VIIKKO 13

Reinikka, Pekka: Puhdistuspuikkopukki : hieman pitempiä erävirsiä (Myllylahti, 2017)

Puhdistuspuikkopukki on kuopiolaisen metsänhoitaja ja eräneuvos Pekka Reinikan kolmastoista julkaistu eräkirja. Jo kuusikymmentä vuotta kestäneellä laajalla ja monipuolisella eränkäyntiin ja luontoon liittyvällä kirjallisella toiminnallaan hän on ansainnut asemansa suomalaisen eräkirjallisuuden eturivissä. Reinikka tuntee erinomaisen hyvin koko eränkäynnin kirjon rivimetsästäjästä ja -kalastajasta alan järjestötoiminnan valtakunnalliselle tasolle asti. Hän on tehnyt elämäntyönsä Metsähallituksen eräasioiden parissa jääden eläkkeelle vuonna 1997. Lukijan on helppo samaistua tämän kirjan hieman pitempiin erävirsiin, jotka vievät saloille ja vesille aitoon erätunnelmaan.

Autere, Terttu: Kaunis mutta kuollut (Karisto, 2017)

Ruumis koulun kokoelmahuoneessa! Nostalginen salapoliisiromaani 1930-luvulta. Onerva Ojala on saanut suomenkielenopettajan sijaisuuden pienen kauppalan yhteiskoulusta. Hän on myös kihlautunut lääninetsivät Juhani Kuikan kanssa. Naapuruston uteliaat moraalinvartijat unohtavat pitää vahtia Juhani Kuikan viikonloppuvierailuista Onervan luona, kun koulun ilopilleri, hehkeä nuori piirustuksenopettaja löytyy kuristettuna koulun kokoelmahuoneesta penkinpainajaisillan jälkeen. Epäiltyjä löytyy niin koulupoikien kuin vapaiden ja varattujen miespuolisten kollegoidenkin joukosta, mustasukkaisista aviovaimoista puhumattakaan. Mutta lieneekö kaunis opettajatar vain leikitellyt ihailijoidensa kustannuksella? Terttu Autereen uusi romaani kuvaa jo kolmatta lääninetsivä Juhani Kuikan rikostutkintaa. Samalla se seuraa etsivän ja Onerva Ojalan suhteen kehittymistä ja sukeltaa 1930-luvun koulumaailman tunnelmiin tavalla, jonka kirjailija niin hyvin taitaa.

Rönkä, Helena: Yllättävä luonto : suomalaisia eläintarinoita (Gummerus, 2017)

Yllättävä luonto on luontodokumenttityylinen eläintarinakirja, jonka jokaiseen lukuun sisältyy jokin jännittävä, hupaisa tai liikuttava selviytymistarina tai ihmisen ja eläimen välinen yllättävä kohtaaminen. Jokaista tosielämän tarinaa myötäilee tunnelmallinen akvarellipiirroskuvitus. Vuodenaikojen mukaan etenevässä kirjassa kohtaamme talvipesässänsä nukkuvan karhun ja kiireettömät konnat kosiomatkallaan. Vaikka elämä luonnossa on usein julmankin tuntuista, villieläimissä kiehtoo niiden kyky heittäytyä hetkeen ja nauttia elämästä, kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Luonnossa samoilijan intohimo ja omakohtainen luontotietämys näkyy tunteen palolla kuvitetussa eläintarinakirjassa, joka houkuttelee tarkkailemaan Suomen kiehtovaa luontoa ja tarjoaa eläinten käyttäytymiseen liittyvää erikoistietoa.

Saarikoski, Sirpa: Kesä kasiysi (Karisto, 2017)

