Julkaistu: 12.9.2022

Kaiku-pöllön kotipaikka Vaimosniemellä!

Kaiku-pöllö lähti maailmalle Vaimosniemeltä ja Saksan käsien tuloksena. Jokainen Kaiku on omannäköinen ja ilmeikäs.

Ulla Tanttu

Tiedätkö mikä on Kaiku-pöllö? Minulla oli harmaa ajatus ja vielä harmaampi näköhavainto kivestä tehdystä pöllöstä. Googleen haku ja sieltä tuli kuvia ilmeikkäästä pöllöstä. Lisäksi iso otsikko Lennähtääkö Kaiku-pöllö teille? Avasin sen ja tietoa tuli roppakaupalla. Paras tietolähde oli kuitenkin Kivigalleriassa käynti. Haastattelin kuvanveistäjä Juhani Saksaa ja täytyy sanoa, että nyt on Ulla ihmemaassa! Minulla oli hävettävän vähän tietoa Saksan teoksista, työtavoista ja elämästä.

Juhani Saksa on suunnitellut Valtiokonttorille elämänviisautta kuvastavan Kaiku-pöllö-veistoksen. Valtion työelämäpalvelut ja Työ 2.0 palkitsevat valtion viraston tai laitoksen esimerkillisestä toimintatapojen kehittämiskokeilusta ko. palkinnolla. Tänä vuonna haluaika loppui 22.2.2022.

Työn muuttuminen haastaa työpaikat omaksumaan uusia asioita työssä ja uudistamaan työn tekemisen kulttuuria ja työtapoja. Se edellyttää toiminta- ja kokeilukulttuuria, jossa on lupa kokeilla ja oppia. Kokeilemalla kehittämiseen kuuluu, että lopputulosta ei välttämättä määritellä ja opitaan myös mahdollisista vastoinkäymisistä. Hanke ei tarvitse olla laaja ja pienikin muutos arjen työtavoissa voi auttaa uudistumaan.

Tänä vuonna Kaiku-palkinnon hakukriteereissä pyydettiin kertomaan mm. mikä sai innostuksen kokeiluun ja mitä kokeiltiin. Mitä opittiin, oliko yllätyksiä, vastoinkäymisiä. Ennen kaikkea miten kokeilu muutti työntekoa.

Tämän vuoden Kaiku-palkinnon voitti Kansallisarkiston, Museoviraston, Suomenlinnan hoitokunnan ja Taiteen edistämiskeskuksen yhteishanke Kestävät virastot. Kunniamaininnan sai Sisä-Suomen poliisilaitos, joka käynnisti uudenlaisia monitoimiryhmiä. Palkinto jaettiin 10.5. Valtio Expossa Marina Congress Centerissä, Helsingissä. Voittaja sai kuvanveistäjä Juhani Saksan suunnitteleman, elämänviisautta kuvastavan Kaiku-pöllö-veistoksen.

Kaiku-pöllö lähti maailmalle Vaimosniemeltä ja Saksan käsien tuloksena. Jokainen Kaiku on omannäköinen ja ilmeikäs. Pieni Kaiku jaetaan vuosittain ja iso Kaiku on kiertopalkinto.

Nyt käsi sydämelle! Tiesitkö ja tunsitko entuudestaan Kaikun? Uskon monen miettivän nyt, että voi kökkö en tiennyt… Olemmeko ihan sokeita sille, että omalla paikkakunnalla on näin upea juttu? Kaiku on lähtenyt maailmalle Vaimosniemeltä, Kangasniemeltä, Etelä-Savosta!

Ulla Tanttu

Kirjoittaja on Vaimosniemi-Reinikkala kyläyhdistyksen perustajajäsen

Blogissa kangasniemeläiset kertovat elosta ja olosta Kangasniemellä.
Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä
Paula Ruusupuroon, paula.ruusupuro@kangasniemi.fi.
Kirjoitus voi koskea vaikkapa yhtä päivää, viikkoa, kokonaista vuotta tai vain yhtä tärkeää hetkeä, joka tekee kirjoittajan onnelliseksi.
Tarinat julkaistaan joko kuvan kanssa tai ilman.