AAPELI (SIMO PUUPPONEN, 1915, Kuopio – 1967, Helsinki)

1 aapeli
Sanomalehtimiehenä kirjallisen uransa aloittanut kuopiolaissyntyinen Aapeli eli Simo Puupponen oli maamme merkittävimpiä pakinoitsijoita 1950-luvulla. Laajan yleisön tietoisuuteen hänet nosti vuonna 1946 Mörkki-monologi, parodia Olavi Paavolaisen teoksesta Synkkä yksinpuhelu. Puupposen sanoma- ja aikakauslehdissä ilmestyneistä pakinoista on julkaistu useita kokoelmia.
Vuonna 1959 sekä Eino Leinon palkinnon että valtion kirjallisuuspalkinnon saanut Aapeli on edelleen suosittu kirjailija. Pikkukaupunkiympäristöön sijoittuvista romaaneista ja nuorisokirjoista tutuimpia ovat Pikku Pietarin piha ja Koko kaupungin Vinski.

JUHANI AHO (1861, Lapinlahti – 1921)

2 juhaniaho
Juhani ”Jussi” Aho (syntyjään Johannes Brofeldt, vuodesta 1907 Juhani Aho) oli ensimmäinen suomeksi kirjoittanut ammattikirjailija. Juhani Aho kirjoitti useita romaaneja ja novelleja. Hänen pääteoksekseen luetaan Rautatie, kertomus maaseudun ukosta ja akasta, jotka ensi kertaa kuulevat rautatiestä ja haluavat lopulta päästä sitä katsomaan. Kirjailijan myöhäiskauden parhaasta teoksesta Juha on tehty kaksi oopperaa ja kolme elokuvaa. Aho oli naimisissa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin (1863 – 1945) kanssa.

AISOPOS (500-l. eKr.)

Aisopos oli kreikkalainen faabelikirjailija, tradition mukaan orja ja kotoisin idästä, mahdollisesti Samoksesta. Aisopoksen nimissä kulkevat eläinsadut ovat myöhemmin sepitettyjä ja pohjautuvat vanhaan itämaiseen ja kreikkalaiseen perinteeseen. Tarinat sisältävät moraalisia opetuksia ja myöhemmän faabelikirjallisuuden peruslähteitä. Brittikirjailija Michael Morpurgo on kertonut Aisopoksen sadut uudelleen vuonna 2005 ilmestyneessä teoksessa Aisopoksen tarinoita (Aesop’s Fables).

LOUISA M. ALCOTT (1832, Philadelphia – 1888, Boston)

4 louisamalcott
Louisa May Alcott oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka on parhaiten tunnettu nuortenkirjastaan Pikku naisia. Alcott alkoi jo nuorena kirjoittaa tarinoita ja runoja. Hän julkaisi myös romanttisia jatkokertomuksia lehdissä. Vuosi 1868 oli käännekohta Alcottin kirjallisella uralla. Tällöin ilmestyi hänen kuuluisin teoksensa Pikku naisia ja seuraavana vuonna sen jatko-osa Viimevuotiset ystävämme. Kirja syntyi tilaustyönä, taloudellisesta pakosta, mutta se sai pian suuren suosion ja sillä oli valtava kaupallinen menestys. Se perustuu osaksi Alcottin omiin lapsuuden kokemuksiin.
Kirja sai pian jatkoa Pikku miehistä (1871) ja Plumfieldin pojista (1886), jotka kertovat Pikku naisia-kirjan hahmon Jo’n perustamasta poikakoulusta ja sen oppilaista. Muita Alcottin samanhenkisiä koko maailman rakastamia tyttökirjoja ovat mm. Tytöistä parhain (1870), Kahdeksan serkusta (1874) ja Kun ruusu puhkeaa (1876).

H.C. ANDERSEN (1805, Odense – 1875, Kööpenhamina

5 hcandersen
H. C. Andersen, koko nimeltään Hans Christian Andersen, oli tanskalainen kirjailija ja runoilija. Hänet tunnetaan erityisesti saduista, jotka ovat nousseet osaksi eurooppalaista kulttuuriperintöä. Andersenin satuja on suomennettu paljon ja monilla eri nimillä. Lisäksi Andersenin saduista on tehty lukemattomia mukaelmia, jotka eivät kulje hänen nimissään.

J.M. BARRIE (1860, Kirriemuir – 1937, Lontoo)

6 jmbarrie
Sir James Matthew Barrie, kirjailijanimi J. M. Barrie, oli skotlantilainen kirjailija. Barrie oli toiseksi nuorin kymmenen lapsen katraassa. Hän opiskeli Glasgow’ssa ja Edinburghin yliopistossa. Muutettuaan Lontooseen hän kirjoitti ensin sanomalehtiin, myöhemmin romaaneja ja näytelmiäkin. Barrien tunnetuin teos on lastennäytelmä Peter Pan, kertomus pojasta, joka ei halua kasvaa aikuiseksi.

L. FRANK BAUM (1856, New York – 1919, Los Angeles)

7 lfrankbaum
Lyman Frank Baum oli yhdysvaltalainen kirjailija, jonka kuuluisin teos on Ozin velho (The Wonderful Wizard of Oz). Kirjasta on myös tehty elokuva The Wizard of Oz (1938). Kaiken kaikkiaan Baum kirjoitti 15 Ozin maailmaan sijoittuvaa lastenkirjaa. Tämän lisäksi hänen tuotantonsa sisältää myös runokirjoja ja muualle kuin Ozin maailmaan sijoittuvia fantasiakirjoja, joita hän kirjoitti myös salanimillä.

SAMUEL BECKETT (1906, Dublin – 1989, Pariisi)

8 samuelbeckett
Samuel Barclay Beckett oli irlantilainen kirjailija, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1969. Beckettin romaanit, näytelmät ja runot ovat minimalistisia ja syvästi pessimistisiä, ja myöhemmät työt yhä absurdimpia. Hänen tunnetuin työnsä on näytelmä Godot – huomenna hän tulee, jota on esitetty usein Suomessakin.
Godotin jälkeen Beckettiltä julkaistiin radiokuunnelmien lisäksi useita näytelmiä, joista merkittävimmät lienevät Fin de partie (1957) ja Krapp’s Last Tape (1959). Samuel Beckettin merkittävimpiä töitä 1970-luvulla olivat näytelmät Company (1979) ja All Strange Away (1979), sekä runokokoelma Mirlitonnades (1978). Kirjailijan ja hänen vaimonsa Suzanne Dechevaux-Dumesnilin haudan vierellä Pariisin Cimetière du Montparnassellella seisoo yksinäinen puu muistona Godot-näytelmästä.

ELSA BESKOW (1874, Tukholma – 1953)

9 elsabeskow
Elsa Beskow oli ruotsalainen kirjailija, satukirjailija, kuvittaja ja maalari. Hän on Ruotsin tunnetuimpia lastenkirjailijoita ja kuuluu John Bauerin ja Alice Tegnérin rinnalla Ruotsin lastenkirjallisuuden perustajiin. Hän kirjoitti ja kuvitti nelisenkymmentä lastenkirjaa, suomeksi niistä on ilmestynyt 29. Hän osallistui 1930-luvulla Ruotsin koulujen uuden lukukirjan suunnitteluun. Hän oli taitava kuvittaja ja kuvitti kaikki omat kirjansa.
Elsa Beskow -palkinto myönnetään vuosittain edellisen vuoden parhaasta lasten kuvakirjasta tai parhaiten kuvitetusta lastenkirjasta. Palkinnon sai 2005 Kristina Digman tuotannostaan. Ensimmäisen kerran se myönnettiin 1958, jolloin sen sai Tove Jansson.

ENID BLYTON (1897, Lontoo – 1968, Lontoo)

10 enid blyton
Enid Mary Blyton oli englantilainen kirjailija, joka on kirjoittanut useita lapsille ja nuorille tarkoitettuja teossarjoja, mm. Viisikko-, Salaisuus-, Sos- ja Seikkailu-sarjat. Blyton kirjoitti yli 600 lasten- ja nuortenkirjaa 40 vuotta kestäneen kirjailijauransa aikana. Hänen kirjojaan on käännetty yli 40 kielelle ja niitä on myyty miljoonittain.
Blyton on yksi 1900-luvun suosituimmista ja menestyneimmistä lasten- ja nuorten- kirjailijoista. Nuoremmille lapsille on suunnattu animaatiosarjanakin esitetty Lelumaan Niksu. Muutamat Blytonin kirjasarjoista ovat yhä suomentamatta. St. Clare-sarjan tapahtumapaikkana on sisäoppilaitos. Lisäksi Blyton on kirjoittanut satu- ja fantasiaelementtejä sisältävät sarjat Magic Faraway Tree, Wishing Chair ja Enchanted Tales.

KNK_Piktogrammit_2014 RGB

PIERRE BOULLE (1912, Avignon – 1994, Pariisi)

11 pierreboulle
Pierre Boulle oli ranskalainen kirjailija, parhaiten tunnettu teoksistaan Kwai-joen silta (1952) ja Apinoiden planeetta (1963). David Lean ohjasi Boullen omiin sotakokemuksiin pohjautuvasta Kwai-joen sillasta menestyselokuvan, joka voitti useita Oscar-palkintoja vuoden 1957 gaalassa. Myös Apinoiden planeetta-elokuva palkittiin Oscareilla ja sai neljä jatko-osaa. Filmisarja kuuluu elokuvahistorian kulttiklassikkoihin.

CHARLOTTE BRONTË (1816, Thornton – 1855, Haworth)

12 charlottebronte
Charlotte Brontë oli englantilainen kirjailija, jonka kuuluisin teos on Kotiopettajattaren romaani (1847). Charlotten ja hänen kahden yhtä lahjakkaan kirjailijasisarensa Anne ja Emily Brontën lyhyt, traaginen elämäntarina on yhtä tunnettu maailmalla kuin heidän kirjalliset teoksensa. Viime aikojen feministinen kirjallisuuskritiikki on korostanut Charlotte Brontën mainetta alistettujen naisten puolestapuhujana.
Charlottelta julkaistiin kolme romaania: Kotiopettajattaren romaani, Shirley, ja Syrjästäkatsojan tarina, ja hän oli omana aikanaan suosituin Brontën sisaruksista, muttei ehtinyt nauttia saamastaan menestyksestä.

EMILY BRONTË (1818, Thornton – 1848, Haworth)

13 emilybronte
Emily Jane Brontë oli englantilainen kirjailija ja yksi kolmesta Brontën kuuluisasta kirjailijasisaresta. Vuonna 1847 ilmestynyt Humiseva harju jäi Emily Brontën ainoaksi romaaniksi, mutta se riitti viemään hänen nimensä maailmankirjallisuuden historiaan. Humisevasta harjusta ei tullut heti menestystä kuten Charlotten Kotiopettajattaren romaanista. Ne, jotka lukivat sen, kauhistelivat sen henkilöiden karkeaa käytöstä ja pitivät sitä hienostumattomana ja epämoraalisena.
Nykypäivänä Humisevaa harjua pidetään kuitenkin Englannin kirjallisuuden suurena klassikkona. Se on monitahoinen ja väkevä rakkausromaani, jonka tapahtumat liikkuvat Yorkshiren jylhillä nummiseuduilla. Se kertoo tarinan tuhoavista ihmissuhteista ja rakkaudesta, joka ei saanut vastakaikua.

FRANCES HODGSON BURNETT (1849, Manchester – 1924, New York)

14 franceshodgsonburnett
Frances Hodgson Burnett (F.H. Burnett) oli englantilainen kirjailija, joka harrasti kirjoittamista jo aivan pienestä pitäen. Vähän toisella kymmenellä ollessaan hän sai hankittua kirjoituksillaan rahaakin. 16-vuotiaana Burnett perheensä kanssa muutti Tennesseehen Yhdysvaltoihin ja jatkoi kirjoittamista tosissaan. Burnett kirjoitti yli 50 kirjaa, joista suurin osa oli suunnattu lapsille ja nuorille. Hänen elinaikanaan suosituimpia olivat hänen romanttiset kirjansa, mutta nykyään hänen tunnetuimpia kirjojaan ovat lasten- ja nuortenkirjat Pikku Lordi, Pikku prinsessa, Kadonnut prinssi sekä Salainen puutarha.

EDGAR RICE BURROUGHS (1875, Chicago – 1950, Encino, Kalifornia)

15 edgarriceburroughs
Edgar Rice Burroughs oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti Tarzan-kirjoistaan ja Mars-sarjastaan. Burroughs kirjoitti lähes 70 teosta. Tarzanan kaupunki Kaliforniassa on nimetty Tarzan-hahmon mukaan ja Burroughs-kraateri Marsissa Edgar Burroughsin mukaan. Tarzan on yksi kaikkien aikojen suosituimmista kirjallisuuden hahmoista.

MINNA CANTH (1844, Tampere – 1897, Kuopio)

16 minnacanth
Minna Canth, alkujaan Ulrika Wilhelmina o.s. Johnsson, oli suomalainen kirjailija. Canth on tunnetuimpia suomalaisia 1880- ja 1890-luvun realisteja, ja hän kirjoitti novelleja, romaaneja ja näytelmiä. Hän oli ensimmäinen merkittävä suomenkielinen näytelmäkirjailija Aleksis Kiven jälkeen, ja ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Kirjallisuuden alalla hän oli realismin uranuurtaja. Ajatusmaailmaltaan hän oli vapaamielinen nuorsuomalainen ja sosialisti. Canthista tuli tärkeä eurooppalaisten aatteiden välittäjä. Hän edisti naisten asiaa uusien koulutusmahdollisuuksien avulla ja oli suomenkielisen koulutuksen pioneerejä. Canth vaikutti vanhoilla päivillään noin puolen tusinan kuopiolaiskoulun taustalla (mm. Yhteiskoulu ja Kauppakoulu). Sisäasiainministeriö on suosittanut yleistä liputusta Minna Canthin syntymäpäivän ja tasa-arvon johdosta vuodesta 2003. Helsingin yliopisto merkitsee Minna Canthin päivän vakiintuneeksi liputuspäiväksi vuodesta 2007 alkaen. Minna Canth on ensimmäinen suomalaisnainen, joka saa oman liputuspäivän. Uuden liputuspäivän virallisena nimenä on Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä.
Canth kirjoitti elinaikanaan parikymmentä teosta ja lisäksi vielä runsaasti lehdissä ja muissa julkaisuissa ilmestyneitä novelleja. Fiktiivisten teosten lisäksi Canth kirjoitti kantaa ottavia kirjoituksia lehtiin eikä empinyt esittää radikaaleja ajatuksiakaan. Hän piti myös luentoja, suomensi pari teosta, toimitti Vapaita Aatteita -lehteä ja otti muutenkin aktiivisesti osaa kirjalliseen elämään.

LEWIS CARROLL (1832, Warrington – 1898, Guildford)

17 lewiscarroll
Lewis Carroll, oikealta nimeltään Charles Lutwidge Dodgson, oli englantilainen matemaatikko, kirjailija, pappi ja harrastelijavalokuvaaja. Salanimi on muodostettu hänen etunimistään kääntämällä ne ensin latinaksi ”Carolus Ludovicus”, vaihtamalla niiden järjestystä ja kääntämällä nimet takaisin englantiin latinankielisistä nimistä: Ludovicus–Lewis, Carolus–Carroll. Parhaiten Carroll tunnetaan kirjoittamistaan lastenkirjoista Liisan seikkailut ihmemaassa ja Liisan seikkailut peilimaailmassa.

AGATHA CHRISTIE (1890, Torquay – 1976, Wallingford)

18 agathachristie
Agatha Mary Clarissa Christie (o. s. Miller) oli englantilainen kirjailija, jonka tuotantoon kuuluvat sellaiset salapoliisikirjallisuuden klassikot kuin Kymmenen pientä neekeripoikaa, Idän pikajunan arvoitus ja Kuolema Niilillä.
”Murhamammaksi” ja ”Rikosten kuningattareksi” kutsuttu Christie on William Shakespearen jälkeen kaikkien aikojen myydyin kirjailija. Hänen kirjojaan on myyty noin kaksi miljardia kappaletta ja niitä on käännetty 44 kielelle. Vain Raamattua ja Harry Potter-kirjoja on käännetty useammalle kielelle kuin hänen kirjojaan. Christien näytelmää Hiirenloukku (The Mousetrap) on esitetty Lontoon West Endissä vuodesta 1952 asti; se on maailman pisimpään yhtäjaksoisesti esitetty näytelmä ja sillä on ollut miljoonia katsojia.
Agatha Christien teoksia pidetään perinteisen salapoliisiromaanin, niin sanotun ”whodunit” -dekkarin, klassisimpina edustajina. Hän piti tiukasti kiinni ”reilusta pelistä” lukijoita kohtaan ja huolehti siitä, että lukijalle annettiin kaikki arvoituksen ratkaisuun tarvittavat johtolangat, niin että tämä pystyi (ainakin periaatteessa) selvittämään rikoksen jo ennen kirjan etsivää. Hän ei myöskään hyväksynyt yliluonnollisia selityksiä. Teosten rikokset sijoittuvat tavallisesti yläluokan piiriin, ja niiden ratkaisijana toimii huippuälykäs yksityisetsivä, kuten Hercule Poirot, tai taitava harrastelija, kuten neiti Marple, joka ratkaisee murhan poliisin nenän edessä.