Työpaikkaromansseja ja festarihuumaa: kirjastoautosta on moneksi! Kevään vallattomin romaani kertoo kirjastoautoa ajavasta Katista, joka ottaa tehtäväkseen hankkia työkaverilleen Mikalle tyttöystävän. Ja vaikkei hän varsinaisesti etsikään itselleen miestä, hän antaa lennossa puhelinnumeronsa Modern Talkingin Thomasin ja Dieterin risteymältä näyttävälle kaverille, johon törmää yöllä nakkikioskilla. Kesän huippukohdaksi muodostuvat festarit, joille Kati onnistuu agiteeraamaan bussilastillisen kirjaston asiakkaita ja muutaman muun tutun. Ennen kuin festareille ylipäänsä päästään, Kati joutuu tekemään joitakin omaperäisiä järjestelyjä, mutta mitäpä ei tyttö tekisi repäisevän festarimeiningin takia. Ja perillä sitä vasta sattuu ja tapahtuu! Sirpa Saarikosken esikoisteos on kuplivan iloinen kesäromaani, joka sijoittuu monen muistoissa kultaiseen kasariaikaan. Niinpä huolta tuottavat niin ylisuuret olkatoppaukset, unohtuneet lämpörullat kuin puhelimen päivystäminenkin. Reipas ja toimelias Kati on Anni Polvan sankarittarien jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa.

VIIKKO 12

Malmquist, Tom: Joka hetki olemme yhä elossa (S&S, 2017)

Tom ja Karin odottavat esikoislastaan, kun Karinin vointi yhtäkkiä heikkenee ja hänet otetaan sairaalaan. Lapsi syntyy keisarinleikkauksella. Tom kiirehtii edestakaisin sairaalan pitkiä käytäviä, hän kulkee teho-osaston ja vastasyntyneiden osaston väliä; hän kulkee elämän ja kuoleman välillä. Kun hän palaa sairaalasta vauvan kanssa kotiin, Karinia ei enää ole. Joka hetki olemme yhä elossa perustuu tositapahtumiin. Se on vahva, tunteilematon ja uskomattoman kaunis kirja vuodesta, joka muutti kaiken. Se on virtuoosimainen teos menetyksestä, kaikenkattavasta surusta, vanhemmuudesta ja elämästä, jota elää jokainen yksittäinen hetki kerrallaan. TOM MALMQUIST (1978) on runoilija. Joka hetki olemme yhä elossa on hänen ensimmäinen romaaninsa. Kirja oli Malmquistin läpimurto: kotimaassaan se oli vuoden kirjallinen tapaus, se on yhä lukijoiden rakastama, ja sille on myönnetty Ruotsissa useita palkintoja. Teos on Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas.

Sten, Viveca: Ristiaallokossa (WSOY, 2017)

Hengästyttävää jännitystä hyisessä Sandhamnissa.

Viveca Stenin dekkari Ristiaallokossa vie talvisen kolkkoon Sandhamniin. Jouluaaton lumimyrsky ulvoo yli saaren, kun lautalle juoksee ahdistunut nainen.

Tapaninpäivänä löytyy hotellin rannasta ruumis, ja rikosylikonstaapeli Thomas Andreasson joutuu keskeyttämään jouluvapaansa. Selviää, että tapaukseen liittyy uhkauksia saanut, tunnettu sotakirjeenvaihtaja, muukalaisvastaisia aineksia sekä harvinaisen huolellinen murhaaja. Thomas etsii kiivaasti yhteistä nimittäjää, kun vastaan tulee uusia surmatapauksia.

Samaan aikaan Thomaksen lapsuudenystävä Nora Linde joutuu tilanteeseen, jossa hänen ammatillinen kunniansa kyseenalaistetaan. Noran on pakko tehdä päätös, joka muuttaa hänen koko elämänsä.

Ristiaallokossa on bestsellerkirjailija Viveca Stenin seitsemäs rikosromaani poliisimies Thomas Andreassonista ja juristi Nora Lindestä. Se on tiheä kertomus petetyistä toiveista, tukahdutetuista muistoista ja kätketystä häpeästä.

Linssen, Haafner: Virkatut mandalat (Moreeni, 2017)

Virkkausmaailmassa mandalalla tarkoitetaan kaikenlaisia ympyränmuotoisia kuvioita. Mandalan virkkaaminen on rentouttavaa, jopa meditatiivista. Yksittäiset mandalat toimivat koristeina tai vaikka patalappuina, mutta niistä voi myös koota monenlaisia käyttötekstiileitä, kuten mattoja, huiveja tai peittoja. Tämän kirjan mandalat ovat saaneet innoituksensa kaikkialta: kukista, luonnosta, kirjoista, taiteesta, katunäkymistä, vintage-tekstiileistä, kaakeleista, tekstuureista, väreistä… Ne on toteutettu kauniista langoista vain muutamilla erilaisilla virkkaussilmukoilla. Kirjan 30 mandalaan annetaan selkeät ohjeet sekä sanallisesti että kaavioina.

