmassa mutta niin tosissaan haastatteleva Tiitinen. Melkein Leelian lepotuoli, melkein tunnustin kaikki tehdyt kolttoset. Lehtijuttu oli hyvä, kattava ja ihmisiä innostava.

Sitten alkoi tulla ihmisten yhteydenottoja. Samana iltana kaksi. Nyt henkilöitä ryhmässä on jo 14. Muutama kylä puuttuu, mutta raitsikkaan voi hypätä kyytiin väliltäkin. Joku ilmoitti omistavansa kuvia, toinen sanoi muistavansa vanhoja tapahtumia. Jes. Näin tulee hyvä jatko kyläkirjoille.

Kun kyläkirjat on aikanaan kirjoitettu, silloin ei ollut tämän hetken tietosuojaa. Nyt pitää kysyä lupa lähes kaikesta, pitää olla erityisen tarkka saako julkaista ja mitä saa julkaista. Haastetta siis on, mutta niistä selvitään.

Lopputulos sitten joskus tulee olemaan loistava, sen uskallan sanoa jo nyt. Suurin osa arvostaa kirjoja ja nauttii muistellessaan. Lukija ehkä hihkaisee välillä: ”Niinhän se oli. Ai tuokin tapahtui!”

Perhetupa 1, Kankaistentie 5

Seuraava raitsikan pysäkki on maaliskuun puolivälissä Perhetupa 1. Paikalle saapuu henkilöitä livenä ja etänä. Tämä työ tehdään iloisena, naurun säestyksellä. Otamme Tiitisen silmäkulman pilkkeen mukaan. Veren makua suussamme ei ole…

Odotan projektia innoissani! Raitsikka menee…

Ulla Tanttu

Kirjoittaja on Vaimosniemi-Reinikkala kyläyhdistyksen perustajajäsen

Blogissa kangasniemeläiset kertovat elosta ja olosta Kangasniemellä.
Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä
Paula Ruusupuroon, paula.ruusupuro@kangasniemi.fi.
Kirjoitus voi koskea vaikkapa yhtä päivää, viikkoa, kokonaista vuotta tai vain yhtä tärkeää hetkeä, joka tekee kirjoittajan onnelliseksi.
Tarinat julkaistaan joko kuvan kanssa tai ilman.