ARTHUR C. CLARKE (s. 1917, Minehead)

19 arthuscclarke
Sir Arthur Charles Clarke on brittiläissyntyinen kirjailija ja keksijä. Häntä pidetään 1900-luvun science fictionin kärkinimiin kuuluvana kirjoittajana. Clarke on kirjoittanut 1950-luvulta lähtien useita kymmeniä tieteiskirjoja, ja hän on vakavan sci-fin arkkityyppinen edustaja. Hänellä on myös joitain lennokkaampia teoksia kuten Kadonnut Menneisyys, ja myös kuuluisa Avaruusseikkailu 2001 sisältää varsin fantasianomaisia piirteitä.
Monissa kirjoissaan Clarke käyttää paljon teknisten ja tieteellisten ideoiden esittelemisen lisäksi myös henkilödraamaa. Yhteiskunnallisia aiheita Clarkella on kirjoissaan hieman vähemmän, mutta hän on teoksissaan käsitellyt esimerkiksi erilaisia poliittisia järjestelmiä ja uskonnon roolia yhteiskunnassa. Clarken kirjoissaan esittämiä ennustuksia ovat esimerkiksi maasta avaruuteen ulottuvat hissitornit, suora demokratia tietoverkkojen kautta ja edustuksellisen presidentin valitseminen arvalla kaikkien kansalaisten joukosta.
Clarken kuuluisin kirja on Avaruusseikkailu 2001, jonka hän kirjoitti samalla, kun hän laati käsikirjoitusta samannimiseen Stanley Kubrickin ohjaamaan elokuvaan. Kirjassa matkustetaan Saturnukseen ja elokuvassa Jupiteriin, koska jälkimmäinen planeetta oli visuaalisesti helpompi toteuttaa elokuvaa tehtäessä.

CARLO COLLODI (1826, Firenze – 1890, Firenze)

20 carlocollodi
Carlo Collodi (synt. Carlo Lorenzini) oli italialainen kirjailija ja toimittaja. Hän perusti kaksi satiirista lehteä, Il Lampionen ja La Scaramuccian ja käänsi italiaksi ranskalaisen lastenkirjailijan Charles Perraultin töitä. Collodin tunnetuin teos on alun perin Puunuken tarina-nimeä kantanut Pinocchio.

KNK_Piktogrammit_2014 RGB

SUSAN COOLIDGE (1835, Cleveland, Ohio – 1905, Newport, Rhode Island)

21 susancoolidge
Sarah Chauncey Woolsey oli yhdysvaltalainen lastenkirjailija, joka kirjoitti kirjoja taiteilijanimellä Susan Coolidge. Hänen tunnetuin teoksensa on tyttökirja Katyn toimet ja sen jatkoteokset Katy koulussa, Katyn myöhemmät toimet, Clover ja Alppilaakson maja. Woolsey työskenteli sairaanhoitajana Yhdysvaltain sisällissodan aikana, minkä jälkeen hän alkoi kirjoittaa.

JAMES F. COOPER (1789, Burlington, New Jersey – 1851, Cooperstown, New York)

22 jamesfcooper
James Fenimore Cooper oli tuottelias ja suosittu yhdysvaltalainen kirjailija 1800-luvun alussa. Erityisesti Cooper muistetaan romaanikirjailijana, joka kirjoitti lukuisia meritarinoita ja historiallisia, romanttisia kertomuksia. Cooperista tuli länteen sijoittuvan intiaaniromaanin isä. Cooperin romaanien tarinoissa on myös vakavampi juonne, jossa heijastuu Yhdysvaltojen historiallinen kehitys ja henkilöiden valinnat hyvän ja pahan välillä.
Tunnetuin on Nahkasukka-sarja, jonka päähenkilö on Natty Bumppo. Natty Bumppon intiaaniystävä on Chingachgook ja tämän poika Unkas. Sarjassa Nattyn elämää kuvataan kuudenkymmenen vuoden ajan. Natty on rehti eränkävijä ja Chingachgook on ”jalo villi”. Sarjan kuuluisin teos on Viimeinen mohikaani, jota monet pitävät Cooperin pääteoksena. Se on kirjoitettu antiikin tragedian kuosiin, rakkaus ja tulevaisuus väistyvät kuoleman ja koston edessä.

DANIEL DEFOE (n. 1660, Lontoo – 1731, Lontoo)

23 danieldefoe
Daniel Defoe oli englantilainen kirjailija, journalisti ja vakooja, joka muistetaan parhaiten romaanistaan Robinson Crusoe. Defoeta on pidetty eräänä varhaisimpana kuuluisana romaanikirjailijana. Robinson Crusoe oli liki 60-vuotiaan Defoen ensimmäinen romaani ja kirjailija on saattanut perustaa sen skotlantilaisen merenkulkijan Alexander Selkirkin tositapaukseen. Defoen seuraava romaani, Kapteeni Singleton ilmestyi 1720 ja Moll Flanders vuonna 1722.

CHARLES DICKENS (1812, Portsmouth – 1870, Higham)

24 charlesdickens
Charles Dickens on tunnetuin Englannin viktoriaanisen kauden kirjailijoista. Hän oli aikansa tuotteliaimpia viihdekirjailijoita. Dickensin teokset julkaistiin yleensä aikakauslehdissä jatkosarjoina, joita seurattiin kuin nykyajan saippuaoopperaa. Julkaisumuodosta lienee johtunut, että ne laajenivat valtaviksi tiiliskiviksi. Dickensin romaaneille ovat ominaisia parodiset, miltei surrealistisen höpsöt ja juuri siksi mieleenpainuvat henkilöhahmot, esimerkiksi Pickwick-kerhon hömelöt herrasmiehet, sekä suuret tunteet, jollaisia ei yleensä yhdistetä englantilaiseen kulttuuriin. Viktoriaanisen maailman kuvaus on tarkkaa ja maanläheistä huolimatta satiirisesta liioittelusta; juonten yksinkertaisuus hukkuu yksityiskohtien paljouteen ja mehevän nokkelaan, puhekielen kliseitä irvailevaan ja sanoilla leikittelevään kieleen.
Dickensin kuuluisimmat romaanit ovat Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit (The Pickwick Papers, oikeastaan The Posthumous Papers of the Pickwick Club), David Copperfield, Suuria odotuksia (Great Expectations), Nicholas Nickleby, Oliver Twist, Bleak House ja Kaksi kaupunkia (The Tale of Two Cities). Tunnettu on myös hänen joulukertomuksensa saituri Scroogesta, Joululaulu (A Christmas Carol). Selvimmin omaelämäkerrallinen on David Copperfieldin tarina, kun taas Kahdessa kaupungissa Dickens uskaltautuu kuvaamaan Ranskan vallankumouksen tapahtumia.
Dickensiä pidetään laajalti Englannin ja englantilaisuuden symbolina. Satiiri ja yhteiskuntakritiikki olivat hänen teoksissaan keskeisellä sijalla.

FJODOR DOSTOJEVSKI (1821, Moskova – 1881, Pietari)

25 fjodordostojevski
Fjodor Mihailovitš Dostojevski oli venäläinen kirjailija, jota pidetään yleisesti yhtenä romaanitaiteen suurista klassikoista. Dostojevski julkaisi ensimmäisen teoksensa, romaanin Köyhää väkeä vuonna 1844. Hän oli poliittisesti valveutunut ja kuului nuoruudessaan muun muassa Ilja Petroševskin sosialistisiin fourieristeihin, minkä johdosta hänet vuonna 1849 vangittiin ja tuomittiin kuolemaan. Viime hetkellä hänet kuitenkin armahdettiin ja lähetettiin vankileirille Siperiaan. Siellä hänestä tuli puhdas nationalisti ja konservatiivi.
Vuonna 1864 Dostojevskin vaimo, ja pian myös veli kuolivat. Dostojevski eli surun vallassa kykenemättä kirjoittamaan, ja velat kasvoivat hallitsemattomiksi. Dostojevski pakeni suruaan ja velkojaan ulkomaille, mutta sortui uhkapeliin ja menetti loputkin rahansa. Paetakseen heikkoa rahatilannettaan Dostojevski alkoi kirjoittaa uutta teosta Rikosta ja rangaistusta, joka julkaistiin lehdessä jatkokertomuksena. Rikos ja rangaistus on Dostojevskin tunnetuin teos, ja yksi maailmankirjallisuuden suurimpia klassikoita. Dostojevskin viimeiset vuodet olivat tuotteliaita, ja niiden aikana valmistuivat mm. Riivaajat (1872) ja Karamazovin veljekset (1880). Vaikka Dostojevski oli kotimaassaan tunnettu jo elinaikanaan, varsinaisen maailmanlaajuisen kuuluisuuden hän kuitenkin saavutti vasta kuoltuaan.

ARTHUR CONAN DOYLE (1859, Edinburgh – 1930, Windlesham)

26 arthurconandoyle
Sir Arthur Ignatius Conan Doyle oli skotlantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten yksityisetsivä Sherlock Holmesista kertovista tarinoista. Vähemmän tunnettua on, että hän kirjoitti myös tieteiskirjallisuutta, historiallisia romaaneja, runoutta ja tietokirjallisuutta. Conan Doylen menetettyä poikansa ensimmäisessä maailmansodassa hän kääntyi vaimonsa kanssa spiritualismin puoleen, tosin Conan Doyle oli aikaisemminkin tuntenut vetoa parapsyykkisiin ilmiöihin. Tunnettuna henkilönä Conan Doylesta tuli suuri mainosvaltti spiritualistiselle liikkeelle, ja häntä onkin kutsuttu spiritualismin Paavaliksi lukuisten luentojen ja kirjoitusten vuoksi.
Sherlock Holmes esiintyi kaikkiaan 56 novellissa ja neljässä Doylen romaanissa (lisäksi myöhemmin myös monissa muiden kirjailijoiden romaaneissa ja tarinoissa). Doyle osallistui Etelä-Afrikan buurisotaan vuosisadan vaihteessa vapaaehtoisen siviilijärjestön kenttäsairaalan lääkärinä ja toimi myös joidenkin lehtien kirjeenvaihtajana. Hänet aateloitiin vuonna 1902 buurisodan aikaisten ansioiden vuoksi.

ALEXANDRE DUMAS (1802, Villers-Cotterêts – 1870, Pariisi)

27 alexandredumas
Alexandre Dumas, koko nimeltään Dumas Davy de la Pailleterie, oli romantiikan ajan ranskalainen romaanikirjailija. Hänen kuuluisimmat teoksensa ovat Kolme muskettisoturia ja Monte-Criston kreivi. Äiti ja sisar opettivat Alexandrea kotona, mutta tämä ei ollut opiskelusta kovin innostunut. Sen sijaan Alexandre rakasti kirjoja: hän luki kaiken, mitä käsiinsä sai. Äiti kertoi hänelle myös tarinoita isän urheista sotilasteoista Napoleonin kunnian vuosien aikana. Tarinat ruokkivat Alexandren vilkasta mielikuvitusta seikkailuineen ja sankareineen. Työskennellessään Pariisissa Dumas alkoi kirjoittaa artikkeleita aikakauslehtiin ja näytelmiä teatteriin. Vuonna 1829 valmistui hänen ensimmäinen näytelmänsä, joka saavutti suurta yleisönsuosiota. Seuraavana vuonna hänen toinen näytelmänsä osoittautui yhtä suosituksi, ja sen seurauksena Dumas pystyi taloudellisesti työskentelemään täysipäiväisenä kirjailijana.
Dumasin isoäiti oli musta haitilainen orja, ja sekaverisyys sekä rasistiset asenteet vaikuttivat kirjailijaan koko hänen elämänsä ajan. Postuumina kunnianosoituksena Dumasin ruumis kaivettiin ylös Villers-Cotterêtsin hautausmaalta vuonna 2002 ja kuljetettiin juhlallisessa paraatissa Pariisin Panthéoniin, suureen mausoleumiin, johon Ranskan kuuluisia henkilöitä on haudattu. Kunnianosoituksen kautta tunnustettiin, että vaikka Ranskassa oli syntynyt monia suuria kirjailijoita, kukaan ei ole ollut yhtä luettu kuin Alexandre Dumas. Hänen tarinoitaan on käännetty lähes sadalle kielelle, ja ne ovat inspiroineet yli 200 elokuvaa.

UMBERTO ECO (s. 1932, Alessandria, Italia)

28 umbertoeco
Umberto Eco on maailmanlaajuisesti tunnettu italialainen kirjailija ja semiotiikan professori Bolognan yliopistossa. Umberto Econ toiminta on tapahtunut todella laajalla alalla. Häneen voidaan hyvinkin liittää mm. seuraavat määritelmät: semiootikko, keskiajan estetiikan tutkija, joukkotiedotuksen asiantuntija, lingvisti ja filosofi, tietenkin myös kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja. Hänen akateeminen uransa ja CV:nsä on laaja, mutta silti hän on ollut koko ajan Bolognan yliopiston humanististen tieteiden korkeakoulun johtaja ja semiotiikan professorin viran haltija.
Umberto Econ ensimmäinen kaunokirjallinen teos, romaani Ruusun nimi (Il nome della rosa, 1980) sai osakseen maailmanlaajuisen suosion: sitä myytiin 16 miljoonaa kappaletta, ja se käännettiin 26 eri kielelle. Näin huolimatta teoksen vaikeasta ja tiiviistä sisällöstä. Tässä ”keskiaikaisessa dekkarissa” Eco tuo kansanomaistettuna esiin semiologiset näkemyksensä ja teoriansa kielestä, samat joita hän oli opettanut Torinossa.
Hänen toinen romaaninsa Foucaultin heiluri (Il pendolo di Foucault 1988) saavutti edellisen tavoin suuren suosion, joskin perusteet olivat hyvin erilaiset. Econ johdattelemana kirjan lukijat lähtevät löytämään arvoituksellisia tai profeetallisia symboleja. Eco on nykyhetken tärkeimpiä ajattelijoita ja kirjoittajia koko maailmankin mittakaavassa. Hän on ansioitunut erityisesti myös tieteellisten tekstien kansanomaistajana. Suomessa Eco tunnetaan epäilemättä lähinnä kaunokirjailijana. Hänen esikoisromaaninsa Ruusun nimi on myös filmatisoitu.

THORBJÖRN EGNER (1912, Oslo – 1990, Oslo)

29 thorbjörnegner
Thorbjörn Egner oli norjalainen kirjailija, sanoittaja ja kuvittaja. Hänet tunnetaan lapsille suunnatuista kirjoista, näytelmistä ja musikaaleista. Egner toimi myös lavastajana ja julkaisi kansantieteellisiä teoksia. Lastennäytelmien kirjoittajana hänet tunnetaan kautta Euroopan. Egnerin tunnettuja lastenkirjoja ovat muun muassa Kasper, Jesper ja Joonatan, kolme iloista rosvoa (1955), Satu hammaspeikosta (1946) ja Hyppelihiiri Myökki-Pyökki-metsässä (1953).

BRET EASTON ELLIS (s. 1964, Los Angeles)

30 breteastonellis
Bret Easton Ellis on yhdysvaltalainen nykykirjailija. Hänen tunnetuin teoksensa on Amerikan Psyko (1991), joka kertoo newyorkilaisen Wall Street -pankkiiri Patrick Batemanin, 26 vuotta, pimeästä puolesta – elämästä raiskaajana, tappajana ja ihmisten paloittelijana. Ellisin kirjoista Alta nollan (Less than zero, 1984)), Amerikan psyko (American Psycho), Vetovoiman lait (Rules of Attraction, 1987) ja Glamorama (Glamorama, 2000) on tehty myös filmiversiot.

KNK_Piktogrammit_2014 RGB

EDWARD S. ELLIS (1840, Geneva, Ohio – 1916, Cliff Island, Maine)

31 edwardsellis
Edward Sylvester Ellis oli amerikkalainen kirjailija, joka toimi ennen kirjailijaksi ryhtymistään opettajana. Vuonna 1860 hän julkaisi romaanin Seth Jones: or, The Captives of the Frontier Beadle-kustantamon Dime Novels -sarjassa. Teos sai suuren suosion ja Ellisin menestyksekäs kirjailijan ura alkoi. Hän oli hyvin tuottelias ja käytti lukuisia eri kirjailijanimiä. Hän kirjoitti myös tietoteoksia. Suomessa Ellisin tunnetuin seikkailuhahmo on intiaani Nopsajalka (Deerfoot).

HENRY FIELDING (1707, Glastonbury – 1754, Lissabon)

32 henryfielding
Henry Fielding oli englantilainen kirjailija, jonka romaanit vaikuttivat suuresti 1700- ja 1800-lukujen englantilaisen romaanin kehitykseen ja realismin vakiintumiseen Englannin kirjallisuudessa. Hän kirjoitti myös näytelmiä, runoja sekä esseitä. Fieldingin tunnetuin teos on vuonna 1749 ilmestynyt Tom Jones (tunnettu myös nimellä The History of Tom Jones, A Foundling), joka on yksi ensimmäisistä koskaan kirjoitetuista romaaneista.

JALMARI FINNE (1874, Kangasala – 1938, Helsinki)

33 jalmari finne
Jalmari Finne oli teatterimies ja kirjailija. Hän johti hetken aikaa Suomen Kansallisteatteriakin. Hän oli myös historiantutkija ja grafologi. Parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin Kiljusen herrasväestä, joiden seikkailuista hän kirjoitti kahdeksan kirjaa vuosina 1914-1925. Lastenkertojana hän oli uusi ilmiö Suomessa: Herrasväen seikkailut olivat farssimaisia, rasavillejä ja vauhdikkaita kertomuksia ilman opettavaisuutta.

JOHN FINNEMORE

Robin Hood on länsimaisen tarinaperinteen tunnetuimpia hahmoja. Hänen seikkailuistaan on kirjoitettu tarinoita ja tehty useita elokuvia ja tv-sarjoja. Yksi kuuluisimmista kirjoista on John Finnemoren kirjoittama teos Robin Hood (The Story of Robin Hood and His Merry Men, 1924). Kertomus vanhojen tarujen ja laulujen ikuistamasta englantilaisesta kansansankarista, vapaiden metsäsissien ruhtinaasta ja hänen uljaista seuralaisistaan kiehtoo yhä uusia sukupolvia.

IAN FLEMING (1908, Lontoo – 1964, Canterbury)

35 ianfleming
Ian Lancaster Fleming oli brittiläinen kirjailija, joka muistetaan parhaiten James Bond -romaanisarjasta. Fleming työskenteli lehtimiehenä ja pörssimeklarina ennen toista maailmansotaa. Juuri ennen sotaa Fleming värvättiin laivaston tiedustelupalvelun vara-amiraali John Godfreyn henkilökohtaiseksi avustajaksi.
Flemingin tiedustelupalvelutausta antoi hänelle tietoa ja kokemusta kirjoittaa vakoiluromaaneja. Ensimmäinen James Bond -tarina Casino Royale julkaistiin vuonna 1953. Uskotaan, että ensimmäisessä tarinassa esiintyvä naishahmo Vesper Lynd perustuu oikeasti eläneeseen SOE:n agenttiin Christine Granvilleen.
Kahdentoista Bond-romaanin ja kahden Bond-novellikokoelman lisäksi Fleming tunnetaan myös lastentarinasta Chitty Chitty Bang Bang. Muut kirjailijat – kuten John Gardner ja Raymond Benson – ovat kirjoittaneet lisää James Bond -kirjoja, osan elokuvien pohjalta.