Kinney, Jeff: Neropatin päiväkirja 11 – syteen tai saveen WSOY, 2017)

Gregillä on tavoite: hänestä tulee rikas ja kuuluisa.

Neropatin päiväkirjan sankarin elämä on kuin elokuvasta. Eihän yksikään tavallinen talliainen voi sählätä tähän tahtiin!

Greg Heffleyn arki sujuu leppoisasti videopelejä pelaten ja sohvalla löhöten. Aina välillä Gregin äiti yrittää patistaa poikaansa tekemään jotain hyödyllistä – tai ylipäätään tekemään jotain – mutta Greg ei ole vielä löytänyt omaa kutsumustaan.

Kunnes eräänä päivänä, löydettyään äitinsä jemmaamat matokarkit, Greg saa neronleimauksen: hän ryhtyy ohjaamaan kauhuelokuvaa ”Limanuljaskojen yö” yhdessä kaverinsa Rowleyn kanssa! Nyt Gregillä on tavoite. Hän aikoo rikkaaksi ja kuuluisaksi

Huippusuositun Neropatin päiväkirjan 11. osassa asiat menevät tuttuun tapaan mönkään, eikä koomisilta tilanteilta voi välttyä. Amerikkalainen Jeff Kinney on onnistunut luomaan surkuhupaisan teinihahmon, jonka toilailuja seurataan ympäri maailmaa.

VIIKKO 11 

Kalajoki, Mikko: Miesmuisti (WSOY, 2017)

Mustalla huumorilla painepesty komedia neljääkymppiä lähestyvän perheenisän kujanjuoksusta.

Työ, lapset, parisuhde, rintamamiestalon remontointi. Puolihullu pomo, joka sattuu olemaan lapsuudenystäväsi. Outo kipu vasemmassa kiveksessä. Ja kaikesta kivasta on kulunut vähintään kaksikymmentä vuotta. Se, minkä haluaisit unohtaa, on juuri se mikä ei jätä sinua rauhaan.

Vaimo, joka moittii tehottomasta ajankäytöstä samalla kun meikkaa joogatuntia varten. Nuoruudenrakastettu, joka kerää maailmalla mainetta palkittuna syöpätutkijana. Lastentarhan hoitaja, jota ei saisi ajatella. Tervetuloa Arto Tiensuun arkeen.

Elämän ruuhkavuodet on klisee, mutta silti ne voivat johtaa vakaammankin mielen tasoristeysonnettomuuteen. Miesmuisti on hersyvän musta komedia avioliitosta, isyydestä, remontista, keski-ikäistymisestä, muuntohuumeista, nettimarkkinoinnista ja Iron Maidenista. Se on julmaksi kallistuva satiiri maailmasta, jossa mieheltä odotetaan samaa kuin isältään, vaikka isältä ei koskaan vaadittu samaa kuin pojaltaan. Naurat, kunnes lopetat.

Ropponen, Markku: Kuhala ja haudan pitkä varjo (Tammi, 2017)

Ruumis on helppo haudata, salaisuus vaikeampi.

Vastavihitty Kuhala on kuin uusi mies, hän rakastaa vain rauhaa ja ihanaa Anastasiaa, mutta menneet eivät unohdu ja hän tajuaa olevansa tappolistalla.

Romantiikka on vallannut Otto Kuhalan, hän pohtii salaa eläköitymistäkin. Mutta edes kalareissu Hippu-koiran kanssa ei suju leppoisasti. Ensin tarttuu uistimeen järvihirviö ja kun siitä selvitään, Kuhala tuijottaa taas kerran pistoolin piippuun.

Kuhalan kiireet vain pahenevat, kun julki tulee vanhan suohaudan salaisuus. Häntä uhataan nyt henkilökohtaisemmin kuin koskaan, eikä tämä totisesti ole asia, josta kertoa vaimokullalle heti avioliiton ensi metreillä.

Kuhala ja haudan pitkä varjo on jyväskyläläisen Markku Ropposen kuudestoista yksityisetsivä Otto Kuhalasta kertova romaani.

