Veikko Ahvenainen 95 v-juhlakiertueen konsertti

VEIKKO AHVENAINEN 95v. TAITURIN KOMEA URA VAIN JATKUU

Kangasniemen Kangasniemi-salissa kuullaan upea harmonikkakonsertti torstaina 27.6. klo 19.00.
Tilaisuudessa esiintyvät maailmalla tunnettu harmonikkalegenda Veikko Ahvenainen ja hänen ruotsalainen puolisonsa harmonikkataituri ja pianisti Carina Nordlund. Mukana myös Kangasniemen ja Pieksämäen harmonikkakerhot.

Tilaisuuden järjestelyissä on mukana Kangasniemen kulttuuritoimi.

Veikko Ahvenaisen ura on pituudeltaan ja merkitykseltään kansainvälisesti arvioituna ainutlaatuinen. Hän on avannut harmonikalle tietä kirkkoihin, sinfoniaorkestereihin ja musiikkioppilaitoksiin. Tänä vuonna Veikko täyttää 95 vuotta. Takana on uskomaton elämä, johon mahtuu konserttien lisäksi myös 31 täyspitkää maratonia. Veikon itsensä kirjoittama kirja Hanurini muistoja kertoo hänen vaiherikkaasta ja kansainvälisestä urastaan joka hakee vertaistaan. Kuopiossa syntynyt Veikko oppi 9-vuotiaana soiton alkeet kuopiolaiselta muikkukauppiaalta. Veikon ollessa 14-vuotias hänelle tarjottiin hanuristin paikkaa sirkuksessa. Soittopaikka oli leijonan häkin päällä, josta hän improvisoi kappaleita sirkustaiteilijoiden esityksiin. Köyhistä oloista hän ponkaisi 50- ja 60-luvulla tanssilavojen suosikiksi omalla tangoyhtyeellään. Hänen ensimmäinen levytys julkaistiin vuonna 1955 ja tänään hän Suomen äänilevykuningas 1088 levytyksellä.

Veikon kansainväliset konserttikiertueet alkoivat 1960-luvulla aina Moskovan Tshaikovskin konserttisalista kuuluisaan Washingtonin Kadetraaliin Yhdysvalloissa. Takana on lähes 5000 konserttia eri puolilla maailmaa. Mestari on edelleenkin huippukunnossa ja kiertueet jatkuvat. Veikko Ahvenainen on saanut Pro Finlandia-mitalin vuonna 2010 ja kansainvälinen Harmonikkaliitto Cofédération Internationale des Accordéonistes (CIA) on palkinnut hänet arvostetulla Merit Award – palkinnolla vuonna 2020. Konsertin väliajalla voi tutustua Veikon ja Carinan levytystuotantoon. Esillä on myös Veikon elämäkerta Hanurini muistoja. Kuva: Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund

liput 15 €

Tapahtuman tiedot


Päivämäärä

Alkaa:

27.6.2024

klo

19.00

Päättyy:

27.6.2024

klo

21.00

Tapahtuman sijainti

Kangasniemi-sali, Kunnantalo, Otto Mannisen tie 2

Tapahtumaluokka

Kulttuuri

Musiikki