JOSTEIN GAARDER (s. 1952, Oslo)

36 josteingaarder
Jostein Gaarder on Oslossa syntynyt norjalainen kirjailija, joka opiskeli germaanisia kieliä ja teologiaa Oslon yliopistossa. Ennen ryhtymistään kirjailijaksi Gaarder myös opetti uskontoa ja filosofiaa.
Gaarder on kirjoittanut 13 teosta ja on saanut kirjoistaan useita palkintoja. Hänen myydyin kirjansa on läpimurtoteos Sofian maailma, joka on käännetty 53 kielelle ja josta on tehty myös mm. elokuva, musikaali, cd-rom sekä tv-sarja. Se on kertomus 14-vuotiaasta norjalaistytöstä, Sofiasta, ja tämän löytöretkestä ajattelun ihmeisiin. Kirja on sekoitus mysteeriä, filosofian historiaa ja nuortenkirjallisuutta, mutta ei yhtä selkeästi nuorille suunnattu kuin monet muut Gaarderin kirjat. Gaarder kirjoittaa mieluiten lapsille ja nuorille suunnattuja kirjoja lasten näkökulmasta, mutta on julkaissut myös aikuisille tarkoitettuja kirjoja.

WILLIAM GOLDING (1911, Newquay – 1993, Perranarworthal)

37 williamgolding
Sir William Gerald Golding oli englantilainen kirjailija, joka tutki teoksissaan erityisesti syyllisyyden ja kärsimyksen ongelmaa sekä käsitteli ihmisen moraalista olemusta vertauskuvallisen esitystavan keinoin.
Esikoisromaaninsa Kärpästen herran lisäksi Goldingin teoksista on suomennettu muun muassa Vapaa putoaminen, Näkyvä pimeys, Perilliset sekä trilogia Merimatka, Laskusilta ja Laiva tulessa. Nobelin kirjallisuuspalkinnon Golding sai vuonna 1983. Hän sai myös Booker-kirjallisuuspalkinnon Merimatka-teoksesta vuonna 1980.

RENÉ GOSCINNY (1926, Pariisi – 1977, Pariisi)

38 renegoscinny
René Goscinny oli ranskalainen sarjakuvakäsikirjoittaja ja kirjailija. Parhaiten hänet tunnetaan yhteistyössä Albert Uderzon kanssa tehdyistä albumisarjoista Asterix ja Umpahpah. Hänen albumisarjojaan ovat myös Lucky Luke (yhdessä Morrisin kanssa) ja Ahmed Ahne (yhdessä Jean Tabaryn kanssa). Sarjakuvakäsikirjoitusten lisäksi hän on kirjoittanut lastenkirjoja kuten Nikke-kirjasarjan.

KENNETH GRAHAME (1859, Edinburgh – 1932, Pangbourne, Englanti)

39 kennethgrahame
Englantilainen Kenneth Grahame ei koskaan ollut varsinainen ammattikirjailija. Kuitenkin hän jäi elämään maailmankuuluna klassikkokirjailijana teoksellaan Kaislikossa suhisee. Grahame menestyi hyvin urallaan kohoten Lontoon pankin merkittäväksi virkamieheksi. Kaislikossa suhisee – tarinoita hän alkoi kertoa pienelle pojalleen iltasatuina. Jo lapsena Kenneth Grahame meloi mielellään kanootilla pitkin jokivartta ja tarkkaili sen eläimistöä. Tuohon tuttuun ympäristöön hän myöhemmin sijoitti sellaiset pienet vilistäjäystävykset kuin myyrän, mäyrän, rotan ja rupikonnan.

GRIMMIN VELJEKSET

40 grimminveljekset
Grimmin veljekset Jakob (1785 – 1863) ja Wilhelm Grimm (1786 – 1859) olivat saksalaisia kielitieteilijöitä ja kulttuurintutkijoita, jotka keräsivät talteen vanhoja satuja ja julkaisivat useita satukokoelmia. Ensimmäinen satukokoelma Kinder- und Hausmärchen julkaistiin 1812 ja se sisälsi yli 200 satua. Alkuperäisissä julkaistuissa muodoissaan sadut ovat hyvin synkkiä ja väkivaltaisia. Nykyään saduista tunnetaankin yleensä vain niiden ”Disney-versiot”. Alkuperäiset kansansadut olivat vielä raadollisempia: Grimmit keksivät satukliseen ”paha äitipuoli”, kun taas kansantarinoissa omat vanhemmat muun muassa myivät Hannun ja Kertun noita-akalle.

KNK_Piktogrammit_2014 RGB

IMMI HELLÉN (1861, Kuorevesi – 1937, Helsinki)

41 immihellen
Immi Hellén, oikealta nimeltään Ingeborg Hellén, oli suomalainen runoilija, jonka teoksista tunnetuimpia ovat lastenlaulujen sanoitukset Maan korvessa kulkevi lapsosen tie ja Pieni nokipoika vaan. Koulutukseltaan ja kutsumukseltaan Immi Hellén oli kansakoulunopettaja. Hän toimi myös eläinsuojeluyhdistyksessä ja raittiusliikkeessä. Nämä arvot heijastuvat myös Hellénin runoissa ja lauluissa.

ERNEST HEMINGWAY (1899, Oak Park, Illinois – 1961, Ketchum, Idaho)

42 ernesthemingway
Ernest Miller Hemingway oli 1900-luvun tärkeimpiä yhdysvaltalaisia kirjailijoita. Hemingway julkaisi useita romaaneja ja novellikokoelmia. Hänelle luovutettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto vuonna 1954. Hemingwayn teoksia ovat muun muassa Ja aurinko nousee (The Sun Also Rises, 1926), Jäähyväiset aseille (Farewell to Arms, 1929), Kirjava satama (To have and have not, 1937) ja Kenelle kellot soivat (For Whom the Bell Tolls, 1940). Hemingwayn kirjojen pohjalta on tehty useita Hollywoodin kuuluisia elokuvia.

E.T.A. HOFFMANN (1776, Köningsberg, Saksa – 1822, Berliini)

43 etahoffman
Ernst Theodor Amadeus Hoffmann oli saksalainen kirjailija, juristi, säveltäjä, musiikkikriitikko, piirtäjä ja karikaturisti. Hoffmann on jäänyt kirjallisuushistoriaan lyhennetyssä muodossaan E. T. A. Hoffmann. Suurimman maineensa E.T.A Hoffmann sai teoksestaan Pähkinänsärkijä josta Tshaikovski sävelsi kuuluisan balettinsa. Syntymänimeltään Hoffmann oli Ernst Theodor Wilhelm, mutta muutti myöhemmin Mozartia kunnioittaakseen kolmannen etunimensä Amadeukseksi.

HEINRICH HOFFMANN (1809, Frankfurt – 1894, Frankfurt)

44 heinrichhoffman
Heinrich Hoffman oli saksalainen lääkäri ja kirjailija. Hoffmann oli kiinnostunut lääkärinä erityisesti lasten sairauksista ja psykiatriasta. Hänestä tuli vuonna 1851 Frankfurtin kaupungin mielitauti- ja epilepsiasairaalan Affensteinin johtaja. Hoffmann työskenteli monin tavoin mielisairaiden hoidon kehittämiseksi. Hoffmannin teos Struwwelpeter käännettiin useimmille kielille. Suomeksi kirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1869, jolloin sen nimenä oli Lasten Joulu Tauluja eli opettavaisia juttuja kuvinensa (Jörö-Jukka, Pikku-Lassi, joka ei soppaa syönyt, y.m.). Sen oli suomentanut Y. S. Yrjö-Koskinen. Jörö-Jukka -nimen suomenkielinen kirja sai vasta vuonna 1922. Markus Brummer-Korvenkontion aikaisemmin mainitussa teoksessa on alkuperäinen kuvitus, jota ei ole käytetty muissa suomenkielisissä laitoksissa vuoden 1922 jälkeen. Hoffmann kirjoitti ja kuvitti Jörö-Jukan lisäksi viisi muuta lastenkirjaa.

VICTOR HUGO (1802, Besançon – 1885, Pariisi)

45 victorhugo
Victor Hugo oli ranskalainen kirjailija romantiikan ajalta. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat Pariisin Notre-Dame ja Kurjat. Victor Hugo oli myös innokas ihmisoikeuksien puolustaja, vaikkakin hänen poliittiset aatteensa vaihtelivat ajan kuluessa. Nuorena hän oli hyvin konservatiivinen, mutta kääntyi vuosikymmenten kuluessa yhä enemmän vasemmalle. Hänen intonsa ihmisoikeuksien puolesta oli kuitenkin jatkuvaa, ja näistä tunteista syntyi myös hänen teoksensa Kurjat, joka ilmestyi vuonna 1862 ja saavutti suuren menestyksen heti ilmestyttyään. Käsikirjoitus Kurjiin syntyi alun perin jo vuosia ennen ilmestymistä, mutta koska Hugon aatteet – ja asenteet mm. kirkkoa kohtaan – olivat muuttuneet, kirjoitti hän koko kirjan uudelleen. Kurjien ilmestymisen aikaan Victor Hugo oli maanpaossa Napoleon III:n vuoksi. Vuonna 1870 hän kuitenkin pääsi palaamaan kotimaahansa – ja pian hänet valittiin senaatin jäseneksi.

ANNA-LEENA HÄRKÖNEN (s. 1965, Liminka)

46 annaleenahärkönen
Anna-Leena Härkönen on suomalainen kirjailija, näyttelijä ja käsikirjoittaja. Härkönen sai paljon julkisuutta jo esikoisromaanillaan Häräntappoase, jonka hän kirjoitti ollessaan Kempeleen lukion toisella luokalla. Häräntappoaseesta on tehty sovitukset myös televisioon ja teatteriin. Näyttelijänä Härkönen nousi julkisuuteen Mikko Niskasen elokuvan Mona ja palavan rakkauden aika (1985) kautta. Siinä hän näytteli nuorta lukiolaistyttöä, joka löytää Jeesuksen. Härkösen tunnetuin rooli on kuitenkin ehkä Liisa Metsolan osa suositussa TV-sarjassa Metsolat. Härkönen on toiminut myös käsikirjoittajana niin televisiosarjoissa kuin elokuvissakin.

HENRIK IBSEN (1828, Skien – 1906, Kristiania (Oslo))

47 henrikisben
Henrik Johan Ibsen on Norjan tunnetuin näytelmäkirjailija. Hänestä alkoi nykyaikaisen realistisen draamanäytelmän menestys. Ibsenin teokset vaikuttivat myös suomalaisen kirjallisuuden 1800-luvun lopun realismiin. Hän on tunnetuimpia norjalaisia taiteilijoita. Suurin osa Ibsenin ajan yhteiskuntaa piti hänen näytelmiään skandaalimaisina, sillä viktoriaaniset perhearvot ja käytöstavat olivat vielä vallalla ja niiden kyseenalaistamista pidettiin moraalittomana ja loukkaavana. Ibsenin näytelmät tutkivat julkisivujen takana olevaa todellisuutta, mitä tuon ajan yhteiskunta ei halunnut nähdä. Esimerkiksi näytelmä Nukkekoti (Et dukkehjem) tarkastelee kriittisesti avioliittoa ja naisen asemaa.
Ibsenin teoksia on suomennettu 1870-luvulta lähtien ja myös esitetty suomalaisissa teattereissa. 1800-luvulla painottuivat yhteiskunnalliset (Nora, Yhteiskunnan tukeet, Kummittelijoita, Rosmersholma) ja historialliset (Inger, Östråtin rouva, Kuninkaan alut, Helgelannin sankarit) näytelmät, kun taas Ibsenin tuotannon symbolistiset ja fantasiaelementtejä sisältävät teokset (Pikku Eyolf, Merenneito, Rakentaja Solness) nousivat kiinnostuksen kohteiksi suomalaisen uusromantiikan ja symbolismin myötä. Kolmas teosryhmä ovat Ibsenin aatenäytelmät (Brand, Peer Gynt).

ALFRED EMIL INGMAN (1860, Karvia – 1917, Vaasa)

Alfred Emil (A. E.) Ingman oli suomalainen pappi ja nuortenkirjailija. Ingmanin teokset ovat erähenkisiä poikien seikkailukirjoja, ja ne sisältävät myös fantastisia aineksia. Niistä on otettu useita painoksia eri nuortenkirjasarjojen puitteissa. Ingmanin tunnetuin teos on vuonna 1915 ilmestynyt Rimpisuon usvapatsas.

JOHN IRVING (s. 1942, Exeter, New Hampshire)

49 johnirving
John Irving (alkujaan John Wallace Blunt Jr.) on yhdysvaltalainen kirjailija, jonka useita teoksia on filmattu (Garpin maailma, Kaikki isäni hotellit, Oman elämänsä sankari). Irvingin kolme ensimmäistä kirjaa eivät saavuttaneet suosiota, mutta neljäs teos, Garpin maailma, sai taakseen suuren tuen ja pääsi finalistiksi American Book Awardissa (nykyään National Book Award). Vuonna 2000 Irvingille myönnettiin Oscar-palkinto parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta elokuvaan Oman elämänsä sankari (The Cider House Rules).

TOVE JANSSON (1914, Helsinki – 2001, Helsinki)

50 tovejansson
Tove Marika Jansson oli suomenruotsalainen kirjailija, taidemaalari, filosofian tohtori, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija, joka tunnetaan parhaiten Muumi-kirjojen luojana. Jansson on Suomen käännetyin kirjailija. Kansainvälisesti tunnetuksi Jansson tuli satukirjoillaan (vuodesta 1945) ja sarjakuvillaan, joiden päähahmo on hyväntahtoinen Muumipeikko. Veljensä Lars Janssonin kanssa Tove Jansson kirjoitti ja piirsi Muumipeikko-sarjakuvaa 21 vuoden ajan. Sarjakuva ilmestyi yli 40 maassa vuosina 1954–1975. Tove Jansson sai työstään useita palkintoja. Hän sai vuonna 1966 Hans Christian Andersen -palkinnon työstään lastenkirjallisuuden hyväksi. Valtion kirjallisuuspalkinnon hän sai vuosina 1963, 1971 ja 1982.
Monien suomalaisten mielestä Jansson olisi elämäntyöstään ansainnut myös Nobelin kirjallisuuspalkinnon (esimerkiksi yhdessä Astrid Lindgrenin kanssa), mutta Janssonille itselleen palkinnot eivät merkinneet suuria. Omien muumikirjojensa lisäksi Jansson myös kuvitti muita lastenkirjallisuuden klassikoita, kuten J. R. R. Tolkienin Lohikäärmevuori (jonka myöhempi, tunnetumpi suomennos on Hobitti eli sinne ja takaisin). Janssonin piirtämä kuva on Suomen Tolkien-seuran tunnuksena.

KNK_Piktogrammit_2014 RGB

MARIA JOTUNI (1880, Kuopio – 1943, Helsinki)

51 mariajotuni
Maria Gustaava Jotuni, vuoteen 1906 Haggrén, vuodesta 1911 Jotuni-Tarkiainen, oli merkittävä suomalainen kirjailija ja näytelmäkirjailija. Vaikka Jotuni muistetaan ehkä parhaiten 20 vuotta hänen kuolemansa jälkeen julkaistusta romaanista Huojuva talo, hän oli lyhyen tekstin sekä dialogin taitaja. Jotunin ensimmäisen novellikokoelma Suhteita julkaistiin vuonna 1905, mutta suurempaa huomiota sekä kritiikkiä herätti vasta toinen kokoelma Rakkautta (1907), jonka ensimmäinen painos myytiin pian loppuun.
Jotuni käsitteli kirjoituksissaan ihmistä, feministinä erityisesti naisia ja naisten asemaa. Näiden lisäksi hän käsitteli muita yhteiskunnallisia epäkohtia, usein kyseenalaistavan huumorin keinoin.

JAMES JOYCE (1882, Dublin – 1941, Zürich)

52 jamesjoyce
James Augustine Aloysius Joyce oli irlantilainen kirjailija ja runoilija. Häntä pidetään yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä kirjailijoista. Joyce tunnetaan parhaiten novellikokoelmastaan Dublinilaisia (Dubliners) sekä romaaneistaan Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta (A Portrait of the Artist as a Young Man), Odysseus (Ulysses) ja Finnegans Wake (ei suomennettu). Joycen tuotannossa ovat kokemukset Irlannista olennaisia huolimatta siitä, että hän asui suurimman osan elämästään ulkomailla. Irlannista tulevat tapahtumapaikat ja suurin osa teosten aiheista. Joyce loi Dublinista oman kirjallisen pienoisuniversuminsa.
Joycella on ”vaikean” kirjailijan maine, sillä hänen teoksensa ovat täynnä hämäriä viittauksia, latinankielisiä lauseita sekä mytologisia rinnastuksia. Joycen asema kirjallisuudessa on kuitenkin samanlainen kuin Picasson kuvataiteissa.

ARVID JÄRNEFELT (1861, Pietari – 1932, Helsinki)

53 arvidjärnefelt
Arvid Järnefelt oli varatuomari ja 1900-luvun vaihteessa huomattavin suomalainen aatehistoriallinen kirjailija. Kuvaukset ajan aateliston elämästä Suomessa ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita.
Vuonna 1889 Arvid perusti ystäviensä Eero Erkon ja Juhani Ahon kanssa Päivälehden edistämään nuorsuomalaisten aatetta. Päivälehti tunnetaan nykyisin nimellä Helsingin Sanomat. Esikoisteoksen Isänmaa (1893) jälkeen Arvid Järnefeltin työpajasta lähti maailmalle kolmisenkymmentä teosta – vakavaa ja kevyttä, aateromaaneja ja näytelmiä, kertomuksia ja kiistakirjoituksia.

