Härkönen, Anna-Leena: Häräntappoase

(23 kpl)

Alpo Korva on Vaasalainen koululainen, jonka kesälomasuunnitelmiin kuuluu matka Tukholmaan kaverinsa Taalan kanssa, rahaa kesätöistä ja leppoisan elämän viettoa kaikin tavoin. Äiti romuttaa suunnitelmat kertoessaan, että Alpo eli Allu joutuu lähtemään Torvenkylälle sukulaisten luo heinätöihin. Aikansa vastaan hangoiteltuaan hän lähtee maalle, vaikkakin erittäin vastentahtoisesti.

Torvenkylällä Allu tapaa sukulaisensa, joiden luo hän majoittuu. Serkut Rutanen ja hänen veljensä esitellään molemmat hieman omituisina tyyppeinä ja juuri sitä molemmat ovatkin. Maalla aletaan tehdä töitä ja Allu saa maistaa ensimmäistä kertaa elämässään, millaista on olla heinätöissä, kun aurinko porottaa ja helle on melkoinen.

Ei niin pahaa etteikö jotain hyvääkin; Allu tutustuu kylän nuoriin, joista voisi mainita vaikkapa Toukon. Torvenkylän nuorisosta kuitenkin tärkeimpään rooliin pääsee Kerttu Hurme eli Kepa, johon Allu rakastuu korviaan myöten ensi silmäyksellä. Tämän jälkeen kesä maalla ei Allua pahemmin häiritsekään. Päinvastoin!

Häräntappoase on Anna-Leena Härkösen 19-vuotiaana kirjoittama esikoisteos ja yksi 80-luvun suosituimpia suomenkielisiä proosakirjoja. Romaani sai J.H. Erkon palkinnon vuoden 1984 parhaana esikoisteoksena. Häräntappoase on kirjoitettu letkeästi nuorten puhekielellä. Mukana on huumoria ja kielellistä leikittelyä.

Häräntappoase-kirjan kansi