Julkaistu: 7.12.2020

Asenne ratkaisee viihtymisen

Järjestöjä ja kanavia Kangasniemellä riittää kaikille. Auttaessa saa aina itse enemmän. Minulle Puulan hyvinvointi on viimeisten vuosikymmenten aikana noussut muita tärkeämmäksi vapaaehtoistoiminnan kohteeksi.

Jouko Häkkinen

Olen paluumuuttaja yli 40 vuoden takaa. Päästiin töihin, perustettiin perhe ja saatiin lapset. Pian lasten syntymän jälkeen muutimme taajaman ulkopuolelle Synsiön pieneen koulupiiriin. Muistan hyvin silloisen kunnansihteerin asenteen ja ihmettelyn, miksi muutamme sinne jänisten papanoita katselemaan. Vaahteramäessä vierähti 17 vuotta.

Kunnantalo on purettu ja uusi rakennettu. Viranhaltijat ovat vaihtuneet, samoin päättäjät. Haja-asutusalueen väheksyntä ei kuitenkaan ole muuttunut. Kuntalaisten tai aktiivisten kylien on edelleen vaikea saada vähäisiä hankkeitaan kunnan investointiohjelmaan. Jotkut ylimmät virkamiehet ja päättäjät tuntuvat olevan palveluiden puolustamisen sijaan niiden ensimmäisiä lakkauttajia. Toisaalta yritysten kehitys on ollut voimallista ja kuntakeskuksen yleisilme hyvässä kuosissa.

Kangasniemi on puutteistaan huolimatta mielestäni erinomainen kunta. Palvelujen määrä ja laatu kestävät pääosin vertailun mihin tahansa ympäröivään tai samansuuruiseen kuntaan maassamme. Varsinkin vapaa-aika- ja sotesektorit toimivat loistavasti. Samoin useimpien vapaaehtoisjärjestöjen aktiivit.

Olin talouspäällikkönä paikalla, kun nykyisen urheilukentän rakentamisen rahoitus ratkesi terveyskeskuksen ruokasalissa opetusministerin vierailun yhteydessä. Sen jälkeen urheilukeskuksesta on yhteisvoimin rakennettu monipuolinen. Kalskeen peräsimessä ollessani saimme luvat valaistun pururadan ja sen jälkeen ampumahiihtostadionin rakentamiseen talkoovoimin. Valmiina molemmat luovutettiin kunnalle. Tuntui hyvältä ja niin tuntuu edelleen.

Jäähallin/juoksuoran rakentaminen oli valtava talkootyön voimainponnistus hyvin monilta ihmisiltä ja järjestöiltä. Haluan vieläkin kiittää kaikkia työhön osallistuneita. Tilat mahdollistavat viikoittain satojen ihmisten harrastuksen. Alue paranee entisestään kun Kankaistenlammen kosteikko urheilukeskuksen ja peruskoulun välimaastoon saadaan rakennettua. Siitä tulee todellinen keidas keskelle kylää.

Edellä olen kertonut vahvasta yhteisöllisyydestä, jossa olen saanut olla mukana. Mielestäni jokaisen kannattaa osallistua vapaaehtoistyöhön, kunkin voimiensa mukaan. Järjestöjä ja kanavia Kangasniemellä riittää kaikille. Auttaessa saa aina itse enemmän. Minulle Puulan hyvinvointi on viimeisten vuosikymmenten aikana noussut muita tärkeämmäksi vapaaehtoistoiminnan kohteeksi. Puula on ainutlaatuinen, joka päivä erilainen. Sellainen, josta haluan tulevien sukupolvien vielä nauttivan.

Läsäkoski

Puulalla on myös Kangasniemen kunnalle ja sen tulevaisuudelle monisyinen merkitys. Mielikuva kirkasvetisestä Puulasta on suurelta osin edelleen täyttä totta. Samoin Kangasniemen status Suomen kauneimpana kuntana. Molemmat ohjaavat ihmisten käyttäytymistä. Kuntaan tai pois muuttavat ratkaisevat veroeuroineen tulevaisuutemme. Uskon vahvasti, että yhteen hiileen puhaltaen tulemme kaikki jatkossakin viihtymään tässä mainiossa kasvu- ja elinympäristössä.

Jouko Häkkinen

on taustaltaan virkamies ja yritysjohtaja, Puula-forumin perustaja ja aktiivinen vesistöjen puolustaja.

Hänet on äänestetty positiivisimmaksi kangasniemeläiseksi vuonna 2016.

Blogissa kangasniemeläiset kertovat elosta ja olosta Kangasniemellä.
Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä
Paula Ruusupuroon, paula.ruusupuro@kangasniemi.fi.
Kirjoitus voi koskea vaikkapa yhtä päivää, viikkoa, kokonaista vuotta tai vain yhtä tärkeää hetkeä, joka tekee kirjoittajan onnelliseksi.
Tarinat julkaistaan joko kuvan kanssa tai ilman.