Aavaluoma, Sanna: Kunnes kuolema meidät eriyttää : muistisairaan puolison suruprosessi ja toipuminen puolison kuoleman jälkeen (Sanna Aavaluoma, 2016)

Rakkaan kuolema on elämänkohta, joka pakottaa yksin jäävän rakentamaan uudelleen minuutensa ja identiteettinsä ilman toista ja parisuhdetta, joka tiedostamattomalla ja sanattomalla sopimuksella kannatteli puolisoiden toisiinsa sijoittamia odotuksia ja toisilleen antamiaan psyykkisiä tehtäviä. Kuolema erottaa puolisot, mutta se antaa myös mahdollisuuden uuteen eriytymiseen ja yksilöitymiseen. Onnistuneen suruprosessin tuloksena kuolleesta muodostuu sisäinen muisto-objekti, todellinen kuva ihmisestä, jota sekä rakasti että vihasi. Muisto-objekti lohduttaa ja auttaa rakentamaan omaa elämää uudelleen. Kun parisuhteen taakkana on toisen sairastuessa ja kuollessa liikaa työstämättömiä asioita, kokemuksia ja ristiriitoja, surutyö pysähtyy tai estyy. Kuolleesta puolisosta ei voi irrottautua, sillä se merkitsisi myös luopumista osasta itseä ja siten omaa sisäistä kuolemaa. Komplisoidussa surussa kuollut puoliso koetaan yksipuolisesti täydellisenä tai vihattavana ja samalla nämä tunteet herättävät toivottomuutta, syyllisyyttä ja häpeää. Sanna Aavaluoman teos rakentaa paripsykoanalyyttista suruteoriaa tarkastellen puolisoiden yhteistä suruprosessia parantumattoman sairauden edetessä sekä parisuhteen laadun ja puolisoiden yksilöitymisen vaikutusta lesken toipumiseen puolison kuoleman jälkeen. Kirjoittajan mukaan komplisoidun surun riskit ovat tunnistettavissa puolisoiden välisessä dynamiikassa jo sairauden varhaisessa vaiheessa. Kyselytutkimus, johon osallistui 25 muistisairaan puolison leskeä antaa arvokasta tietoa parisuhteen tukemisen merkityksestä ja mahdollisuuksista sairauden aikana, saattohoidon kehittämisen tarpeesta sekä lesken tukemisesta puolison kuoleman jälkeen. Kirja soveltuu oppikirjaksi lääketieteen, hoitotyön, psykologian, psyko- terapian sekä sosiaalityön koulutus- ja opetusohjelmissa. Kirja auttaa pareja valmistautumaan parantumattoman sairauden tunneprosesseihin, yhteisestä elämästä luopumiseen ja leskiä puolison kuoleman jälkeen.

Webb, Holly: Hapsu kaipaa kotia (Karisto, 2017)

Rakkaan kissansa kuoltua Mia ei voi kuvitellakaan ottavansa enää uutta kissaa. Mutta sitten hänen parhaan ystävänsä Emilyn kissa saa poikasia, joista pienimmän ja ujoimman Mia nimeää Hapsuksi. Poikanen on silkkaa valkoista karvapörröä! Hapsu on niin ujo, että se tulkitaan epäystävälliseksi, eikä uutta kotia tahdo löytyä. Miaan Hapsu tuntuu luottavan, mutta onko Mia valmis tarjoamaan Hapsulle kodin? Herttaisesti kuvitettu eläintarina sopii mainiosti juuri lukemaan oppineille.

VIIKKO 10

Mabanckou, Alain: Pikku pippuri (Fabriikki Kustannus Oy, 2016)

Pikku Pippuri on veijarimainen kasvutarina ja absurdi poliittinen satiiri Kongon 1970-luvun sosialistisen vallankumouksen kuohuista. Pikku Pippuri kasvaa Dieudonné Ngulmumakon rautaisin ottein johtamassa orpokodissa, kunnes vallankumous jakaa kaikille uudet kortit. Pikku Pippuri ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä ja karkaa satamakaupunki Pointe-Noireen. Onni johdattaa hänet Mama Fiat 500: ja tämän kymmenen tytön huomaan ja aran nuorukaisen elämä hymyilee, kunnes kaikki jälleen suistuu raiteiltaan. Vastoinkäymisestä toiseen ajautuvan Pikku Pippurin naivistisessa seikkailussa sekä puidaan Kongon historiaa ja etnisiä jännitteitä että kirjoitetaan uudelleen Oliver Twistin, Mooseksen ja Robin Hoodin tarinaa.

