Parvela, Timo: Tuliterä – Sammon vartijat 1

(23 kpl)

mari, Ahti ja Anni esittävät koulun kevätjuhlissa kanteleensoittoa. Ahdin upeasti tuunattu sähkökantele karkaa hallinnasta, rehtori vajoaa maan sisään ja mustiin pukeutuneet “museoviraston miehet” ovat kohta nuorten perässä.

Vähitellen paljastuu, että sukupolvia jatkunut Sammon vartijoiden ketju on pulassa. Väinämöisen ja Louhen sodan jäljiltä Sampo on hajonnut pirstaleiksi pitkin maailmaa tuottaen onnea ja vaurautta kaikille. Nyt Pohjolan kannattajat ovat onnistuneet keräämään palasia niin paljon, että se horjuttaa jo koko maapallon elämää: kuivuus, hurrikaanit, kasvihuoneilmiö – kaikki todisteita siitä, että Sampo on kohta valmis jauhamaan hyvinvointia Pohjolalle kaikkien muiden kustannuksella.
Erilaiset kaivokset, ryöstökalastus ja ydinvoimalat palvelevat kaikki Pohjolan pyrkimyksiä, ja Sampoa suojelevat enää vain harvat. Poikien isät ovat olleet viimeisiä vuosituhansia jatkuneessa ketjussa, mutta miehet katoavat oudolla kalastusretkellä. On Ahdin ja Ilmarin aika astua palvelukseen.

Oppaanaan salaperäinen vanhus, kanteleen manaamat näyt ja nahkakantinen Kalevala nuoret heräävät uudenlaiseen maailmaan. Moottoripyöräjengit, tuhansien hiisien suojelujoukko, Tuonelan emäntä ja maapallon pelastaminen. Ei mikään pikkujuttu.

Sammon vartijat -sarjan aloitusosa ei ole jatkoa Parvelan lastenkirjoille. Synkkyys, väkivalta, pelko, kuolema, kauhu ja myttinen menneisyys vaativat lukijalta yli kympin ikää. Esikuvaansa kunnioittava, vaikka sitä rankastikin tulkitseva sarja puhkuu henkeä monen kammoamaan opukseen. Huumoria on saatu mukaan jopa synkimpiin kohtauksiin.

Tuliterä-kirjan kansi