FRANZ KAFKA (1883, Praha – 1924, Wien)

54 franzkafka
Franz Kafka oli juutalainen kirjailija, joka syntyi ja eli Prahassa, Böömissä (nykyisin osa Tšekkiä). Kafka kirjoitti suurimmaksi osaksi saksaksi, ja häntä pidetäänkin Saksassa kotimaisena kirjailijana. Häntä pidetään eksistentialistisen kirjallisuuden edustajana. Huomattava osa Kafkan merkittävimmästä tuotannosta on julkaistu vasta postuumisti.
Kafkan teosten ilmapiiri on synkkä ja teemoina ovat useimmiten käsittämätön ahdistus, vaino ja irrallisuuden tuntu. Päähenkilöt ovat usein kyvyttömiä toimimaan haluamallaan tavalla. Esimerkiksi romaanissa Oikeusjuttu heijastuu Kafkan hienovarainen satiiri virkavaltaistunutta yhteiskuntaa kohtaan.

AINO KALLAS (1878, Viipurin mlk – 1956, Helsinki)

55 ainokallas
Aino Kallas oli suomalainen kirjailija, jonka tuotannosta löytyy niin runoja, novelleja kuin näytelmiäkin. Hän saavutti ensimmäisen taiteellisen menestyksensä novellikokoelmilla Meren takaa, osat 1 ja 2, vuosilta 1904–1905. Tässä kokoelmassa kuten myös novellissaan Ants Raudjalg Kallas kuvaa ajan yhteiskunnallisia oloja Virossa ja virolaisten tukalaa asemaa milloin saksalaisten moisionomistajien, milloin venäläisten viranomaisten painostuksessa, realistisen tarkasti ja tosipohjaisesti.
Novellikokoelma Lähtevien laivojen kaupunki sai vaikutteita symbolismista. Se merkitsi käännekohtaa Kallaksen tuotannossa ja siirtymistä yhteiskunnallisista aiheista universaalimpiin, myyttisiin aiheisiin. Tämä kirjallinen murroskausi kuvastaa myös myrskyjä kirjailijan omassa elämässä, joista ehkä vaikuttavin oli rakkaussuhde Eino Leinoon vuosina 1916–1919. Rakkaus Leinoon oli Aino Kallaksen taiteen suuri liikkeellepaneva taustaelämys. Suhteen aikana ja sen jälkeen syntyneisiin symbolistisiin ja impressionistisiin teoksiin kuuluvat mm. Seitsemän: Titanic-novelleja ja Katinka Rabe, jossa Kallas kuvaa sukunsa menneisyyttä. Kaiken kaikkiaan Kallas julkaisi kymmenen novellikokoelmaa, joihin sisältyy useita suomalaisen novellistiikan kauneimpia saavutuksia. Myöhempinä vuosinaan Kallas kirjoitti näytelmiä, kuten Mare ja hänen poikansa ja Bathsheba Saarenmaalla, josta tehtiin myös ooppera.

TAUNO KARILAS (1900, Piippola – 1980, Piippola)

Tauno Karilas (vuoteen 1906 Karlsberg) oli suomalainen kirjailija. Karilas oli Suojeluskuntajärjestön Hakkapeliitta-lehden toimittaja 1930-1944, tämän jälkeen toimittajana lehdissä Valojuova ja Nuoli. Karilas toimi myös Kustannusosakeyhtiö Valistuksen osastonhoitajana vuodesta 1958, Nuorten Kirja ry:n johtokunnassa vuodesta 1946 ja sen puheenjohtajana vuodesta 1954. Kirjailijana Karilas julkaisi nuorisoromaaneja, tietokirjoja ja kokoomateoksia. Useissa 50-luvulla kirjoitetuissa poikien seikkailukirjoissa oli voimakkaan isänmaallinen henki. Karilaan kirjat olivat suosittuja ja niinpä Karilas sai laajaa tunnustusta työstään. Karilaan nuorisokirjallisuutta kohtaan tuntema mielenkiinto ilmeni myös hänen teoksessaan Robinsonista Muumipeikkoon (1962), jossa hän esitteli tämän kirjallisuuden lajin huomattavimpia edustajia.
Karilas loi lisäriimit Otavan julkaisemiin Rymy-Eetu-sarjoihin ja on suomentanut joitain kirjoja, mm. Jules Vernen kirjan Salaliitto. Vuosina 1969–1986 jaettiin nuorisokirjailijoille Tauno Karilas-palkintoa.

ILMARI KIANTO (1874, Pulkkila – 1970, Helsinki)

57 ilmarikianto
Ilmari Kianto oli suomalainen kirjailija, joka syntyi nimellä Ilmari Calamnius, mutta muutti sukunimensä Johannes Linnankosken neuvosta Kiannoksi. Hän käytti myös salanimiä Antero Avomieli sekä Salanimi. Kirjeenvaihdossaan Kianto käytti nimestään muotoa Ilmari Iki-Kianto. Hänet tunnettiin aikanaan vahvana kansankuvaajana. Kiannon tuntemattomampi puoli kuvasi sivistyneistöä ja rikkoi ajan moraalisia, psykologisia ja yhteiskunnallisia tabuja. Hän ihannoi tolstoilaisuutta jopa siinä määrin, että erosi kirkosta, hankki ensimmäisenä suomenkielisenä itselleen siviilivihkimyksen eikä kastanut lapsiaan. Kianto toimi myös aktiivisesti suomalaistamisasiassa.
Kiannon tunnetuimmat teokset ovat Ryysyrannan Jooseppi sekä Punainen viiva. Teokset kuvaavat Suomussalmen korpikylien asukkaita vuosisadan alkupuolella. Molemmat teokset on käännetty useille eri kielille ja niistä on tehty myös elokuvaversiot. Kianto sanoitti myös lauluja, esimerkiksi Oskar Merikannon säveltämän Nälkämaan laulun. Uransa aikana Kianto julkaisi yhteensä yli 60 teosta sekä niiden lisäksi artikkeleita, kirjeitä ja päiväkirjoja.

RUDYARD KIPLING (1865, Bombay – 1936, Lontoo)

58 rudyardkipling
Joseph Rudyard Kipling oli brittiläinen kirjailija ja runoilija. Hänet tunnetaan parhaiten lastenkirjastaan Viidakkokirja (1894) ja intialaisesta vakoiluromaanista Kim (1901). Kipling sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1907. Hänelle tarjottiin Brittiläisen imperiumin ritarin arvoa, mutta hän kieltäytyi. Kiplingin suosio oli suurin 1900-luvun alussa. Vuonna 1910 julkaistiin hänen If— runonsa sisältänyt Rewards and Fairies -kokoelma. If— äänestettiin 1995 BBC:n äänestyksessä Yhdistyneen kuningaskunnan suosituimmaksi runoksi kautta aikain.
Kipling oli vankka imperialismin puolestapuhuja. Mm. George Orwell nimitti häntä ”Brittiläisen imperialismin profeetaksi.” Kiplingin näkemys kuvastuu runossa White Man’s Burden (valkoisen miehen taakka, 1899), jossa hän kuvasi ei-eurooppalaisia kulttuureja demonisina ja lapsellisina (”Half devil and half child”), joita hallitsemaan eurooppalaisten oli lähetettävä parhaat miehensä. Teksti julkaistiin Yhdysvalloissa poliittisena tarkoituksena saada Yhdysvallat ottamaan Filippiinit hallintaansa Yhdysvaltain–Espanjan sodan jälkeen.

ALEKSIS KIVI (1834, Nurmijärvi – 1872, Tuusula)

59 aleksiskivi
Aleksis Kivi (aik. Alexis Stenvall) on Suomen kansalliskirjailija. Kiveä on sanottu suomenkielisen kirjallisuuden isäksi. Kiven kirjallisen kehityksen alkuvaiheita leimasi romantiikka, mutta hänen varsinaiset taipumuksensa viittasivat selvästi realismiin. Kivi on ensimmäinen omintakeinen ja väkevä runoilijapersoonallisuus suomalaisessa kirjallisuudessa. Hän myös ensimmäisenä suomalaisena proosatyylin mestarina houkutteli kielestämme esiin uusia poljennollisia ja maalauksellisia arvoja. Hän on ollut innoittajana ja esikuvana monelle kirjoittajapolvelle.
Kiven merkittävimmän kirjallisen tuotannon voi katsoa alkaneen Bröllopsdansen-näytelmästä ja päättyneen näytelmään Margareta. Hän sai useita palkintoja 1850- ja 1860-luvuilla: muun muassa Bröllopsdansenin suomenkielisen version tuloksena syntynyt Nummisuutarit sai vuonna 1865 – tuolloin ensimmäistä kertaa jaetun – valtionpalkinnon (palkinnosta kilpaili myös muun muassa Runeberg). Nummisuutarit on yhä esitetyin kotimainen puhenäytelmä.
1870-luvulla Kivi alkoholisoitui ja joutui Lapinlahden mielisairaalaan Helsinkiin. Osasyynä Kiven lopulliseen rappioon on pidetty hänen kymmenen vuotta valmistelemansa pääteoksen, vuonna 1870 julkaistun Seitsemän veljestä -romaanin saamaa murskakritiikkiä. Kesällä 1872 Kivi muutti sairaalasta veljensä luokse Tuusulan Syvälahteen. Albert Stenvall sai Nurmijärven kunnalta neljä tynnyriä rukiita parantumattomasti sairaaksi todetun veljensä hoitamisesta. Muutaman kuukauden päästä Kivi kuoli veljensä luona 38-vuotiaana. Historiaan ovat jääneet hänen viimeisiksi väitetyt sanansa: ”Minä elän!”
Parhaat Kiven näytelmät ovat kuuluneet suomalaisen teatterin ohjelmistoon. Elokuvasovituksiakin on tehty: Nummisuutareista, Seitsemästä veljeksestä, Kihlauksesta ja Kiven elämästä. Hänen teoksiaan on käännetty useille kielille, muun muassa Seitsemän veljestä yli 20 kielelle. Kiven Kullervo-näytelmä on käännetty myös kiinaksi. Kansalliskirjailija Aleksis Kiven päivää vietetään 10. lokakuuta, joka on samalla myös suomalaisen kirjallisuuden päivä.

AILI KONTTINEN (1906, Viipuri – 1969, Vihti)

Aili Konttinen oli suomalainen opettaja ja kirjailija. Konttinen valmistui kansakoulunopettajaksi vuonna 1925 ja toimi elämänsä aikana opettajana Iitissä, Jääskessä, Ruokolahdella ja Vihdissä. Konttinen ryhtyi kirjailijaksi vuonna 1936 ja oli aikansa suosituimpia lasten- ja nuortenkirjailijoita. Erityisen suosittu oli hänen Marketta-kirjasarjansa, joka kertoi karjalaistytöstä ja tämän perheestä.
Konttisen kirjoista on käännetty usealle kielelle lastenromaani Inkeri palasi Ruotsista, joka toi hänelle myös Topelius-palkinnon vuonna 1948. Konttisen kirja Hymyile, Krisse toi hänelle toisenkin Topelius-palkinnon vuonna 1949.

KNK_Piktogrammit_2014 RGB

MILAN KUNDERA (s. 1929, Brno, Tšekki)

61 milankundera
Milan Kundera on yksi tunnetuimmista tšekkiläisistä kirjailijoista. Vuodesta 1981 hän on kuitenkin ollut Ranskan kansalainen. Hänen ensimmäinen romaaninsa oli Pila (Žert), joka tunnettiin Suomessa aiemmin nimellä Tsekkiläinen pila. Pila on satiirinen näkemys totalitaarisuuden ja kommunismin ajasta. Neuvostoliittoon kohdistuneen kritiikin takia Kundera joutui nopeasti Neuvostoliiton miehityksen jälkeen mustalle listalle. Vuonna 1975 hän pakeni Ranskaan, jossa kirjoitti Naurun ja unohduksen kirjan (Kniha smíchu a zapomnění). Romaani kertoo tšekkiläisistä, jotka vastustavat Neuvostoliiton järjestelmää monin eri tavoin. Se on omalaatuinen yhdistelmä romaania, novellikokoelmaa ja tekijän mietiskelyä.
Vuonna 1984 Kundera julkaisi tunnetuimman romaaninsa: Olemisen sietämätön keveys (Nesnesitelná lehkost bytí). Yhdysvaltalainen Philip Kaufmann ohjasi romaanista elokuvaversion vuonna 1988. Vuonna 1990 ilmestynyt Kuolemattomuus (Nesmrtelnost) ja sitä seuraava teos Kiireettömyys (La lenteur), Kunderan ensimmäinen ranskankielinen romaani, ovat aiheeltaan yleismaailmallisempia kuin Kunderan aiemmat työt. Hän kritisoi teoksissa 1900-luvun lopun teennäistä, teknokraattista ja epäinhimillistä länsieurooppalaista elämäntapaa.
Romaanien lisäksi Kundera on kirjoittanut näytelmiä, runoja ja esseitä. Hänen ensimmäinen teoksensa oli runokokoelma Člověk zahrada širá. Kundera sai Ranskan akatemian kriitikkopalkinnon vuonna 1987 esseekokoelmastaan Romaanin taide (L’Art du Roman).

KIRSI KUNNAS (s. 1924, Helsinki)

62 kirsikunnas
Kirsi Marjatta Kunnas on suomalainen runoilija, lastenkirjailija ja suomentaja. Hän on opiskellut Taideakatemian koulussa ja Helsingin yliopistossa sekä toiminut muun muassa kustannusvirkailijana, kustantamon mainospäällikkönä ja Tampereen yliopiston draamastudion opettajana sekä kriitikkona. Myös kääntäjänä hän on tehnyt mittavan uran. Kunnaksen laaja tuotanto käsittää runoteoksia, satukirjoja, draamoja, käännöksiä, mm. Lorcaa, ja tietokirjoja. Hänen teoksiaan on käännetty ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi, unkariksi ja viroksi.

MARJATTA KURENNIEMI (1918, Helsinki – 2004, Taipalsaari)

Marjatta Kurenniemi oli tuottelias suomalainen lasten- ja nuortenkirjailija, jonka ura alkoi vuonna 1946 saturomaanilla Pukke Punamuurahaisen seikkailut. Kurenniemen myöhemmästä tuotannosta tunnetuimpia ovat Onneli ja Anneli -kirjat. Hän myös suomensi useita lastenkirjoja.

SELMA LAGERLÖF (1858, Mårbacka – 1940, Sunne)

64 selmalagerlöf
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf oli ruotsalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti lastenkirjastaan Peukaloisen retket. Hän on myös kirjoittanut esim. Gösta Berlingin tarun. Hän voitti ensimmäisenä naisena Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1909, jo ennen kuin naiset saivat äänioikeuden Ruotsissa. Lagerlöfin kuva on ollut ruotsalaisessa 20 kruunun setelissä vuodesta 1991.

JOEL LEHTONEN (1881, Sääminki – 1934, Huopalahti)

65 joellehtonen
Joel Lehtonen oli suomalainen kirjailija, kääntäjä, kriitikko ja toimittaja. Lehtosen tunnetuin teos on Putkinotko-sarja, johon kuuluvat romaanit Putkinotko, Kerran kesällä ja novellikokoelma Kuolleet omenapuut. Joel Lehtonen on merkittävä prosaisti ja lyyrikko, jonka asemaa kirjallisuudessamme aika on vain vahvistanut.

C.S. LEWIS (1898, Belfast – 1963, Oxford)

66 cslewis
Clive Staples Lewis oli Irlannissa syntynyt ja suurimman osan elämästään Isossa-Britanniassa viettänyt kirjailija ja tutkija. Hän kirjoitti useita kirjoja, joista kuuluisin on lapsille kirjoitettu fantasiakirjasarja Narnia.
Lewis oli tunnettu keskiajan ja renessanssin kirjallisuuden tutkija, joka puolusti aktiivisesti kristinuskoa, mikä heijastui myös hänen teoksiinsa. Narnian lisäksi Lewis kirjoitti myös tieteiskirjallisuutta, ”avaruustrilogian” Äänetön planeetta (”Out of the Silent Planet”), Matka Venukseen (”Perelandra” – tunnettu myös nimellä ”Voyage to Venus”) ja Piinattu planeetta (”That Hideous Strength”). Trilogia yhdisti perinteisiä tieteiskirjallisuuden elementtejä kristillisiin teemoihin synti, lankeemus ja lunastus.

ASTRID LINDGREN (1907, Vimmerby – 2002, Tukholma)

67 astridlindgren
Ruotsalainen kirjailija Astrid Lindgren voitti 13-vuotiaana Vimmerbyn lehden kirjoituskilpailun. Hän alkoi työskennellä samassa lehdessä toimittajana 17-vuotiaana. Pari vuotta myöhemmin hän muutti Tukholmaan opiskellakseen siellä sihteeriksi. Vuonna 1944 ilmestyi Astrid Lindgrenin esikoisteos Riitta-Maija keventää sydäntään. Samana vuonna Lindgren loukkasi jalkansa ja joutui vuodepotilaaksi. Hän alkoi kirjoittaa Peppi Pitkätossun tarinoita muistiin aikansa kuluksi. Pepin hahmo oli syntynyt jo aiemmin Lindgrenin keksiessä tarinoita Karin-tyttärelleen. Peppi julkaistiin vuonna 1947 ja siitä tuli maailmanlaajuinen menestys.
Lindgren on julkaissut yhteensä 88 kirjaa. Hänen hahmoistaan mm. Eemeli, Marikki, Lotta, Melukylän lapset, Katto-Kassinen, Leijonamielen veljekset ja ryövärintytär Ronja ovat saavuttaneet suuren suosion sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Lindgrenin kirjoja on käännetty yli 76 kielelle ja niitä on myyty yli 80 miljoonaa ympäri maailmaa.