Baldacci, David. Murtunut mies (Gummerus, 2017)

Amos Decker on entinen poliisi, joka ei voi unohtaa – mitään. Hän joutui nuorena yliopisto-opiskelijana vakavaan urheiluonnettomuuteen, josta toivuttuaan hän huomasi pystyvänsä muistamaan sekunnilleen kaiken kokemansa. Erikoisesta kyvystään huolimatta Decker elää tavallista elämää, menee naimisiin ja saa lapsen. Kun hän eräänä iltana palaa töistä kotiin ja löytää perheensä murhattuna, täydellisestä muistista tulee sietämätön kirous. Toiset eivät muista kaikkea, mitä menneisyydessä on tapahtunut; Decker ei voi jatkaa eteenpäin, koska ei voi unohtaa. Hän lopettaa poliisin työt, menettää kotinsa ja otteen elämästään. Kun lähikoululla tapahtuu kauhea tragedia, Deckerin apua tarvitaan jälleen. Veriteoille löytyy yllättäen yhteisiä nimittäjiä, ja Deckerin kyky muistaa laitetaan koetukselle armottoman takaa-ajon alkaessa. Amerikan ykköstrilleristin uusi Amos Decker -sarja tarjoaa takuuvarmaa jännitystä ja viihdettä.

Loivamaa, Ismo: Lastenkamarin aarteet (Avain, 2016)

Lastenkamarin aarteet palauttaa mieliin, mistä kaikesta suomalaisissa lastenhuoneissa on iloittu. Nostalgisia löytöjä tehdään aina 1940-luvun lapsuudesta nykypäivään saakka. Lapsuuden ja nuoruuden kirjat paljastavat sumeilematta ajan hengen ja kasvatusihanteet. Mukana on mm. isänmaallista hurmahenkisyyttä, tyttöjen unelma-ammatteja, vihreää vallankumousta, kouluviranomaisten kieltämää sukupuolikasvatusta sekä anarkistista huumoria. Kirjojen lisäksi muistellaan lastenlehtiä, lastenlauluhittejä, elokuvia, lastenteatteria unohtamatta telkkarituttavuuksia Kylli-tädistä Pelle Hermanniin. Lastenkamarin aarteet on täynnä nostalgiaa ja sukupolvien yhteisiä muistoja – kaikessa hauskuudessaan ja koskettavuudessaan. Näiden kokemusten varassa on Suomessa vartuttu aikuisiksi. Ismo Loivamaa on toimittaja ja tietokirjailija, joka on runsaassa tuotannossaan keskittynyt lasten- ja nuortenkirjallisuuden historiaan.

Stanton, Andy: Herra Gummi ja kirsikkapuu (Kustantamo S&S, 2017)

Lamonen-Pulin pikkukaupungissa tapahtuu ihan outoja. Vanha mummu väittää muinaisten henkien heränneen ja lähtee johdattamaan kyläläisiä kohti metsää. Kevätkuumettako on ilmassa, vai mikä kumma saa kaikki vaeltamaan syvälle metsään valtaisan kirsikkapuun juurelle? Voiko kirsikkapuu puhua? Polly ja sähköisillä lihaksilla varustettu piparkakku-ukko Allan Raatali tarttuvat toimeen. Mitä rähjäisellä herra Gummilla ja hänen ystävällään, kuvottavalla lihakauppiaalla Ville Viljami Kolmannella on tällä kertaa mielessä? Andy Stantonin herra Gummi-sarja on palkittua, kielellä leikittelevää brittihuumoria. Jaana Kapari-Jatan notkea suomennos ja David Tazzymanin hulvaton piirroskuvitus yhdessä ilmavan ulkoasun kanssa ovat omiaan houkuttelemaan myös vähemmän lukevat alakoululaiset kirjan ääreen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


TULOSTA SIVU TULOSTA SIVU