Julkaistu: 20.4.2020

Kahvin keittoa koronan keskellä

Iloitsemme jokaisesta myydystä munkista ja muikkuleivästä.

Nina Reinikainen

Minun ja sisareni kahvilayrittäjyyden alkamisesta tulee syyskuussa kuluneeksi 10 vuotta. Vuosien varrella kahvilaamme ja sen palveluja on pikku hiljaa kehitetty ja se on tarjonnut elannon meille yrittäjille, yhdelle vakituiselle ja lukuisille, ihanille kesätyöntekijöille.

Juhlavuosi käynnistyi talven hiljaisilla kuukausilla, kuten aina ennenkin. Mutta juuri sitten, kun kevät alkoi kolkutella ja oli odotettavissa pikku hiljaa vilkastuvia päiviä, iski suuri ja tuntematon uhka – korona -virus. Koko maailma ja myös meidän pieni kahvilamme tuntuivat lamaantuvan hetkessä. Synkkiä uutisia, kieltoja ja rajoituksia vyöryi niskaan, tilaukset ja asiakkaat katosivat ja hetken näytti, ettei liiketoiminnalle jää mitään mahdollisuuksia. Hallituksen erittäin tarpeellinen määräys sulkea kahviloiden ja ravintoloiden ovet, on ajanut kaikki tämän alan yritykset todella ahtaalle. Valtavien ongelmien kanssa painivat toki lukuisat muutkin yritykset. Tilanne tuntui – ja tuntuu edelleen – ihan epätodelliselta. Oman ja läheisten terveyden lisäksi huolettaa luonnollisesti oma jaksaminen ja pärjääminen, fyysisesti, psyykkisesti ja taloudellisesti.

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Tämä kriisi on pakottanut katsomaan omaa yrittämistä uusin silmin. On pitänyt kehitellä uusia palveluja ja tuotteita, myyntikanavia, markkinointitempauksia ja virittää oma luovuus äärimmilleen. Ja ennen kaikkea on ollut ilo havaita, miten hienoa yhteishenkeä Kangasniemen pienyrittäjien kesken on virinnyt. Mekin olemme verkostoituneet ja kehittäneet yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa. Kannustamme toisiamme ja ideoimme yhdessä. Käytämme mahdollisuuksien mukaan toistemme palveluja ja innostamme ehkä muitakin tekemään niin. Jos itsellä on ollut huono päivä, niin on kiva kuulla toisen yrittäjän onnistumisesta tai olosuhteisiin nähden hyvästä myynnistä – se luo uskoa huomiseen.

Aivan mahtavia ovat myös vakituiset, uskolliset asiakkaat. He nappaavat pullat mukaan tai kiikuttavat kahvin ja syötävät kuuliaisesti autoonsa ja nauttivat ne parkkipaikalla. Silloin tällöin joku tilaa pienen kakun tai muuta herkuteltavaa kotiin. Iloitsemme jokaisesta myydystä munkista ja muikkuleivästä – pieni kassavirta pitää pään pinnalla ja jaksamme sinnitellä ja odotella parempia aikoja.

Ihanaa on ollut myöskin saada lukuisia tsemppiviestejä vapaa-ajanasukkailta, jotka eivät ole päässeet vielä käymään. Varmasti kaipaamme toisiamme puolin ja toisin. Toivon kovasti, että tämä kriisi menee mahdollisimman pian ohi ja on kaikkien kannalta turvallista tulla mökeille ja nauttimaan Kangasniemen kesästä.

Toivon myös todella, että syksyllä saamme tarjota 10-vuotis kahvit. Ja mahdollisimman isolle porukalle!

Tämän stressin keskellä olen iloinen, että saan asua juuri Kangasniemellä. Pieni kylä, tutut ihmiset ja rauhallinen elämä luovat turvaa maailman myllertäessä. Minulle niin rakas järvimaisema ilahduttaa, odotan jo malttamattomana, että Puula vapautuisi jääpeitteestään. Auringossa sinisenä kimalteleva järvenselkä – onko mitään kauniimpaa?

Nina Reinikainen

Kirjoittaja on toinen Kahvila Reissupannun yrittäjistä

Blogissa kangasniemeläiset kertovat elosta ja olosta Kangasniemellä.
Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä
Paula Ruusupuroon, paula.ruusupuro@kangasniemi.fi.
Kirjoitus voi koskea vaikkapa yhtä päivää, viikkoa, kokonaista vuotta tai vain yhtä tärkeää hetkeä, joka tekee kirjoittajan onnelliseksi.
Tarinat julkaistaan joko kuvan kanssa tai ilman.