VÄINÖ LINNA (1920, Urjala – 1992, Tampere)

68 väinölinna
Väinö Valtteri Linna on tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita ja akateemikko. Hänet tunnetaan erityisesti Suomen historiaa kuvaavista teoksistaan Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla. Esikoisteos Päämäärä valmistui 1946, mutta Linna ei ollut siihen tyytyväinen, joten hän kirjoitti sen uudelleen. Se saatettiin matkaan suurieleisesti kustantajalle Runebergin päivänä. Päämäärä julkaistiin syksyllä 1947. Se arvosteltiin lupauksia herättäväksi, joskin vain kohtuulliseksi romaaniksi.
Tuntematon sotilas ilmestyi Linnan kolmantena teoksena vuoden 1954 joulumarkkinoille. WSOY:n johtaja Yrjö A. Jäntti otatti tuolloin suuren 8000 kappaleen ensipainoksen. Teos koki saman tien vyörynomaisen myyntimenestyksen sekä keräsi arvosteluja ainakin 300 palstametriä. Linna sai mahdollisuuden nyt jättäytyä vapaaksi kirjailijaksi. Hän ryhtyi toteuttamaan ajatustaan kirjoittaa lapsuuden ajan miljööstä. Se syveni pidemmälle menneisyyteen ja laajeni koko suomalaista yhteiskuntaa kuvaavaksi historialliseksi eepokseksi. Ensimmäinen osa romaanitrilogiasta Täällä Pohjantähden alla ilmestyi 1959, toinen osa 1960 ja kolmas 1962. ”Pohjantähden” jälkeen Linna kirjoitti esseitä, joiden valikoima Oheisia julkaistiin 1967. Toinen esseekokoelma Murroksia ilmestyi 1990.

JACK LONDON (1876, San Francisco – Glen Ellen, Kalifornia)

69 jacklondon
Jack London (alun perin todennäköisesti John Griffith Chaney) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka käytti usein aiheenaan erämaata. Kirjailijana London oli itseoppinut. Hän kokeili nuorena useita ammatteja, oli sanomalehtipoika, satamajätkä, kullankaivaja ja karjapaimen. Venäjän-Japanin sodassa 1904–1905 hän oli kirjeenvaihtajana Japanissa. Kulkurinuoruuden jälkeen London päätyi Klondikeen kultaryntäyksen aikoihin, eli viskillä ja satunnaisilla aterioilla ja julkaisi siellä ensimmäiset kertomuksensa. Kuljeskelu, alkoholi ja kertomukset sävyttivät Londonin myöhempääkin elämää, ja hän vietti pitkiä aikoja Havaijilla. London kuoli melko nuorena mutta ehti silti julkaista viitisenkymmentä kirjaa.
Suomessa London tunnetaan ennen muuta erä- ja koirakirjailijana, ja hänen teoksiaan on käännetty moneen kertaan useilla nimillä. Londonin tunnetuin teos lienee Korpien kutsu, joka kertoo Klondiken kultaryntäyksen aikana vetotehtäviin ryöstetystä koirasta. Londonin toinen puoli on yhteiskuntakriitikko ja sosialisti, mikä käy ilmi mm. teoksesta Rautakorko.

MARY MARCK (KERSTI BERGROTH, 1886, Viipuri – 1975, Helsinki)

Kersti Solveig Bergroth oli suomalainen kirjailija joka nykyään muistetaan parhaiten karjalanmurteella kirjoitetuista näytelmistä Anu ja Mikko sekä Kuparsaare Antti. Suomen kielellä Bergroth kirjoitti näytelmät Anu ja Mikko (1932) ja Kuparsaare Antti (1956). Tällöin hänen pyrkimyksenään oli käyttää kansankieltä elävöittämään ja tehostamaan ilmaisuaan. Bergroth kirjoitti nuorille tyttöromaaneja Mary Marck -salanimellä ja julkaisi myös kirjoja ja pakinoita eri nimimerkeillä kuten Eli Ahonen, Arja Anger, Asser, Betty Cross, Kersti Hagelin, Mirjam Heino, K.B., Verna Kangas, K.L.Oire, L.K. Oire, Vilma Reino ja Tet.
Bergroth kirjoitti myös useita elokuvakäsikirjoituksia Valentin Vaalalle, kuten Morsian yllättää (1941), Tositarkoituksella (1943) ja Dynamiittityttö (1944). Elokuvascenaristina Bergroth käytti nimimerkkiään Tet.

KNK_Piktogrammit_2014 RGB

VEIJO MERI (s. 1928, Viipuri)

71 veijomeri
Veijo Meri on oman sukupolvensa tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita ja modernismin edelläkävijä Suomen kirjallisuudessa. Hänen kirjojaan on käännetty 22 eri kielelle. Hän on tullut tunnetuksi sota-aiheiden kuvaajana, mutta ensisijaista hänen teoksissaan on kuitenkin ihmiskuvaus. Meri on ehkä selvemmin kuin kukaan muu suomalaiskirjailija noudattanut omaa linjaansa ja aloittanut tyylin ja rakenteen uudistuksen, joka on etäännyttänyt hänet perinteisen suomalaisen proosan valtavirrasta. Hänen tuotantonsa on laaja ja käsittää romaanien lisäksi myös novelleja, kuunnelmia, runoja, esseitä ja tutkielmia. Meri on myös kääntänyt François Villonin Testamentin, Strindbergin Mestari Olavin ja William Shakespearen Hamletin.
Meri on kirjoittanut runoelmansa Runoilijan kuolema pohjalta libreton Paavo Heinisen Veitsi-oopperaan. Veitsen kantaesitys oli 3. heinäkuuta 1989 Savonlinnan oopperajuhlilla. Meri vihittiin Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi 18. toukokuuta 1990. Tasavallan presidentti nimitti hänet akateemikoksi 13. helmikuuta 1998.

A.A. MILNE (1882, Lontoo – 1956, Hartfield)

72 aamilne
Alan Alexander Milne, usein A. A. Milne, oli englantilainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti kotimaassaan myös runoilijana. Lisäksi hän kirjoitti myös monia esseitä, salapoliisiromaanin ja omaelämäkerran. Milnen kuoleman jälkeen Puh-hahmojen oikeudet myytiin Walt Disney Companylle, joka on julkaissut monia Nalle Puh-sarjakuvia, piirrettyjä elokuvia ja oheistuotteita.

JOHN MILTON (1608, Lontoo – 1674, Lontoo)

73 johnmilton
John Milton oli englantilainen runoilija ja liberaalifilosofi, jonka kuuluisin työ on eeppinen runoelma Kadotettu paratiisi (Paradise Lost).
Milton kirjoitti jo opiskeluaikoinaan ensimmäiset runonsa: Ode on the Morning of Christ’s Nativity ja L’Allegro ja Il Penseroso. Hän aikoi kirkolliselle uralle, mutta viettikin sen sijaan viisi vuotta Hortonissa, Buckinghamshiressa lukien ja kirjoittaen runojaan. Hän kirjoitti myös 1644 kirjasen Education vaatien yliopistokoulutuksen uudistamista sekä teoksen Areopagitica, a Speech for the Liberty of Unlicensed Printing, jossa vaadittiin painovapautta, joka toteutui vasta 1695 ja silloinkin vaillinaisesti.

MARGARET MITCHELL (1900, Atlanta – 1949, Atlanta)

74 margaretmitchell
Margaret Munnerlyn Mitchell oli yhdysvaltalainen Pulitzer-palkittu kirjailija. Mitchell tunnetaan parhaiten Tuulen viemää -teoksen kirjoittajana. Tuulen viemää julkaistiin vuonna 1936, ja siitä tuli yksi maailman kaikkien aikojen menestyneimmistä romaaneista. Kirjasta valmistui vuonna 1939 myös elokuva, josta samoin tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä.
Monet Tuulen viemää – kirjan piirteet löytyvät Margaret Mitchellin omasta tai hänen sukunsa historiasta. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Margaretin kotikaupunkiin Atlantaan, useimmat jopa hänen kotikadulleen Peachtree Streetille. Yhtäläisyyksiä löytyy erityisesti Margaretin ja kirjan päähenkilön Scarlettin väliltä.
Mitchell ei eläessään julkaissut toista kirjaa. Hänen tekstejään on kuitenkin toimitettu julkaistaviksi jälkeenpäin. Paratiisisaari (1996) on Mitchellin 15-vuotiaana kirjoittama romanttinen tarina, jonka hän antoi ystävälleen Henry Love Angelille. Julkaisuun on sisällytetty ystävysten välistä kirjeenvaihtoa ja valokuvia. Before Scarlett (2000) sisältää Mitchellin lapsuudessaan ja nuoruudessaan kirjoittamia tarinoita, novelleja ja näytelmiä. Margaret Mitchell, Reporter (2002) on kokoelma kolumneja, joita Mitchell kirjoitti työskennellessään toimittajana.

LUCY M. MONTGOMERY (1874, Clifton, Prinssi Edwardin saari – 1942, Toronto)

75 lucymmontgomery
L. M. Montgomery, koko nimeltään Lucy Maud Montgomery, oli rakastettu kanadalainen Anna- ja Runotyttö-kirjasarjojen kirjoittaja. Montgomery ehti kirjoittaa yli 20 romaania ja kaksi novellikokoelmaa elämänsä aikana. Vuonna 1917 hän kirjoitti kirjailijanurastaan teoksen The Alpine Path. Myöhemmin on julkaistu kymmenen novellikokoelmaa, johon on kuhunkin tietyn aiheen mukaan koottu Montgomeryn lehdissä julkaisemia novelleja. Vuonna 1985 alettiin julkaista hänen vuosina 1889–1942 kirjoittamiaan päiväkirjoja.
Ensimmäinen Anna-kirja valmistui jo vuonna 1905, mutta Montgomeryllä oli vaikeuksia löytää sille kustantajaa. Lopulta hän luovutti ja pani kirjan säilöön, kunnes kolme vuotta myöhemmin the Page Company of Boston suostui julkaisemaan sen. Anna-kirjat saivat suuren suosion, vaikka Annaa kritisoitiinkin henkilönä. Sittemmin Anna-kirjat on käännetty kokonaan tai osittain jo noin 40 eri kielelle. Kirjat sijoittuvat Prinssi Edwardin saarelle ja alueella on paljon niihin liittyviä turistikohteita. Montgomery on sijoittanut kirjoihin paljon lapsuusmuistojaan. Pieni Runotyttö-sarja on selvästi Anna-kirjoja synkempi sekä tapahtumiltaan että tunnemaailmaltaan. Kirjoissa orpotyttö Emilia riutuu rakkaudessa ja luomisentuskassa kasvaessaan naiseksi.
Tarinat Vihervaaran Annasta ja Uudenkuun Emiliasta on filmattu televisiosarjoiksi. Myös televisiosarja Tie Avonleaan perustuu L. M. Montgomeryn kirjoihin.

AILA NISSINEN (1916, Rantasalmi – 1973, Helsinki)

Aila Nissinen oli suomalainen lastenkirjailija, jonka runollinen satu Talitintin tornitalo kuuluu Suomen satukirjallisuuden parhaimmistoon. Nissinen pyrki tuotannossaan sekä luonnontiedon välittämiseen että sadunomaiseen lyyriseen kerrontaan. Hän kirjoitti myös sadun ja toden rajoja kartoittavia saturomaaneja ja kaksi tajunnanvirtatekniikalla toteutettua tyttökirjaa sekä suomensi englanninkielistä nuortenkirjallisuutta. Aila Nissinen sai Topelius-palkinnon vuonna 1959.

ARTO PAASILINNA (s. 1942, Kittilä)

77 artopaasilinna
Arto Tapio Paasilinna on suomalainen, kansainvälistäkin suosiota nauttiva humoristikirjailija. Paasilinna julkaisi ensimmäisen kirjansa Karhunkaataja Ikä-Alpi 1964 ja ensimmäisen romaaninsa Operaatio Finlandia 1972.
Paasilinnan kirjoja on käännetty 40 kielelle (v.2005); kirjoista on filmattu sekä Suomessa että Ranskassa Jäniksen vuosi ja Ulvova mylläri, Saksassa Suloinen myrkynkeittäjä. Suomessa on tehty elokuviksi myös Ere Kokkosen ohjaamina Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä, Hurmaava joukkoitsemurha ja Kymmenen riivinrautaa sekä tv-sarjaksi Suloinen myrkynkeittäjä. Muita elokuvia ovat Hannu Kahakorven ohjaama Onnellinen mies ja Jouko Suikkarin ohjaus Hirtettyjen kettujen metsä. Paasilinnan kirjoista on myös kotimaassa tehty kymmeniä näytelmiä sekä ammatti- että harrastajanäyttämöille. Painettuja romaaneja kotimaassa ja ulkomailla on arviolta neljä–kuusi miljoonaa nidettä.
Paasilinnan teoksista on elokuva- ja näytelmäsovituksien lisäksi tehty myös sarjakuvasovituksia. Hannu Lukkarinen on piirtänyt kaksi sarjakuvateosta, jotka perustuvat Paasilinnan romaaneihin. Vuonna 2002 ilmestyi Ronkoteus-sarjakuva, joka perustuu Paasilinnan romaaniin Lentävä kirvesmies. Karvainen kamaripalvelija ilmestyi vuonna 2006 ja se perustuu Rovasti Huuskosen petomainen miespalvelija -romaaniin.

KAIJA PAKKANEN (1915, Leppävirta – 2003, Espoo)

78 kaijapakkanen
Anja Kaija Pakkanen oli suomalainen kirjailija ja suomentaja. Hänelle myönnettiin Tauno Karilaan palkinto vuonna 1971, Valtion kirjallisuuspalkinto vuonna 1977, Arvid Lydecken palkinto vuonna 1981 teoksesta Hassu noita, Valtion lastenkulttuuripalkinto vuonna 1983 sekä Topelius-palkinto vuonna 1985.
Kaija Pakkanen suomensi 162 lasten- ja nuortenkirjaa ruotsin, saksan, tanskan ja englannin kielestä vuosina 1962-1997. Hän kirjoitti myös kolme näytelmäkäsikirjoitusta sekä näytelmiä teattereille ja televisioon, kuunnelmia koulu- ja lastenradioille ja sanoituksia lastenlauluihin.

OIVA PALOHEIMO (1910, Tampere – 1973, Helsinki)

79 oivapaloheimo
Oiva Paloheimo oli suomalainen kirjailija, joka kirjoitti romaaneja, runoja ja novelleja. Paloheimon tunnetuimpia teoksia on lastenkirja Tirlittan. Paloheimo kirjoitti ensimmäisen näytelmänsä Kauppakirja jo 9-vuotiaana ja alkoi kirjoittaa myös runoja ja novelleja. Ensimmäisiä novellejaan hän julkaisi salanimellä Oiva Kaisla eri lehdissä ja ensimmäinen omalla nimellä julkaistu novelli ilmestyi Aamulehden sunnuntailiitteessä 1926. Ensimmäisen kirjansa, runokokoelman Vaeltava laulaja, Paloheimo julkaisi 1935. Paloheimon runoista ovat tunnetuimpia laulusovitusten kautta Ontuva Eriksson ja Lähtevien laivojen satama.

JUHANI PELTONEN (1941, Helsinki – 1998, Loppi)

80 juhanipeltonen
Juhani Peltonen oli suomalainen kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuului proosaa, runoutta ja näytelmiä.
Peltonen oli merimies, ylioppilas, kulttuuriaineiden opiskelija ennen kuin hänen ensimmäinen runoteoksensa Ihmisiät ilmestyi. Peltonen oli omaperäinen tyyliniekka, jonka tuotannossa satiiri ja kielellinen leikittely yhdistyvät raskasmieliseen elämänpessimismiin, mutta toisaalta hän oli myös romantikko. Hänet tunnetaan parhaiten romaanistaan Elmo (1978), jossa irvaillaan suomalaista urheiluhulluutta.

KNK_Piktogrammit_2014 RGB

CHARLES PERRAULT (1628, Pariisi – 1703, Pariisi)

81 charlesperrault
Ranskalainen Charles Perrault (1628-1703) oli aikansa johtavia intellektuelleja ja mm. Académie Francaisen jäsen. Satukirjanen Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités: Contes de ma mére l´Oye, eli Hanhiemon satuja julkaistiin alun perin hänen poikansa Pierren nimissä. Perrault´n ansiota oli, että sadut saivat kirjallisen muodon, ja eräänlaisen oikeutuksen.

ANNI POLVA (1915, Pietari – 2003, Turku)

Anni Kyllikki Polva (1915 – 2003) oli suomalainen kirjailija, joka syntyi Pietarissa, mutta asui lapsuutensa, nuoruutensa ja opiskeluaikansa Tampereella. Hän työskenteli kirjanpitäjänä, tarjoilijana ja kutojana. Polva tunnetaan erityisesti Tiina-kirjoista. Hän on kirjoittanut niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin kirjoja. Polvan kirjoja on painettu yhteensä yli 2,5 miljoonaa kappaletta. Polva sai Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnon 2000. Lisäksi hän on saanut useita Plättä-palkintoja. Kaikkiaan kolme Plättää saanut Polva oli ensimmäinen, jolle palkinto myönnettiin. Vaikka Polva saikin tunnustusta monelta taholta, arvosti hän korkeimmalle juuri Plättä-palkinnon, koska sen olivat kirjastoa käyttävät lapset hänelle äänestäneet.

ELEANOR PORTER (1868, Littleton, New Hampshire – 1920, Cambridge, Massachusetts)

83 eleanorporter
Eleanor Hodgman Porter oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten lastenkirjasta Pollyanna (Pollyanna, 1913). Lähinnä lastenkirjallisuutta kirjoittanut Porter opiskeli laulajaksi, mutta siirtyi myöhemmin kirjailijauralle. Pollyannaa pidetään yhtenä lastenkirjallisuuden suurimpana klassikkoteoksena.

