Julkaistu: 10.3.2020

Elämää maatilalla

Haluamme kasvattaa lapset maalla pienellä paikkakunnalla.  Puhdas luonto on meidän lasten oma hoplop.

Henna Erkkilä

Mikä on meidät tänne tuonut?

Olen syntynyt ja kasvanut täällä. Olen käynyt päivähoidon, suorittanut oppivelvollisuuden pienessä kyläkoulussa ja sen jälkeen kirkonkylällä yläkoulussa. Ammattikoulun olen käynyt viereisessä kaupungissa ja samalla kokenut kaupunkielämän, joka oli erilaista ja omalla tavallaan helppoa, mutta samalla tylsää. Jotain puuttui.  Muutin takaisin Kangasniemelle heti samana vuonna kun valmistuin. Kävin hetken vielä Mikkelissä töissä, kunnes halusin jotain muuta.

Aloitin tammikuussa 2013 äitini kotitilalla oppisopimuksella maaseutuyrittäjän perustutkinnon. Silloin meillä oli 20 lypsävää lehmää ja nuorkarja päälle. Ei mennyt ihan hukkaan oppi:  ’’Kotoa ei saa muuttaa ennen kuin osaa lypsää lehmän ja traktorilla ajaa’’. Karjanhoidon lisäksi opettelin pikkuhiljaa peltotyöt. Tästä suuri kiitos avuliaille naapureille ja tutuille. Tämän lisäksi kesät meni pyörittäessä mökkivuokraustoimintaa.

Pikkuhiljaa alkoi tuntua siltä, että voisiko raskaasta lypsykarjan pidosta luopua. Olisiko edes mahdollista päästä eroon niin sitovasta työstä? Meni jonkun aikaa ja viimein, vuonna 2017 lokakuussa lähtivät lehmät. Tilalle tuli 72 paikkainen kylmäpihattokasvattamo, jossa kasvatetaan kahdelle eri maatilalle heidän omia lypsyrotuisia vasikoita tulevaisuuden satatonnareiksi. Vapaampaa ajallisesti, mutta samalla kuitenkin ehkä hieman vastuullisempaa työtä.

Mikä meidät täällä pitää? Mikä täällä tekee meidät onnelliseksi?

Koti ja perhe.
Ennen kylmäpihaton valmistumista olimme saaneet aviomieheni kanssa kaksi lasta pienellä ikäerolla. Halusimme säilyttää vanhan sukutilan toiminnassa ja kehittää sitä eteenpäin. Haluamme kasvattaa lapset maalla pienellä paikkakunnalla.  Puhdas luonto on meidän lasten oma hoplop.

Mökkiasiakkailla niin pienillä kuin isoimmillakin oli paljon kysymyksia maatilasta ja sen eläimistä. Niin suomalaisilla kuin ulkomaalaisillakin. Aloimme rakentamaan tilalle kotieläinpihaa vanhan maalaistalon pihapiiriin vanhaa kunnioittaen ja kierrätystä hyväksikäyttäen. Nyt tulevana kesänä haluamme tarjota myös muille halukkaille mahdollisuuden tutustua kotieläimiin ja maatilanelämään. Pääsiäissunnuntaina 12.4.2020 on mahdollista tulla ennakkoon tutustumaan Hiidenniemen Farmin kotieläinpihaan Pääsiäismunajahdin merkeissä ja lauantaina 13.6.2020 vietämme virallisia avajaisia.

Henna Erkkilä

Kirjoittaja on yksi Hiidenniemen Farmin yrittäjistä

 Blogissa kangasniemeläiset kertovat elosta ja olosta Kangasniemellä.
Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä
Paula Ruusupuroon, paula.ruusupuro@kangasniemi.fi.
Kirjoitus voi koskea vaikkapa yhtä päivää, viikkoa, kokonaista vuotta tai vain yhtä tärkeää hetkeä, joka tekee kirjoittajan onnelliseksi.
Tarinat julkaistaan joko kuvan kanssa tai ilman.