ERICH MARIA REMARQUE (1898, Osnabrück – 1970, Locarno)

84 erichmariaremarque
Erich Maria Remarque, oikealta nimeltään Erich Paul Remark, oli saksalainen kirjailija. Hän saavutti maailmanmaineen ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuvalla, väljästi omaelämäkerrallisella romaanillaan ”Länsirintamalta ei mitään uutta”. Vuonna 1929 ilmestynyt teos oli valtava menestys, sillä se tuntui puhuttelevan sotasukupolven tuntoja kaikkialla Euroopassa. Ensimmäisen puolentoista vuoden kuluttua ilmestymisestään sitä oli myyty 2,5 miljoonaa kappaletta useilla eri kielillä. Vuonna 1930 Lewis Millstone sovitti teoksen elokuvaksi.
Remarque ansaitsi hyvin kirjoillaan ja niiden elokuvasovituksilla. Hän testamenttasi 20 000 000 Yhdysvaltain dollaria New Yorkin yliopistolle Euroopan tutkimista varten. Saksan liittotasavalta myönsi Remarquelle vuonna 1967 korkea-arvoisen kunniamerkin ja vuodesta 1991 alkaen on hänen syntymäkaupunkinsa Osnabrück jakanut joka toinen vuosi hänen nimeään kantavan rauhanpalkinnon.

VÄINÖ RIIKKILÄ (1906, Loviisa – 1969, Rauma)

85 väinöriikkilä
Väinö Ilmari Riikkilä oli suomalainen nuortenkirjailija. Riikkilän tuotanto koostuu viidestätoista kirjasta, joista kaksitoista on nuortenromaaneja. Tässä kirjallisuudenlajissa hän saavutti erittäin suositun aseman. Ensimmäinen kirja Pertsa ja Kilu valmistui 1948, mutta se ilmestyi vasta 1951. Kuuden Pertsa ja Kilu -kirjan kasvutarina on poikien siirtyminen kodista aivan sananmukaisestikin avarimmille vesille, ja haaveilu merimieheksi ryhtymisestä korvautui veneen hankkimisella ja ylipäätään vastuunotolla.
Aikuisille suunnattuja romaaneja Riikkilä kirjoitti vain kaksi. Lisäksi hän kirjoitti omaelämäkerran ja kaksi näytelmää. Lehdissä hänen tarinoitaan on julkaistuja runsaasti. Riikkilä sai sanomalehti Länsi-Suomen taidemitalin vuonna 1959. Lisäksi hän sai Valistuksen palkinnon ja Nuorten kirjan palkinnon. Väinö Riikkilän nimikkoseura perustettiin Raumalle vuonna 1986. Ensimmäinen Pertsa ja Kilu -tunnustuspalkinto jaettiin 1996.

J.K. ROWLING (s. 1965, Yate, Etelä – Gloucestershire)

86 jkrowling
J. K. Rowling (Joanne Kathleen Rowling) on brittiläinen kirjailija. Hänen tunnetuin teoksensa on Harry Potter -fantasiakirjasarja, jonka päähenkilö on velhopoika Harry Potter. Rowling on kertonut saaneensa innoituksen Harry Potter -sarjaan vuonna 1990 junamatkalla Lontoosta Manchesteriin. Tällöin hänen täpötäysi junansa juuttui neljäksi tunniksi paikalleen. Rowlingin mukaan hän katseli ulos junan ikkunasta, kun hänen päähänsä pälkähti idea pienestä, ruipelosta ja tummahiuksisesta velhopojasta. Mietittyään asiaa enemmän hän tuli siihen tulokseen, että velhopojan täytyi käydä velhokoulua. Rowlingilla ei ollut kynää mukanaan, ja kertomansa mukaan hän oli liian ujo lainatakseen sellaista muilta. Niinpä hän vain istui paikallaan neljä tuntia ja kehitteli ideaansa eteenpäin. Vielä saman päivän iltana Rowling alkoi kirjoittaa kirjaa, josta myöhemmin muodostui sarjan ensimmäinen teos Harry Potter ja Viisasten kivi. Harry Potter-kirjasarjaan kuuluu seitsemän teosta ja viidestä ensimmäisestä on valmistunut myös elokuvaversiot. Kaksi viimeistä osaa tulevat ensi-iltaan todennäköisesti vuosina 2008 ja 2010.
Kirjoittamisen Joanne Rowling aloitti jo lapsena. Kenneth Grahamen kirja Kaislikossa suhisee oli hänelle rakas, teini-iässä hänen lempikirjailijakseen nousi Jane Austen. Rowling opiskeli ranskaa Exeterin yliopistossa ja valmistui vuonna 1987. Yliopistoaikanaan Rowling tutustui J. R. R. Tolkienin teokseen Taru sormusten herrasta, joka teki häneen lähtemättömän vaikutuksen. Hän kiinnostui vanhoista ja hassuista nimistä ja alkoi keräillä niitä. Yliopiston ympäristö antoi myös virikkeitä, jotka myöhemmin pääsivät Harry Potter -kirjoihin.

FREDRIKA RUNEBERG (1807, Pietarsaari – 1879, Helsinki)

87 fredrikaruneberg
Fredrika Charlotta Runeberg, o.s. Tengström, oli suomalainen ruotsinkielinen kirjailija ja Johan Ludvig Runebergin puoliso. Hän oli ensimmäisiä suomalaisia naiskirjailijoita, erityisesti historiallisen romaanin kirjoittajana. Romaanien ohella Fredrika Runeberg saavutti suosiota lyhyillä kertomuksillaan. Kirjailijana hän jäi elinaikanaan suuresti runoilijamiehensä varjoon, mutta 1900-luvulla Fredrika Runeberg on nostettu merkittävien kirjailijoiden joukkoon.
Fredrika Runeberg käsitteli kaikissa teoksissaan naisen asemaa kriittisesti, mutta teki sen niin hienovaraisesti, että se jäi aikalaisilta osittain huomaamatta. Hänen molemmat romaaninsa liikkuvat historiallisessa ympäristössä. Fru Catharina Boije och hennes döttrar (suom. Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä, 1958) on kuvaus isonvihan ajalta, Sigrid Liljeholmissa (1862) eletään nuijasodan aikaa ja Klaus Flemingin ja Kaarle herttuan välienselvittelyä. Kertomuskokoelma Teckningar och drömmar (suom. Kuvauksia ja unelmia, 1861) käsittää neljäkymmentä luonnostelmaa, eri aikoina kirjoitettua ja osa jo aiemmin julkaistua mm. Snellmanin Litteraturbladissa. Teoksen keskeiset tekstit kuvaavat naisen tunnepohjaista haavoittuvuutta.
Fredrika Runeberg-stipendi perustettiin hänen elämäkertansa kirjoittajan Karin Allardt Ekelundin aloitteesta ja suomenruotsalaisten yhdistysten ja säätiöiden tuella. Stipendiä on jaettu vuodesta 1987 kerran vuodessa henkilölle, joka on kunnostautunut yhteiskunnallisesti Fredrikan hengessä.

JOHAN LUDVIG RUNEBERG (1804, Pietarsaari – 1877, Porvoo)

88 johanludvigruneberg
Johan Ludvig Runeberg on Suomen kansallisrunoilija. Runeberg kirjoitti koko tuotantonsa ruotsiksi. Hänen tunnetuin teoksensa on Vänrikki Stoolin tarinat. Runot kertovat vuosien 1808–1809 Suomen sodan sankareista. Avausrunosta Maamme (Vårt land) sävellettiin myöhemmin Suomen kansallislaulu.
Runebergin muistoa kunnioittamaan perustettiin vuonna 1885 Svenska litteratursällskapet i Finland. Seura jakaa vuosittain kirjallisuuspalkintoja sekä kaunokirjallisuudelle että tieteelliselle kirjallisuudelle runsaat 600 000 euroa palkintoina, stipendeinä ja avustuksina.
Runebergillä on patsaat Helsingissä ja Porvoossa. Niiden veistäjä on hänen poikansa Walter Runeberg, joka on tunnetuimpia kuvanveistäjiämme. Runebergin koti Porvoossa on nykyään museona. Myös Pietarsaaressa sijaitseva Runebergin syntymäkoti on museona. Runebergin päivää vietetään vuosittain 5. helmikuuta, jolloin Porvoossa jaetaan Runeberg-palkinto kaunokirjallisesta teoksesta, ja syödään runebergintorttuja.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY (1900, Lyon – 1944, Marseillen rannikko)

Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry oli ranskalainen kirjailija ja lentäjä. Hänen tunnetuin teoksensa Pikku prinssi on yksi maailman myydyimmistä kirjoista. Se on käännetty viidelletoista kielelle. Suomennettu on myös muiden muassa Yölento ja Siipien sankarit.
Antoine de Saint-Exupéry katosi tiedustelulennolla Välimerellä 31. heinäkuuta 1944, muutamaa kuukautta Pikku prinssin ilmestymisen jälkeen. Hänen kuolemansa olosuhteet ovat säilyneet mysteerinä tähän päivään saakka.

J.D. SALINGER (s. 1919, New York City)

90 jdsalinger
Jerome David Salinger on yhdysvaltalainen kirjailija, parhaiten tunnettu teoksestaan Sieppari ruispellossa, joka julkaistiin vuonna 1951.
Salingerin tuotannon hallitseva teema on häiriintyneen nuoren miehen mieli ja lasten tervehdyttävä vaikutus sellaisen nuoren miehen henkiseen elämään. Siepparin lisäksi hän on kirjoittanut useita novelleja, monissa samat päähenkilöt kuin Siepparissa: Holden Caulfield ja Glassin perhe. Salingerin omaa elämää järkyttivät toisen maailmansodan taisteluissa vietetyt vuodet. Joissakin sodan jälkeen kirjoitetuissa novelleissa kertojana on traumaattisia kohtaloita kokenut sotilas.

KNK_Piktogrammit_2014 RGB

JALMARI SAULI (1889, Hämeenlinna – 1957)

Jalmari Sauli (vuoteen 1908 Saxelin) oli suomalainen kirjailija ja toimittaja. Hän toimi vuosina 1911–1914 Aamulehden päätoimittajana ja Hämeen Sanomien päätoimittajana 1914–1917.
Sauli on kirjoittanut nelisenkymmentä kaunokirjallista teosta ja on tunnettu erityisesti nuortenkirjoistaan. Hän myös osallistui Lontoon olympiakisoihin vuonna 1908 sekä saavutti samana vuonna Tukholmassa maailmanennätyksen kuulantyönnön molempien käsien yhteistuloksessa.

WALTER SCOTT (1771, Edinburgh – 1832, Melrose)

92 walterscott
Walter Scott oli tuottelias skotlantilainen historiallisia romaaneja kirjoittanut kirjailija, joka on suosittu ympäri Eurooppaa. Scott saavutti mainetta runoudellaan, joka alkoi teoksella The Lay of the Last Minstrel vuonna 1805. Hän julkaisi lukuisia muita runoja seuraavan kymmenen vuoden aikana, mukaan lukien suositun Lady of the Lake -runon vuonna 1810. Osia siitä (saksaksi käännettyinä) kulkeutui Schubertin Ave Mariaan. Marmion, tämän ajanjakson toinen teos, synnytti joitakin Scottin lainatuimmista lauseista. Scottin perustaman kirjapainon jouduttua rahavaikeuksiin vuonna 1814, hän pyrki kirjoittamaan menestysteoksen, ”rahasammon”. Näin syntyi Waverley, romaani vailla tekijän nimeä. Se kertoo Ison-Britannian viimeisestä jakobiittikapinasta ja saavutti melkoisesti menestystä. Vuonna 1820 ilmestyi Ivanhoe, historiallinen 1100-luvun Englannista kertova romanttinen teos. Myös se oli suuri menestys ja Scottin maineen kasvettua hän sai baronetin arvonimen.
Walter Scott vastasi kahdesta merkittävästä suuntauksesta, jotka ovat jatkuneet tähän päivään saakka. Hän popularisoi historiallisen novellin: valtava määrä hänen jäljittelijöitään (ja jäljittelijöiden jäljittelijöitä) ilmestyi 1800-luvulla. Scottin vaikutus oli niin suuri, että vuonna 1854 avattua Edinburghin keskusrautatieasemaa kutsutaan Waverley Stationiksi, Waverleyn asemaksi.
Scottin skotlantilaiset romaanit myös palauttivat arvon Ylämaan kulttuurille jakobiittikapinoita seuranneiden synkkien vuosien jälkeen. Edinburgh Weekly News -lehdessä vuonna 1826 julkaistulla ja nimimerkillä kirjoitetulla kirjesarjalla Scott sai aikaan sen, että skotlantilaiset pankit säilyttivät oikeuden laskea liikkeelle omia seteleitään. Siitä johtuu se, että nykyään hänen kuvansa on Bank of Scotlandin kaikkien setelien etupuolella.

ANNA SEWELL (1820, Great Yarmouth – 1878, Norwich)

93 annasewell
Anna Sewell oli englantilainen kirjailija, parhaiten tunnettu ensimmäisestä ja ainoasta romaanistaan Uljas Musta (1877). Sewell kirjoitti teoksen elämänsä viimeisinä vuosina, alun perin hevosten kanssa työskenteleville, vetoomuksena hevosten oikeudenmukaisesta kohtelusta. Hevosen näkökulmasta kirjoitettu Uljas Musta oli myyntimenestys ja sen on sanottu olevan englanninkielisen kirjallisuuden kautta aikojen kuudenneksi eniten myyty teos. Anna Sewell menehtyi vain viisi kuukautta kirjan julkaisun jälkeen.

MARY SHELLEY (1797, Lontoo – 1851, Lontoo)

94 maryshelley
Mary Wollstonecraft Shelley (o.s. Godwin) oli englantilainen kirjailija, tunnettu teoksestaan Frankenstein (Frankenstein, or The Modern Prometheus), joka julkaistiin vuonna 1818. Se on maailman kuuluisimpia kauhutarinoita ja siitä sai alkunsa jopa uusi kirjallisuudenlaji. Aloittaessaan romaanin kirjoittamisen Mary Shelley oli vasta 18-vuotias.
Frankenstein-romaanin alaotsikko Uusi Prometeus viittaa Kreikan jumalataruston Prometeus-myyttiin. Prometeus loi ihmisen muovaamalla hänet savesta. Prometeusta rangaistiin hänen Varastettuaan ihmiselle tulen – Olympoksen jumalat pelkäsivät, että ihmisistä tulee heitä mahtavampia. Frankenstein, uusi Prometeus, sai myös rangaistuksensa asetuttuaan Jumalan, luojan, asemaan.
Mary Shelleyn romaanin teemaa ja asetelmia on pidetty profeetallisina. Romaani kertoo tiedemiehen vastuusta, siitä millaisia seurauksia luonnonjärjestykseen puuttumisella on. Frankensteinin luoma hallitsematon hirviö on nähty ennustuksena atomipommista, biologisesta sodankäynnistä ja geenimuuntelusta.

FRANS EMIL SILLANPÄÄ (1888, Hämeenkyrö – 1964, Helsinki)

95 fransemilsillanpää
Frans Eemil Sillanpää oli Suomen tunnetuimpia kirjailijoita ja toistaiseksi ainoa Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut suomalainen. Palkinnon hän sai vuonna 1939 ”syvällisestä ymmärtämyksestään maansa maalaisväestöä kohtaan ja siitä ihastuttavan taiteellisesta tavasta, jolla hän kuvasi heidän elämäntapaansa ja heidän luontosuhdettaan”. Sillanpään kirjailijanura sai alkunsa kun hän alkoi lähettää E. Syväri – nimimerkillä kirjoittamiaan novelleja julkaistavaksi Uusi Suometar-lehteen. Näistä ensimmäinen ”Kodin helmasta” julkaistiin 1915 ja novellit saivat myönteisin vastaanoton. WSOY:n toimitusjohtaja Jalmari Jäntti kiinnostui Sillanpään kirjoituksista ja WSOY:n tuella Sillanpää saattoi kirjoittaa valmiiksi ensimmäisen hyvän arvostelumenestyksen saaneen romaaninsa Elämä ja aurinko joka julkaistiin 1916. Samassa yhteydessä Sillanpää sai julkaistua novellikokoelmansa Ihmislapsia elämän saatossa.
Vuonna 1929 Sillanpään kirjojen kustantajaksi vaihtui WSOY:n tilalle Otava. 1930-luvun alussa hyvään luomisvireeseen päässyt Sillanpää julkaisi useita merkittäviä romaaneja: Nuorena nukkunut 1931, Miehen tie 1932 ja Ihmisiä suviyössä 1934. Nämä romaanit, niistä erityisesti palvelustyttö Silja Salmeluksen elämänvaiheita kuvannut Nuorena nukkunut, herättivät huomiota ulkomaillakin ja Sillanpäätä alettiin jo 1930-luvun alusta lähtien pitää Suomen ehdokkaana Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Syksyllä 1939 hän voittikin Nobel-komitean äänestyksessä palkinnosta kilpailleet sveitsiläisen Hermann Hessen ja alankomaalaisen Johan Huizingan.

AILI SOMERSALO (1887, Tampere – 1957)

Aili Somersalo oli tamperelainen sairaanhoitaja ja kirjailija, jonka tuotantoon kuului satuja, nuortenkirjoja ja historiallisia romaaneja. Hänet tunnetaan ensimmäisten suomalaisten saturomaanien kirjoittajana. Somersalo loi omaperäisen ja nykylapsiakin kiehtovan satumaailman, jossa seikkailevat meren ja metsän henget, haltiat ja tontut. Vuonna 1951 hän sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.

ANGELA SOMMER – BODENBURG (s. 1948, Reinbek, Saksa)

97 angelasommer
Angela Sommer-Bodenburg (s. 1948) on saksalainen lastenkirjailija. Hän tuli tunnetuksi suositulla Pikku Vampyyri -kirjasarjalla (saks. Der Kleine Vampir), joka on julkaistu 32 eri maassa. Sommer-Bodenburg on kirjoittanut yhteensä yli 40 kirjaa. Myös hänen maalauksensa ovat saaneet tunnustusta osakseen.

JOHANNA SPYRI (1827, Hirzel, Sveitsi – 1901, Zürich)

98 johannaspyri
Johanna Spyri oli sveitsiläinen kirjailija joka loi Pikku Heidi -kirjat. Hän vietti lapsuutensa kesät Alpeilla Churin alueella Graubundenissa, johon myös hänen kirjansa sijoittuvat.

JOHN STEINBECK (1902, Salinas, California – 1968, New York City)

99 johnsteinbeck
John Earnest Steinbeck oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1962. Steinbeckin ensimmäiset romaanit eivät saaneet paljoa huomiota eivätkä kovin hyvää vastaanottoa kirjallisissa piireissä. Kirjaa Ystävyyden talo (Tortilla Flat) voidaan pitää käännekohtana hänen urallaan. Se sai California Commonwealth Clubin kultamitalin parhaasta kalifornialaisen kirjailijan kirjoittamasta romaanista.
Steinbeck kuvasi usein köyhiä, työväenluokkaisia ihmisiä. Kaliforniasta ja sen ihmisistä hän oli saanut kokemuksia työskennellessään nuorena paikallisilla maatiloilla. Hänet tunnetaan varsinkin 1930-luvun suuren laman kuvaajana. Aihepiiriin liittyvät mm. romaani Vihan hedelmät (The Grapes of Wrath), joka kuvaa Oklahomasta muuttaneen köyhän perheen kamppailua Kaliforniassa, sekä pienoisromaani Hiiriä ja ihmisiä (Of Mice and Men), joka on yksinkertaisesta siirtotyöläisestä ja tämän terävämmästä toverista kertova tragedia. Vihan hedelmät voitti Pulitzer-palkinnon. Steinbeckin kunnianhimoisin työ on laaja historiallinen eepos Eedenistä itään, jossa hänen painopisteensä vaihtuu sosiaalisten epäkohtien analyysista psykologian kuvaamiseen. Eedenistä itään tunnetaan myös Elia Kazanin ohjaamana elokuvana, jonka pääosassa on James Dean.

R.L. STEVENSON (1850, Edinburgh – 1894, Upolu, Samoa)

100 rlstevenson
Robert Louis Stevenson, alun perin Robert Lewis Balfour Stevenson, oli skotlantilainen romaanikirjailija, runoilija ja matkakirjailija, jonka tunnetuimmat teokset ovat seikkailuromaani Aarresaari sekä kauhuromaani Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde.
Aarresaari (Treasure Island, 1881), ilmestyi ensiksi Young Folks -lehdessä jatkokertomuksena. Se ja useat muut 1880-luvulla julkaistut romaanit – mukaan lukien kuuluisa ja hyvin myynyt teos Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde (The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, 1886) – tuottivat Stevensonille paljon mainetta. Niissä oli runsaasti seikkailua, rakkautta ja kauhua, ja lisäksi ne olivat psykologisesti syvällisiä, jopa siinä määrin, että niiden suosio on jatkunut pitkään Stevensonin kuoleman jälkeenkin.

KNK_Piktogrammit_2014 RGB

BRAM STOKER (1847, Clontarf – 1912, Lontoo)

101 bramstoker
Abraham ”Bram” Stoker oli irlantilaissyntyinen kirjailija, joka tunnetaan klassisen kauhuromaani Draculan kirjoittajana.
Stoker kirjoitti useita lehdissä julkaistuja novelleja, mutta maineensa hän saavutti Draculan ansiosta. Romaani julkaistiin 1897 ja se oli välitön menestys. Stokerin muihin romaaneihin kuuluvat The Snake’s Pass (1890), The Jewel of Seven Stars (1903) ja The Lair of the White Worm (1911). Saksalainen F. W. Murnau kuvasi jo 1922 Draculasta elokuvan, mutta oikeuksien puutteen vuoksi elokuvan nimeksi tuli Nosferatu ja päähenkilöksi Kreivi Orlok. Stokerin leski Florence Stoker nosti oikeusjutun tekijänoikeusrikkomuksesta, jonka päätteeksi elokuvan kopiot määrättiin tuhottaviksi.

ANNI SWAN (1875, Helsinki – 1958, Helsinki)

102 anniswan
Anni Emilia Swan oli suomalainen kirjailija, joka kirjoitti useita lasten- ja nuortenkirjoja, toimitti lapsille tarkoitettuja lehtiä ja toimi suomentajana. Anni Swania pidetään suomalaisen tyttökirjallisuuden luojana. Anni Swanin ensimmäinen satukokoelma, nimeltään ytimekkäästi Satuja, julkaistiin vuonna 1901. Ensimmäinen nuortenkirja, pojille suunnattu Tottisalmen perillinen, ilmestyi 1914. Tottisalmen perillisen lisäksi Anni Swanin tunnetuimpia nuortenkirjoja ovat Iris rukka, Ollin oppivuodet sekä Sara ja Sarri. Swanin nuortenkirjojen rohkeat ja neuvokkaat päähenkilöt ovat olleet esikuvana monien myöhempien nuortenkirjojen sankareille ja sankarittarille.
Anni Swan oli lastenlehtien Pääskynen (1907–1918) ja Nuorten toveri/ Sirkka (1919–1945) toimittaja. Lisäksi hän suomensi mm. Grimmin satuja sekä kertomuksia Kettu Repolaisesta ja Jänis Vemmelsäärestä. Anni Swanin mukaan on nimetty nuortenkirjalle myönnettävä palkinto, Anni Swan -mitali.

JONATHAN SWIFT (1667, Dublin – 1745, Dublin)

103 jonathanswift
Jonathan Swift oli englantilais-irlantilainen kirjailija, joka on tunnettu satiirisista teoksistaan, kuten Gulliverin retket ja Tynnyritarina. Swift on eräs englanninkielisen kirjallisuuden ensimmäisistä ja merkittävimmistä satiirikoista. Hän oli rovasti, jolle uskonto merkitsi erittäin paljon. Huomattavaa onkin se, että hänen satiirinsa liikkuivat aina maailmassa, jossa uskontoa ei ole. Myöskin Gulliverin retkien fantasiamaailmoista puuttuu uskonto. Onkin sanottu, että Swiftissä on kaksi täysin erilaista puolta, ja että satiiri kosketti niistä vain toista.
Swift julkaisi lukuisia kiistakirjoituksia, lentolehtisiä, satiireja, runoja ja romaaneja taistellen niissä järjen puolesta ja avulla aikansa poliittisia, uskonnollisia ja kirjallisia ilmiötä vastaa. Erityisesti hän esiintyi Irlannin puolestapuhujana. Swiftiä pidettiin kauan vain ironisena ihmisvihaajana, joka kirjoitti hyvin. Hänen ironiansa ajateltiin ajautuneen liian pitkälle, terveen järjen tuolle puolen, ja lopulta hänen mielensä sekosi. Swiftin ehdotus, jonka mukaan köyhien pitäisi myydä lapsensa rikkaille ruoaksi, on tunnettu. Myöhemmin Swiftin suosio on kohonnut, ja häntä arvostetaan aikakautensa parhaana ironikkona.

EDITH SÖDERGRAN (1892, Pietari – 1923, Raivola)

104 edithsödegran
Edith Irene Södergran oli suomalainen runoilija, joka kirjoitti ruotsiksi. Södergran on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia runoilijoita. Hänen runojaan on käännetty ainakin kuudelletoista kielelle. Södergran kirjoitti koko tuotantonsa varsin lyhyessä ajassa. Esikoiskokoelma Dikter ilmestyi 1916. Hänen runojaan pidettiin epäsovinnaisina ja vaikeatajuisina, eikä hän saanut elinaikanaan ymmärtämystä eikä tunnustusta juuri muilta kuin lähimmiltään. Södergran oli ensimmäisiä suomalaisia moderneja runoilijoita, suomenruotsalaisen modernismin tärkein edustaja. Hänen tuotannolleen oli tyypillistä näynomaisuus ja aikakauden futuristiset ja symboliset virtaukset. Joissakin hakuteoksissa hänet sijoitetaan Tulenkantajat -ryhmittymään, jonka kantava voima ja sielu oli Olavi Paavolainen.
Ohjaaja Tuija-Maija Niskanen teki ruotsinkieliselle TV-teatterille vuonna 1977 elokuvan Landet som icke är Edith Södergranin elämästä. Sairaalakohtaukset kuvattiin lähes aidossa ympäristössä Röykän sairaalassa.

J.R.R. TOLKIEN (1892, Bloemfontein – 1973, Bournemouth)

105 jrrtolkien
John Ronald Reuel Tolkien, yleisimmin tunnettu nimellä J. R. R. Tolkien, oli Etelä-Afrikassa syntynyt englantilainen kirjailija ja kielitieteilijä, joka työskenteli englannin kielen professorina Oxfordin yliopistossa. Hänen kolmiosainen fantasiaromaaninsa Taru sormusten herrasta on tehnyt hänestä nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden kuuluisimman edustajan sekä yhden 1900-luvun suosituimmista ja jäljitellyimmistä kirjailijoista.
Tolkien osoitti jo nuorella iällä huomattavaa kiinnostusta kieliä kohtaan ja opiskellessaan Oxfordin yliopistossa hän perehtyi syvällisesti anglosaksisiin ja skandinaavisiin tarustoihin ja niistä kertoviin eepoksiin eli muinaisenglantilaiseen Beowulfiin ja muinaisislantilaiseen Eddaan. Hän viehättyi myös Kalevalasta. Innostus kielitiedettä kohtaan myös sai hänet keksimään täysin omia kieliä. Vuosikymmenien kuluessa hän loi vähä vähältä oman fantasiamaailmansa, joka on poikkeuksellisen yksityiskohtainen ja viimeistelty omine historioineen, maantieteineen, aakkosineen ja kielineen. Tolkienin fantasiamaailma tuli julkisuuteen ensimmäisen kerran saturomaanissa Hobitti eli sinne ja takaisin (The Hobbit Or There And Back Again, 1937, suomennettu myös nimellä Lohikäärmevuori). Tolkienin itsensä kuvittama teos sai innostuneen vastaanoton ja se valittiin vuoden lastenkirjaksi.
Hobitin menestyksen johdosta kustantaja alkoi vaatia Tolkienilta jatko-osaa tarinalle. Tällöin Tolkien aloitti tunnetuimman teoksensa Taru sormusten herrasta (The Lord of the Rings) kirjoittamisen. Hän työsti kirjaa puuskittain vuosien 1937–1948 välisenä aikana, sen paisuessa yhä suuremmaksi ja muuttaessa merkittävästi luonnettaan. Vaikka teos on suora jatko-osa Hobitille ja Tolkien alkoi kirjoittaa sitä edeltäjänsä kaltaisena lastenkirjana, se muuttui työn edetessä vakavammaksi ja synkemmäksi. Lopputuloksena ei ollut lastenkirja, vaan valtava eeppinen kertomus, jossa hyvän ja pahan voimat taistelevat maailman herruudesta.

LEO TOLSTOI (1828, Jasnaja Poljana – 1910, Astapovo)

106 leotolstoi
Kreivi Leo (Lev) Tolstoi (ven. Lev Nikolajevitš Tolstoi) on yksi venäläisen kaunokirjallisuuden tunnetuimmista hahmoista. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Sota ja rauha (1865–1869) sekä Anna Karenina (1875–1877). Tyyliltään hän edustaa realismia. Tolstoi oli myös merkittävä poliittinen ja teologinen ajattelija.
Tolstoin novelli Kasakat (1863) sekä hänen Sevastopoliin liittyvät sotilaskertomuksensa perustuivat hänen omiin kokemuksiinsa Venäjän armeijassa, jotka vaikuttivat hänen pasifistiseen maailmankatsomukseensa. Tolstoi oli ensimmäisiä kirjailijoita, joka kuvasi sodan raakuuden sellaisena kuin se oli, ilman vääristeltyä sankaruuden ihannointia. Rauhanaate kuvastuu myös Tolstoin suurromaanista Sota ja rauha, jota pidetään yhtenä Venäjän, ja jopa maailmankirjallisuuden suurimmista eepoksista. Se on valtava läpileikkaus koko Venäjän yhteiskunnasta, ja sen henkilökaarti sisältää 580 kuviteltua ja historiallista henkilöä. Tolstoi itse piti romaaneistaan parhaimpana Anna Kareninaa (1873–77), jonka aihe on suppeampi mutta henkilöiden luonnekuvaus syvällisempi kuin Sodassa ja rauhassa.
Tolstoi katsotaan eräänlaisen uskonnollisen anarkismin edustajaksi. Hän sai inspiraatiota poliittisille näkemyksilleen tsaarinaikaisen Venäjän maaseutuyhteisöistä, joiden elämälle Venäjän valtio näyttäytyi usein vain haitallisena, sekä Jeesuksen toiminnasta. Tolstoi ei varsinaisesti vihannut valtiota, mutta hän suhtautui siihen välinpitämättömästi ja skeptisesti. Tolstoin mukaan oli rikollista, että valtio hyväksyi köyhyyden. Ortodoksinen kirkko erotti Tolstoin tämän aatteiden vuoksi. Hänen filosofiaansa kutsutaan tolstoilaisuudeksi, ja sen tunnetuin kannattaja Suomessa oli Arvid Järnefelt.

ZACHARIAS TOPELIUS (1818, Uusikaarlepyy – 1898, Sipoo)

107 zachariasopelius
Zacharias (Zachris, Sakari) Topelius oli monipuolinen suomenruotsalainen klassikkokirjailija, lehtimies ja Helsingin yliopiston rehtori. Topelius oli yksi varhaisimmista suomalaisista romaanikirjailijoista ja ensimmäisen suomalaisen historiallisen romaanin julkaisija vuonna 1850 ilmestyneellä teoksellaan Hertiginnan af Finland (suom. Suomen herttuatar, 1874). Tunnetumpi on kuitenkin Topeliuksen historiallinen romaanisarja Fältskärns berättelser (suom. Välskärin kertomuksia), joka ilmestyi aluksi jatkokertomuksena Helsingfors Tidningarissa. Topeliuksen historiallisissa romaaneissa korostuvat isänmaallisuus, uskonto ja sääty-yhteiskunta, joka toimiakseen vaatii yhteiskuntaluokkien toimimista harmonisessa yhteistyössä.
Topelius kirjoitti satoja runoja. Topelius tunnetaan Suomen maisemia kuvaavista teoksistaan kuten Kesäpäivä Kangasalla, mutta myös ”satusetänä” opettavaisista ja aikanaan hyvin suosituista lastensaduistaan, kuten Koivu ja tähti. Sylvian laulut -sarjasta kaksi varpustarinaa elää joululauluina: Sylvian joululaulu ja Varpunen jouluaamuna.

P.L. TRAVERS (1899, Maryborough, Australia – 1996, Lontoo)

108 pltravers
Pamela Lyndon Travers (syntyjään Helen Lyndon Goff) oli australialainen kirjailija, joka on tunnettu etenkin Maija Poppanen -kirjasarjastaan. Alkujaan Goff oli tarjoilija ja tanssija. Hän esiintyi pääasiassa Shakespearen näytelmissä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Vuonna 1924 hän muutti Englantiin ja otti käyttöön kirjailijanimen Pamela Travers. Hänen ensimmäisestä Maija Poppanen -romaanistaan tuli valtavan suosittu sen ilmestyessä vuonna 1934. Romaanien lisäksi Travers julkaisi runoja.

HEIKKI TURUNEN (s. 1945, Pielisjärvi)

109 heikkiturunen
Heikki Anton Turunen on suomalainen kirjailija, jonka teoksilla on lähes aina sama miljöö ja teema, kirjojen tapahtumat sijoittuvat yleensä maalle. Lähes kaikissa kirjoissa on jollakin tavalla syrjäytynyt tai ”erikoinen” henkilö. Turunen kuvaa kirjoissaan sodanjälkeisen uudisraivauksen ehdoin kasvavaa sukupolvea. Sukupolvi joutuu kokemaan teollistumisen, kaupungistumisen ja maaltamuuton ajan.
Turusen tunnetuimmat kirjat ovat Kivenpyörittäjän kylä, Simpauttaja ja Maalainen. Veikko Kerttula teki Simpauttajasta tv-elokuvan vuonna 1975, 1995 Markku Pölönen teki elokuvan Kivenpyörittäjän kylä ja 2004 Anssi Mänttäri ohjasi Joensuun Ellistä elokuvan. Romaaneista on tehty sovituksia myös teatteriin ja elokuvaksi. Turusen esikoisromaani on Simpauttaja vuodelta 1973. Se sai hyvän vastaanoton ja on käännetty ruotsiksi. Kivenpyörittäjän kylä on käännetty norjaksi nimellä Steintrilleren.

MARK TWAIN (1835, Florida, Missouri – 1910, Redding, Connecticut)

110 marktwain
Mark Twain (oikealta nimeltään Samuel Langhorne Clemens) oli yhdysvaltalainen kirjailija, tunnettu humorisista ja satiirisista teoksistaan. Hän oli aikansa tunnetuimpia kuuluisuuksia. Twainin humoristiset kehityskertomukset pohjautuvat hänen omiin kasvukokemuksiinsa Yhdysvaltojen etelävaltioissa, erityisesti Mississippi-joen varrella. Hänellä oli Mississippi-joella kulkevan höyrylaivan luotsin paperit, ja kirjailijanimi Mark Twain tarkoitti jokislangissa kahden sylen (3,7 metrin) turvallista syvyyttä.
Twainin pääteoksena pidetään usein Huckleberry Finnin seikkailuja (The Adventures of Huckleberry Finn) sekä Tom Sawyerin seikkailuja (The Adventures of Tom Sawyer). Ernest Hemingway on sanonut: ”Kaikki nykyaikainen amerikkalainen kirjallisuus perustuu Mark Twainin Huckleberry Finnin seikkailuihin. Sitä ennen ei ollut mitään. Mitään yhtä hyvää ei ole nähty sen jälkeen.” William Faulkner puolestaan on kutsunut Twainia amerikkalaisen kirjallisuuden isäksi.
Mark Twainin mukaan on nimetty useita kouluja, muun muassa Twain Elementary School Houstonissa, Texasissa ja Mark Twain Intermediate School Brooklynissa, New Yorkissa. Twainin lapsuudenkodissa Missourin Hannibalissa on Mississippi-joen ylittävä silta, Mark Twain Memorial Bridge. Twainin nimissä luovutettavia palkintoja ovat muun muassa ansioituneelle koomikolle vuosittain luovutettava Mark Twain Prize for American Humor sekä Missourin osavaltiossa parhaalle lastenkirjalle vuosittain luovutettava Mark Twain Award.

KNK_Piktogrammit_2014 RGB

JULES VERNE (1828, Nantes – 1905, Amiens)

111 julesverne
Jules Verne oli ranskalainen kirjailija ja tieteiskirjallisuuden pioneereja. Verne kirjoitti muun muassa avaruusaluksista, lentolaitteista ja sukellusveneistä ennen kuin niitä oli olemassa. Vernen ensimmäinen teos, käsikirjoitus ilmapallolla tehdystä Afrikan tutkimusmatkasta hylättiin usean kustantajan toimesta liian tieteellisenä, kunnes Verne kirjoitti sen uudelleen Ranskan merkittävimpiin kustantajiin lukeutuvan Pierre-Jules Hetzelin avustuksella. Vuonna 1863 käsikirjoitus julkaistiin kirjana nimellä Viisi viikkoa ilmapallossa. Tästä lähtien Verneltä ilmestyi lähes joka vuosi yksi tai useampi teos. Menestyneimpiä ovat Matka maan keskipisteeseen (1864), Maasta Kuuhun (1865), Sukelluslaivalla maapallon ympäri (1869) sekä Maailman ympäri 80 päivässä (ilmestyi ensimmäisen kerran Le Temps’issä 1872). UNESCOn tilastojen mukaan Verne on maailman eniten käännetty kirjailija: hänen teoksiaan on käännetty 148 kielelle.

LAURI VIITA (1916, Pirkkala – 1965, Helsinki)

112 lauriviita
Lauri Arvi Viita oli tamperelainen runoilija ja kirjailija. Huolimatta verrattain suppeasta tuotannostaan, joka käsittää vain neljä runokokoelmaa ja kaksi romaania, Viita kuuluu sodanjälkeisen suomalaisen kirjallisuuden kärkinimiin. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat runokokoelma Betonimylläri (1947) ja romaani Moreeni (1950). Sodan jälkeen julkaistun Betonimyllärin omaperäinen, niukka tyyli sekä taitava rytmin ja riimien käyttö saivat innostuneen vastaanoton. Kokoelman menestyksen rohkaisemana Viita luopui kirvesmiehen ammatista ja ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi. Toinen runoteos Kukunor (1949) oli vaatimattomampi menestys: pitkää, fantasiallista ja vertauskuvallista runoelmaa kritisoitiin liian vaikeaksi. Kahta runoteosta seurasi romaani Moreeni, pitkälti omaelämäkerrallinen kertomus pispalalaisen työläisperheen vaiheista 1900-luvun alusta 1930-luvulle. Runokokoelmissaan Käppyräinen (1954) ja Suutarikin, suuri viisas (1961) Viita irtautui perinteisistä runokaavoista ja otti vaikutteita sekä modernista vapaamittaisesta runoudesta että kansanrunoista. Vuonna 1965 hän julkaisi toisen romaaninsa Entäs sitten, Leevi, joka oli tarkoitettu romaanitrilogian ensimmäiseksi osaksi. Hän kuitenkin kuoli tapaturmaisesti saman vuoden joulukuussa.
Viita sai kirjallisuuspalkintoja teoksistaan Betonimylläri, Moreeni ja Suutarikin, suuri viisas. Kirjailijan perintöä vaalii Tampereella Lauri Viita -seura. Se pitää yllä kirjailijan lapsuudenkotiin Tampereen Pispalaan vuonna 1977 perustettua museota.

MERRI VIK

113 merrivik
Merri Vik (oikealta nimeltään Ester Ringnér-Lundgren) oli alakoulun opettaja, joka kirjoitti kaikkiaan 47 kirjaa iloisesta ja pirteästä, mutta myös laiskuuteen taipuvaisesta Lotasta. Kirjailija aloitti uransa kotikaupungissaan Norrköpingissä, jossa hän julkaisi satuja ja runoja joululehdissä sekä sanomalehtien sunnuntainumeroissa. Lotta-sarja sai alkunsa Esterin ollessa vuoteenomana selkävaivojen takia ja valitellessa joutilaisuuttaan. Tällöin hänen tyttärensä antoi äidilleen kynän käteen ja kehotti kirjoittamaan kirjan.
Lotta-sarjasta tuli Ruotsissa myyntimenestys, jota painettiin pari miljoonaa nidettä. Kirjat käännettiin saksaksi, tanskaksi, suomeksi, norjaksi ja islanniksi.

RAUHA VIRTANEN (1931, Alavus)

114 rauhavirtanen
Rauha S. Virtanen on suomalainen kirjailija, jonka tuotanto keskittyy pääosin nuortenkirjallisuuteen. Hänen esikoisteoksensa Seljan tytöt julkaistiin vuonna 1955. Kirjailija on kirjoittanut myös näytelmiä ja kuunnelmia.
Rauha Virtanen on saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja, muun muassa Topelius-palkinnon vuonna 1956, Valtion nuorisokirjallisuuspalkinnon 1971 sekä Suomen kirjailijaliiton Tirlittan-palkinnon 2003. Vuonna 1968 ilmestyneestä romaanista Ruusunen tehtiin kirjaan perustuva minisarja YLE TV2 -kanavalle, Pieni rakkaustarina, jonka pääosissa nähtiin Elina Aalto ja Antti Reini.

VOLTAIRE (1694, Pariisi – 1778, Pariisi)

115 voltaire
Voltaire, oikealta nimeltään François-Marie Arouet, oli ranskalainen kirjailija ja valistusfilosofi. Voltaire oli hyvin tuottelias kirjailija ja tuotti teoksia lähes kaikilla kirjallisuuden aloilla, mukaan lukien näytelmiä, runoutta, novelleja, esseitä, historiallisia ja tieteellisiä teoksia, kiistakirjoituksia sekä yli 20 000 kirjettä. Nimi Voltaire, jonka hän otti käyttöön vuonna 1718 sekä kirjailijanimenä että päivittäiseen käyttöön, on anagrammi hänen sukunimensä ”Arouet” latinalaistetusta kirjoitusmuodosta ja liikanimen ”le jeune” (”nuorempi”) ensimmäisistä kirjaimista: AROVET Le Leune.
Voltaire tunnetaan terävästä älystään ja filosofisista kirjoituksistaan. Hänet muistetaan myös ihmisoikeuksien ja kansalaisoikeuksien puolustajana, koska hän kannatti uskonvapautta ja oikeutta puolueettomaan oikeudenkäyntiin. Hän oli yhteiskunnallisten uudistusten suorapuheinen kannattaja ja Bourbonien ancien régimen vastustaja Ranskan tiukoista sensuurilaeista ja kovista rangaistuksista huolimatta. Satiirisena väittelijänä Voltaire käytti usein teoksiaan Ranskan valtiollisten laitoksien, kirkon oppien, Raamatun epäjohdonmukaisuuksien ja papiston typeryyden arvostelemiseen. Tästä huolimatta Voltaire ei suinkaan ollut demokraatti, sillä hänen mielestään tasavalta edusti ”massojen idiotismia”. Sen sijaan Voltaire kannatti valistunutta itsevaltiutta, jossa filosofi toimisi yhdessä kuninkaan kanssa alamaistensa yhteiseksi eduksi. Hän sai kannatusta ajatuksilleen erityisesti Preussissa ja Venäjällä. Voltairen tunnetuimpia teoksia on satiirinen romaani Candide.
Voltaire joutui usein vaikeuksiin arvostelunsa takia: hän istui kahdesti Bastiljin vankilassa ja joutui 1726 kolmeksi vuodeksi maanpakoon. Kuolemansa jälkeen Voltairea ei kirkon arvostelunsa takia annettu haudata kirkkomaahan, mutta vuonna 1791 hänen jäännöksensä siirrettiin Pariisin Panthéoniin.

MIKA WALTARI (1908, Helsinki – 1979, Helsinki)

116 mikawaltari
Mika Toimi Waltari oli suomalainen kirjailija, jonka tunnetuin teoksensa on kansainvälisille bestseller-listoille noussut Sinuhe egyptiläinen. Kirjallisen uransa Waltari aloitti 17-vuotiaana Suomen Merimieslähetyksen tilaamalla uskonnollisella kertomuksella Jumalaa paossa. Waltari oli mukana myös Tulenkantajien piirissä ja ehti ennen läpimurtoteostaan Suuri illusioni (1928) kirjoittaa runoja ja kauhunovelleja salanimellä Kristian Korppi. Suuri illusioni vangitsi osuvasti aikansa tunnelmat ja nuori lukijakunta otti sen omakseen.
Waltari oli paitsi kirjailija, myös ahkera elokuvakäsikirjoittaja. Ehdottomasti tunnetuin hänen käsikirjoittamistaan elokuvista on T. J. Särkän ohjaama Kulkurin valssi (1941). Muita ovat mm. Helmikuun manifesti (1939) ja Oi, kallis Suomenmaa (1940). Myös useita Waltarin romaaneja on sovitettu elokuviksi. Suomalaisille tunnetuimpia lienevät Matti Kassilan ohjaamat Komisario Palmu -elokuvat. Kansainväliselle yleisölle tunnetuin Waltarin romaanisovitus on kuitenkin Michael Curtizin ohjaama Sinuhe Egyptiläinen (1954). Yhteensä Waltarin teosten pohjalta tehtiin 33 elokuvaa.
Waltari oli pitkään ollut kiinnostunut egyptologiasta ja sodan jälkeen ilmestyi muinaiseen Egyptiin sijoittunut romaani Sinuhe egyptiläinen (1945), josta tuli kansainvälinen menestys ja Waltarin pääteos. Englanninkielinen käännös pääsi Yhdysvalloissa bestseller-listalle. Sinuhe on ilmestynyt 40 kielellä. Sinuhen jälkeen Waltari kirjoitti historialliset romaanit Mikael Karvajalka (1948), Mikael Hakim (1949), Johannes Angelos (1952), Turms Kuolematon (1955), Valtakunnan salaisuus (1959) ja Ihmiskunnan viholliset (1964). Postuumisti 1981 ilmestyi lisäksi Nuori Johannes, jonka Waltari kirjoitti jo 1951, mutta jätti julkaisematta koska se ei vastannut hänen omia vaatimuksiaan. Teokset suunnattiin yleismaailmalliselle lukijakunnalle; ainoastaan Mikael Karvajalka kuvaa Suomen historiaa.

JEAN WEBSTER (1876, Fredonia, New York – 1916, New York City)

117 jeanwebster
Jean Webster (oikealta nimeltään Alice Jane Chandler) oli yhdysvaltalainen kirjailija, jonka mestariteos, vuonna 1912 ilmestynyt Setä Pitkäsääri on filmattu useaan kertaan, pääosissaan muun muassa Fred Astaire ja Leslie Caron. Setä Pitkäsääri, samoin kuin sen jatko-osa Paras vihollinen (1914) on kirjoitettu kirjeromaanin muotoon, ja Webster kuvitti kirjansa itse. Kirjailijan muita teoksia ovat muun muassa St. Ursula-koulun tytöt (1911), Peterin vaiheet ja seikkailut (1923) ja Vehnäprinsessa (1920). Websteristä olisi todennäköisesti tullut merkittävä yhteiskunnallisesti valveutuneen tyttökirjallisuuden uranuurtaja, mutta hän kuoli vasta 40-vuotiaana kirjoitettuaan kaikkiaan kahdeksan kertomusta ja yhden runokirjan.

H.G. WELLS (1866, Bromley – 1946, Lontoo)

118 hgwells
Herbert George Wells oli englantilainen kirjailija, tulevaisuudentutkija ja historioitsija. Hänet tunnetaan erityisesti tieteisromaaniklassikoistaan Maailmojen sota ja Aikakone. Paitsi tieteisromaaneja, Wellsin yli sata teosta käsittävään tuotantoon kuuluu historiateoksia, englantilaisen yhteiskunnan irvailua, sosiaalisia kannanottoja, uskonnollis-mystisiä kirjoja sekä kirjoja, joissa hän vakavasti yritti ennakoida ihmiskunnan tulevaisuutta. Hän oli aikansa suosituimpia kirjailijoita Englannissa.
H. G. Wellsin tieteisromaanit ovat merkittävällä tavalla vaikuttaneet nykyisen tieteiskirjallisuuden kehitykseen. Ne ovat olleet myös erittäin suosittuja elokuva-aiheita. Orson Welles aiheutti vuonna 1938 paniikin Yhdysvaltojen itärannikolla H. G. Wellsin Maailmojen sotaan perustuvalla radiokuunnelmallaan. Kuunnelman seurauksena tuhannet ihmiset pakenivat kodeistaan uskoessaan marsilaisten hyökänneen Maahan.

OSCAR WILDE (1854, Dublin – 1900, Pariisi)

119 oscarwilde
Oscar Wilde oli irlantilainen näytelmä- ja romaanikirjailija, runoilija ja vapaamuurari. Hän oli jo elinaikanaan viktoriaanisen Lontoon menestyneimpiä ja kuuluisimpia näytelmäkirjailijoita.
Wilde julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa omakustanteena vuonna 1881. Samaisen vuoden lopulla hän lähti Yhdysvaltoihin luennoimaan vajaaksi vuodeksi. Wilden tuotteliain kausi osui vuosille 1890–1895, joiden aikana hän julkaisi mm. kaksi lastenkirjaa ja romaanin Dorian Grayn muotokuva. Kyseinen romaani herätti paljon keskustelua ja kritiikkiä homoeroottisen vivahteensa vuoksi. Wilde kirjoitti myös avoimesti homoeroottisen romaanin Teleny (julkaistu ensi kerran 1893), joka kuitenkin jäi varsin tuntemattomaksi. Uransa aikana Wilde kirjoitti romaanien lisäksi muun muassa näytelmiä sekä platonilaisia dialogeja.
Wilde tunnetaan paradokseistaan, jotka ovat moneen kertaan toisteltuja ja sitaattisanakirjojen perustavaraa. Hän oli aikanaan Englannin menestyksekkäin näytelmäkirjailija ja hänen näytelmiään esitetään edelleen ympäri maailmaa. Oscar Wilden elämästä on tehty elokuva ”Wilde”, jossa päähenkilöä esittää Stephen Fry.

LAURA INGALLS WILDER (1867, Pepin, Wisconsin – 1957, Mansfield, Missouri)

120 lauraingalswilder
Laura Elizabeth Ingalls Wilder oli yhdysvaltalainen kirjailija, jonka kirjoittamat romaanit pohjautuivat suoraan hänen lapsuuteensa ja nuoruuteensa uudisraivaajaperheessä. Hän muokkasi tapahtumia kuitenkin vapaasti, minkä takia kirjoja voidaan pitää historiallisena kertomakirjallisuutena. Tunnetuin hänen kirjoistaan on Pieni talo preerialla, joka on Ingallsin perheen tarinasta kertovan kirjasarjan toinen osa.
Romaanien päähenkilö on hänen omakuvansa, Laura, villikkotyttö, jonka omapäisyydessä ja halussa toteuttaa omia toiveitaan voidaan nähdä feminismin alkukaikuja.
Wilder aloitti kirjailijanuransa vasta vanhoilla päivillään kirjailijatyttärensä Rosen kehotuksesta. ”Pioneer Girl” -käsikirjoitus ei kuitenkaan vielä kiinnostanut kustantajia. Hän muokkasi siitä lasten kuvakirjan When Grandma Was a Little Girl. Siitä syntyi lopulta laajennettu kertomus Pieni talo suuressa metsässä (Little House in the Big Woods 1932, suom. 1961), joka aloitti moniosaisen sarjan.

VIRGINIA WOOLF (1882, Lontoo – 1941, Lewes)

121 virginiawoolf
Virginia Woolf (oikealta nimeltään Adeline Virginia Stephen) oli englantilainen kirjailija, kirjallisuuskriitikko ja feministi. Hän oli keskeisenä jäsenenä Lontoossa vaikuttaneessa ns. Bloomsburyn ryhmässä, johon kuului useita kirjailijoita ja kuvataiteilijoita. Elinaikanaan Virginia Woolf oli myös tuottelias journalisti ja toimi kustantajana miehensä Leonard Woolfin kanssa pariskunnan perustamassa Hogarth Pressissä. Kirjailija kärsi koko ikänsä rajuista mielialamuutoksista. Nykydiagnostiikan avulla, Woolfin jo kuoltua, hänellä diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö, jonka aikaansaama masennus johti kirjailijan itsemurhaan maaliskuussa 1941.
Woolfin tunnetuimpia teoksia ovat Mrs. Dalloway (1925), Majakka (1927), Orlando (1928), Oma huone (1929) ja Aallot (1931). Woolf oli James Joycen ohella merkittävimpiä modernin kirjallisuuden ja erityisesti ns. tajunnanvirtatekniikan uranuurtajia Euroopassa. Romaanien ohella hän kirjoitti novellikokoelmia ja feministisiä esseitä, joita kertyi 500 vuodesta 1905 alkaen. Suuri osa Woolfin teksteistä on omaelämäkerrallisia.

WILLIAM BUTLER YEATS (1939, Sandymount – 1939, Menton, Ranska)

122 williambutleryats
William Butler Yeats oli irlantilainen runoilija, draamakirjailija, mystikko ja julkisuuden henkilö. Hän oli kiinnostunut mm. kelttimenneisyyden riiteistä, okkultismista, teosofiasta, uusplatonismista, idän uskonnoista sekä alkemiasta. Yeats oli merkittävä voima perinteisen irlantilaisen kulttuurin elvyttämisessä ja yksi Irlannin kansallisteatterin perustajista.
Hänen uransa alkuaikojen työt olivat romanttisia ja fantasianomaisia, mitä kuvastaa hänen vuonna 1893 julkaistu kokoelmansa ”The Celtic Twilight” (Kelttiläinen aamuhämärä). Keski-iässä hän siirtyi kohti kovempaa ja modernimpaa tyyliä, joihin hän sai inspiraatiota suhteestaan yhdysvaltalaiseen runoilijaan Ezra Poundiin ja osallistumisestaan Irlannin kansallismieliseen politiikkaan.
Yeats oli kansallisteatterin hallituksen jäsenen lisäksi senaattori. Hän otti roolinsa julkisuuden hahmona vakavasti ja oli kohtalaisen ahkera jäsen Irlannin parlamentin ylähuoneessa. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1923. Vuonna 1934 hän jakoi runouden Gothenburg-palkinnon Rudyard Kiplingin kanssa.


TULOSTA SIVU TULOSTA SIVU